Haberler

Makedonya'dan Adana'ya Soydaş Ziyareti

Adana'daki 'İnşaat 2007 Fuarı'na Katılan Makedonya Heyeti, Makedonya Arnavutları'nın Yaşadığı Çevretepe Köyü'nü Ziyaret Etti. Makedonyalı Konuklar, Soydaşlarının Dil ve Kültürlerini Korumalarına Şaşırdı.

ADANA'daki 'İnşaat 2007 Fuarı'na katılan Makedonya heyeti, Makedonya Arnavutları'nın yaşadığı Çevretepe Köyü'nü ziyaret etti. Makedonyalı konuklar, soydaşlarının dil ve kültürlerini korumalarına şaşırdı.

Adana Fuar ve Kongre Merkezi'nde TÜYAP organizasyonuyla düzenlenen İnşaat 2007 Fuarı'na, Suriye, Ürdün, Lübnan, Irak ve Kosova'nın yanı sıra Makedonya'dan 22 kişilik ekip geldi. Makedonya Ticaret Odası Başkanı Besim Beqaj başkanlığındaki heyette, oda yetkilileri ve işadamları yer aldı. Fuar gezisi sırasında, Adana'nın Ceyhan İlçesi'nde Makedonya Arnavutları'nın yaşadığı bir köy olduğunu öğrenen Beqaj ve beraberindekiler, soydaşlarıyla tanışmak istedi. Bunun üzerine, fuarı düzenleyen şirketin organizasyonuyla, Makedonya heyeti ve devlet televizyonu Kanal 21, eski adı Nacarlı olan Çevretepe Köyü'ne gitti.

BALKAN SAVAŞI'NDAN KAÇTILAR

Ceyhan'a 16 kilometre uzaklıktaki köyde, Makedonyalılar'ı muhtar Bahri Kaya ve köylüler karşıladı. Soydaşlarıyla tek tek tokalaşan konuk heyet üyeleri, köy meydanında köylülerle sohbet etti. Makedonya devlet televizyonu da, köylülerle röportaj yaptı. Köyün cami ve sokaklarını gezen Makedonyalılar'a bilgi veren muhtar Bahri Kaya, ''Köyümüz, 1914'te Balkan Savaşı'ndan kaçan Makedonya Arnavutları tarafından kurulmuş. Şu andaki 595 kişilik nüfusumuzun tamamı, o zaman gelen Arnavutlar'ın çocukları ve torunları. Hepimiz Arnavutça'yı çok iyi konuşuruz. Kültürümüzü aynen devam ediyoruz. Tek eksiğimiz, Arnavutça türkülerini dede ve babalarımızdan öğrenmemiş olmamız'' dedi. Muhtar Kaya, yaklaşık 3 bin kilometre uzaklıktaki anavatanlarından soydaşlarının gelmesinden son derece sevindiklerini söyledi.

Ticaret Odası Başkanı Besim Beqaj ise, köylülerin Arnavutça'yı çok doğru biçimde konuşmalarına şaşırdıklarını söyledi. Soydaşlarının, Türkiye'de huzurlu bir hayat sürdüğünü görmekten mutlu olduklarını da belirten Beqaj, ''Köylülere, özellikle ilk dönemlerde dışlanma ya da ayrımcılığa uğrayıp- uğramadıklarını sordum. Herhangi bir sıkıntı yaşamadıkları gibi, Arnavut olmalarından dolayı daha çok sıcaklık gördüklerini anlattılar. Ana dillerini de çok iyi konuşuyorlar. Kültürlerini aynen korumuşlar. Bu duruma çok sevindik'' diye konuştu.

Beqaj, dünyanın bir çok ülkesinde Makedonyalı olduğunu bildiklerini, ancak sadece bu tür organizasyonlar vesilesiyle soydaşlarını bulabildiklerini söyledi. Makedonya heyeti, yaklaşık 3 saat süren ziyaret ardından, yine köylülerle vedalaştı.

Oben KIRDÖK

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title