Haberler

Maket "Karadeniz Çektirmeleri" Kadınların Elinde Şekilleniyor

GÖKHAN GÜCÜKLÜOĞLU - Karadeniz'de yüz yıllar boyu balıkçılık ve taşımacılıkta kullanılan ancak günümüzde unutulmaya yüz tutan "çektirmeler", balıkçı kenti Sinop'un Gerze ilçesinde açılan kursta maketleri yapılarak yaşatılmaya çalışılıyor.

Karadeniz insanının denizcilik tecrübesiyle şekillenen, azgın dalgalara dayanıklı, bir dönem Karadeniz sularında binlercesi salınan çektirmeler, yerini modern teknelere bırakırken kızağa çekilerek unutulmaya başladı.

Osmanlı donanmasında yer alan, tarihi kayıtlarına göre 19. yüzyılda ticari nakliyede en çok kullanılan gemi türü olan çektirmelere günümüzde artık rastlanılmazken, unutulan çektirmeler, Gerze'de açılan kursta kadınların elinde adeta yeniden şekilleniyor.

Gerze Belediyesi ve İŞKUR tarafından ortaklaşa açılan kursta kadınlar, yörenin tekne modellerinin maketlerini geleceğe taşımak için yapıyor.

Kurs usta öğreticisi Şafak Okvuran, AA muhabirine, unutulan tekne modellerinin yaşatılması ve kadın istihdamının desteklenmesi amacıyla kursun düzenlendiğini söyledi.

Karadeniz'de geçmişte var olan ancak günümüzde unutulmaya yüz tutmuş tekne modellerinin kadınların ellerinde tekrar canlandırıldığını ifade eden Okvuran, bunların başında yöreye özgü taka ve çektirmelerin geldiğini belirtti.

Kursa katılan ev hanımlarının çok güzel eserler ortaya koyduklarını anlatan Okvuran, "Bu kadar başarılı olacaklarını açıkçası ben de beklemiyordum." dedi.

Ortaya çıkan tablonun kendisini şaşırttığını ifade eden Okvuran, şöyle konuştu:

"İlk başlarda kadınların bu işi yapabileceği noktasında endişe yaşadım ancak kurs başladığında gördüm ki kadın arkadaşlarımız erkeklere göre daha becerikliler. Özellikle evde dikiş makineleriyle içli dışlı olan kadınlarımız buraya geldiklerinde zorluk yaşamadılar çünkü burada da evdeki gibi bir yeri geldiğinde bir makineyle çalışıyorlar. Bunun yanında el becerileri çok üstün. İnce ayrıntılara çok özen gösteriyorlar. Sonuçta ortaya koydukları bir sanat eseri. Bu anlamda ince düşünceye sahip olmaları onlara avantaj sağlıyor."

Okvuran, geçin yıl da düzenledikleri kursa bu yıl 13 kadın kursiyerin katıldığını, kurs süresinin 6 ay olduğunu aktararak, "Burada yapılan çalışmalar kurumlardan yöreyi temsil ettikleri için hediyelik eşya olarak talep görüyor, ayrıca internet üzerinden satışını yapıyoruz. Kursiyerlerimiz bu satışlardan gelir elde ediyor." ifadesini kullandı.

"Şu an çoğu tekne modellerini yapacak duruma geldik"

Kursiyerden ev hanımı Hülya Ballıoğlu, ilçelerinde böyle bir kursun açılmasından son derece memnun olduklarını söyledi.

Öğrenme aşamasında biraz zorlandığını ama daha sonrasında yaptığı işten keyif almaya başladığını anlatan Ballıoğlu, şunları kaydetti:

"Belediyemiz böyle bir kurs açılacağı duyurusu yaptıktan sonra başvuru yapmak istedim. İyi ki de başvurmuşum. İlk başlarda biraz zorlandım ama sonrasında işimi sevmeye başladım. Şu an geldiğimiz noktada artık çoğu tekne modellerini yapacak duruma geldik. Açıkçası artık evde duramıyorum. Burada çalışmak keyif veriyor."

Bir diğer ev hanımı Saime Kızıl ise hayatında ilk kez bir işte çalıştığını vurgulayarak, geçmişte kullanılmış ancak artık unutulmaya başlamış tekne modellerinin maketlerini yapmaktan büyük keyif aldığını dile getirdi.

Kaynak: AA / Güncel

Karadeniz Gerze Sinop Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bitlis İl Emniyet Müdürü kimdir? Ortaç Şekerlioğlu kimdir? Bombacı Mülayim olayı ne, Bombacı Mülayim kim, adı ne? Bitlis, Bombacı Mülayim neden gözaltına alındı? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 17 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 17 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title