Haberler

Makedonya'da "Ali Rıza Efendi Anıevi" Açıldı

TİKA tarafından Makedonya Kocacık'ta yaptırılan Ali Rıza Efendi Anıevi açıldı.

TİKA tarafından Makedonya Kocacık'ta yaptırılan Ali Rıza Efendi Anıevi açıldı.

Anıevi'nin açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan canlı yayınla katılarak yaparken, Kocacık'taki törene ise Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler katıldı.

Kocacık'taki törene Makedonya Cumhurbaşkanı George İvanov ile çok sayıda bakan katıldı. Makedonya'daki açılış töreninde Soma faciasında hayatını kaybedenler için dua edildi.

Ali Rıza Efendi anıevlerinin inşasında Makedonya Kültür Bakanlığı'nın çizdiği projeler doğrultusunda hareket edildi. Ali Rıza Efendi Anıevi Türkiye adına TİKA tarafından inşa edildi.

Müze olarak kullanılacak anı evlerinin biri yöresel kültürün sergileneceği etnolojik müze olarak yeniden düzenlenerek Osmanlı dönemi Makedonya, Türklerin Kocacık'a gelişi ve Atatürk'ün Manastır günlerini anlatacak şekilde hazırlandı.

Daha geniş bir alana sahip Ali Rıza Efendi'nin evi ise Mustafa Kemal Atatürk ve ailesinin hayatını anlatacak biçimde yaşayan bir ev düşüncesiyle tasarlandı. Bu kapsamda, Ali Rıza Efendi'nin babası Kızıl Hafız Ahmet Efendi ile annesi Ayşe Hanım, çocuk yaştaki Mustafa ve Makbule Hanım, Ali Rıza Efendi ve Zübeyde Hanım anı odaları, Mustafa Kemal'in Balkan günlerini yansıtan canlandırma köşeleri yapıldı.

Kaynak: ANKA / Dünya

Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title