Haberler

Makedonya Başbakanı Zaev Kosova'da

Makedonya Başbakanı Zoran Zaev Kosova'ya ziyareti kapsamında Kosovalı mevkidaşı Ramush Haradinaj ile bir araya geldi.

Kosova'ya ziyaret gerçekleştiren ilk Makedon başbakan olan Zaev, Haradinaj ile görüştü, ikili daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Zaev, 2015'te Makedonya'nın kuzeyindeki Kumanova'da sekiz polisin hayatını kaybettiği silahlı çatışmayla ilgili soru hakkında, bunun hassas bir konu olduğunu ve Haradinaj ile bu konu hakkında uluslararası soruşturma yürütülmesi yönünde mutabık olduklarını belirtti.

Ülkesinin Kosova'nın UNESCO üyeliği yönündeki desteğine de değinen Zaev, Makedonya'nın bu güne kadar olduğu gibi gelecekte de Sırbistan ile Kosova arasındaki diyaloğa destek vermeye devam edeceğini vurguladı.

Haradinaj ile görüşmede ortak projeler konusunu da ele aldıklarını aktaran Zaev, iki ülke arasında imzalanan 19 ikili anlaşma bulunduğunu, bunlara ilave olarak 20 anlaşmanın daha imzalanmasını beklediklerini söyledi.

Zaev, iki ülke arasındaki mevcut ticari alışverişin 160 milyon avro olduğunu vurguladı, bunun 200 milyon avroya ulaşması temennisinde bulundu.

Kosova Başkabanı Haradinaj da Zaev ve beraberindeki heyetin ülkesine yaptıkları ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getirdi. Haradinaj, kader, hayat ve Avrupa-Atlantik perspektifleri yönünde birbirine bağlı olan iki ülkenin komşu olması nedeniyle bu ziyaretin önemli olduğunu vurguladı.

Ohri Çerçeve Anlaşmasına destek

Öte yandan Zaev, Kosova'daki ziyareti kapsamında Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi tarafından kabul edildi.

Cumhurbaşkanı Thaçi, görüşme sonrası gerçekleşen basın toplantısında, iyi komşuluk ilişkilerin, iki ülke ve bölgenin Avrupa-Atlantik yolundaki önemine de değinerek, Kosova ve Sırbistan arasındaki diyaloğun anlaşma yoluyla tamamlanması gerektiğini belirtti.

"İki ülke NATO ve AB üyeliği yönünde Avrupa-Atlantik değerlerle iç içedir. Başbakan Zaev'in ziyareti aramızdaki iyi ilişkiler için yeni bir olanak teşkil ediyor." ifadesini kullanan Thaçi, Makedonya'nın toprak bütünlüğüne saygı duyduklarını ve Ohri Çerçeve Anlaşması'nın uygulanmasını güçlü bir şekilde desteklediklerini kaydetti.

Makedonya Başbakanı Zaev, Kosova'daki temasları kapsamında Kosova Meclis Başkanı Kadri Veseli ile de görüştü.

Kaynak: AA / Güncel

Zoran Zaev Makedonya Kosova Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title