Haberler

Makedonya'da Yerel Seçim

Eski Yugoslavya'dan ayrılarak 1991'de bağımsızlığını kazanan Makedonya'da, bağımsızlık tarihindeki 5.yerel seçimlerde oy verme işlemi sorunsuz tamamlandı.

Eski Yugoslavya'dan ayrılarak 1991'de bağımsızlığını kazanan Makedonya'da, bağımsızlık tarihindeki 5. yerel seçimlerde oy verme işlemi sorunsuz tamamlandı.

Ülke genelinde bu sabah başlayan yerel seçimlerde 350 belediye başkan adayı, 80 belediye ve bir büyükşehir belediye başkanlığını kazanabilmek için yarıştı. Üsküp Büyükşehir Belediye Başkanı olmak içinse 9 aday mücadele etti.

Kayıtlı 1 milyon 743 bin seçmenin bulunduğu Makedonya'da, kurulan 2 bin 976 sandıkta oy kullanma işlemi bitti.

Makedonya Devlet Seçim Komisyonu Başkan Yardımcısı Suphi Yakupi, sandıkların kapanmasından sonra yaptığı açıklamada, oy verme işleminin bitiminden iki saat önceki verilere göre, vatandaşların seçime katılım oranının yüzde 57,5 olduğunu açıkladı.

Seçime en yüksek katılımın yüzde 83,4 ile Vevçani Belediyesi'nde, en düşük katılımınsa yüzde 37,4 ile Mavrovo ve Rostuşe belediyelerinde olduğu bildirildi.

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da seçimin sorunsuz tamamlandığı, bazı yerlerde küçük şikayetlerin yaşandığı, ancak bunların seçimi etkileyecek düzeyde olmadığı belirtildi.

-Muhalefet lideri oy kullanamadı-

Seçimin dikkat çeken noktalarından biri de Arnavutların muhalefet lideri Arnavutların Demokratik Partisi (PDŞ) Başkanı Menduh Taçi'nin oy kullanamaması oldu.

Biyometrik kimliği olmadığı gerekçesiyle seçim kütüğünde kaydı çıkmayan Taçi, diplomatik pasaportunu kimliği olarak gösterdi. Devlet Seçim Komisyonu Başkan Yardımcısı Yakupi, söz konusu pasaportlarda ev adresi olmadığı için seçimlerde geçerli kimlik olarak kabul edilmediğini söyledi.

İktidarda bulunan İç Makedon Devrimci Örgütü- Makedonya'nın Ulusal Birliği Demokratik Partisi (VMRO-DPMNE) liderliğindeki blok, seçimlere bazı bölgelerde 20, bazılarında ise 19 ve 18 partiden oluşan blokla katıldı. VMRO-DPMNE liderliğindeki blokta, ülkedeki Türk partilerinden Türk Demokratik Partisi de yer aldı.

Avrupa Birliği'nin baskısıyla son anda yerel seçimlere katılma kararı alan muhalefette de durum iktidar partisiyle benzer nitelikte. Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) liderliğindeki blokta 14 siyasi parti var. SDSM liderliğindeki blokta ise ülkedeki Türk partilerinden Türk Hareket Partisi (THP) ile Türk Milli Birlik Hareket Partisi (TMBH) de bulunuyor.

Yerel seçime ilişkin ilk gayri resmi sonuçların bu gece açıklanması bekleniyor. - ÜSKÜP

Kaynak: AA / Güncel

Yugoslavya Makedonya Üsküp Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title