Haberler

Makedonya'da Ekonomi Forumu Düzenlendi

Makedonya Ticaret Odası, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) destekleriyle, Makedonya'da "Batı Balkan Ülkeleri - Bölgesel Yatırımın Hedefi ve Üçüncü Pazarlarda Ortak Hareket" konulu ekonomi forumu düzenlendi.

Başkent Üsküp'te düzenlenen foruma, Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Gürol Sökmensüer, Makedonya Ticaret Odası Başkanı Branko Azeski, DEİK Makedon- Türk İş Konseyi Başkanı Hasan Hoşben, DEİK'in Arnavutluk, Kosova, Sırbistan, Hırvatistan ve Karadağ İş Konseyi Başkanları ile davetliler katıldı.

Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Gürol Sökmensüer, forumda yaptığı konuşmada, diplomasi ile ekonominin el ele yürümesinin tüm dünyada kabul gördüğü bir çağda yaşadıklarını söyledi.

"İş adamlarının evrenselleştiği ve kalitenin arttığı bir ortamda artık memnuniyetle ifade ediyorum ki diplomatlara çok fazla söyleyecek söz kalmıyor" diyen Sökmensüer, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Son yıllarda globalleşmeyle birlikte her ülke küresel ekonomik krizden payını aldı. Bu zorlu dönemde AB ülkelerindeki krizlere çare arayışı sürerken, Türkiye ile Makedonya arasındaki ticari ilişkilerde artış kaydedilmekte ve mevcut seyir her ne kadar arzulanan seviyeye ulaşamamış olsa da ileriye dönük umutlarımızı canlı tutmaktadır.

Mükemmel düzeyde seyreden siyasi ilişkilerimizin, ticari ve ekonomik ilişkilerimizi daha da geliştireceğimize gönülden inanıyorum. İki ülke arasındaki ilişkilerin köklerini tarihten alması, aynı coğrafyayı paylaşıyor olmamız ve ekonomilerimizin birbirlerini tamamlayıcı yapısı bizlerin sahip olduğu avantajlardır. Bu avantajlardan azami ölçüde yararlanmalıyız."

Her iki ülkede de ekonomik ilişkilerin gelişmesi için yeterli siyasi iradenin bulunduğunu vurgulayan Sökmensüer, "İkili ekonomik ve ticari işbirliğinden açılım ve atılımda bulunulmasına yönelik yoğun çabalar sonucunda Türk şirketlerinin Makedonya'ya olan ilgileri her gün artmakta" dedi.

Türk firmalarının Makedonya'ya yaptığı yatırımların hem Makedonya'nın hem iki ülke ilişkilerinin geleceğine yapılan yatırımlar olduğunu ifade eden Sökmensüer, Makedonya'nın önünde parlak bir gelecek gördüklerini belirtti.

-"Türkiye bölgedeki en güçlü ekonomiye sahip"-

Konuşmasına, Türkiye'nin bölgedeki en güçlü ekonomiye sahip olduğunu ifade ederek başlayan Makedonya Ticaret Odası Başkanı Branko Azeski de Türkiye'nin lokomotif olarak bölgenin kalkınmasında önemli bir rol üstlendiğini belirtti.

Azeski, "Artık bölgesel çalışmayla ortak hareket etmenin önemini anladık. Bugünkü toplantının sonuçlarını önümüzdeki yıllarda göreceğiz. DEİK ve TOBB ile gelecek yıl Ortadoğu ve Almanya'daki fuarlara ortak katılacağız. Diğer Balkan ülkelerini de davet edeceğiz. Bunu yapmanın zamanı geldi" dedi.

Makedonya'nın küçük bir ülke olması sebebiyle daha küçük firmalara sahip olduğunu ve bölgedeki en güçlü ülke olan Türkiye'nin firmalarıyla ittifak kurmaları gerektiğini ifade eden Azeski, bu şekilde Makedonya ekonomisinin büyüyeceğini vurguladı.

DEİK Makedon-Türk İş Konseyi Başkanı Hasan Hoşben de Makedonya'nın yıldızını parlatmaya çalıştıklarını söyledi. Hoşben, "Makedonya'da üretim yapabilecek iş adamlarını buraya getirmeye çalışıyoruz. Her gelen iş adamı 10-15 kişi istihdam ederse, zaten 2 milyon nüfuslu ülkede işsiz sayısı aşağıya iner" diyerek Makedonya'nın üretime daha büyük önem vermesini istedi.

Bölge ülkeleri arasındaki ticari ilişkilerin daha üst seviyede olması gerektiğini vurgulayan Kosova-Türkiye İş Konseyi Başkanı Sadullah Sipahioğlu da

"Türkiye olarak Balkan ülkeleri bizim önceliğimizdir. Şimdiye kadar bunu hep uyguladık. Balkan kökenli iş adamları ve Türk iş adamları arasında gönüllü köprü olmaya çalışıyoruz" dedi.

Muhabir: Mürteza Sulooca - Zlatan Kapiç

Yayıncı: Serkan Fidan - ÜSKÜP

Kaynak: AA / Ekonomi

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Makedonya Türk İş Üsküp Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title