Haberler

Makedon ve Kosovalı Öğretmenlerden Vali Güzeloğlu'na Ziyaret

Samsun Balkan Türkleri Kültür Haberleşme ve Dayanışma Derneği ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin İşbirliğinde Bu Yıl 3'üncüsü Düzenlenen Organizasyonla Samsun'a Gelen ve 15 Günlük "Türk Dili ve Edebiyatı Bilgi ve Kültür Alışverişi" Eğitim Programına Katılan Evlad-ı Fatihan (Fatihlerin Çocukları) Torunu Makedon ve Kosovalı 18 Öğretmen, Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu'nu Ziyaret Etti.

Samsun Balkan Türkleri Kültür Haberleşme ve Dayanışma Derneği ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin işbirliğinde bu yıl 3'üncüsü düzenlenen organizasyonla Samsun'a gelen ve 15 günlük "Türk Dili ve Edebiyatı Bilgi ve Kültür Alışverişi" eğitim programına katılan Evlad-ı Fatihan (Fatihlerin Çocukları) torunu Makedon ve Kosovalı 18 öğretmen, Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu'nu ziyaret etti.

Balkan Türkleri Konfederasyonu Genel Başkan Vekili İzzet Altuntaş, Samsun Balkan Türkleri Kültür Haberleşme ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Sezai Onaran, Kosova Türk Öğretmenler Derneği Başkanı Müferra Şirin ve Makedonya Türk Öğretmenler Derneği Başkanı Sevim Abaz ile birlikte öğretmenleri kabul eden Vali Hasan Basri Güzeloğlu, "Dil kültürün taşıyıcısı ve koruyucusudur. Türkçe'ye sahip çıkmak, Türklüğe sahip çıkmaktır" dedi.

Makedon ve Kosovalı öğretmenlerin bu ülkelerde Türkçe temelinde ve Türk kültürünün sürdürülmesi özelinde ortaya koyduğu katkıların önemine dikkat çeken Vali Güzeloğlu, "Dile sahip çıkmadan, dili doğru, güzel ve özenli kullanmadan, kültürel değerleri taşımak ve gelecek kuşaklara aktarmak mümkün değildir. Dil bir bütün olarak bunların koruyucu ve yaşatıcısıdır. Bağımsızlığın ve geleceğe dönük hür ve özgür olarak taşınmanın temel unsuru dildir. Dili kaybettiğinizde artık öz benlik, kimlik ve kültürünüzü

yitirirsiniz. O yüzden dünyanın en büyük, köklü ve zengin dillerinden biri olan Türkçe'nin sizlerin çaba ve emeğinizle Türk unsuru ve Türk vatandaşı bulunan her yerde öğretilmesi, geliştirilmesi ve güçlendirilmesi saygıdeğer bir davranıştır. Bu çabanızla, ortaya koyduğunuz çok anlamlı ve değerli katkılarınızla, Türkçe'nin unutulmamasına ve gelecek kuşaklarla buluşmasına katkı sağlıyorsunuz" diye konuştu.

"TÜRKÇE DÜNYANIN EN GÜZEL DİLİ"

Türkçe'nin dünyada konuşulma bakımından yaygın diller arasında 5. sırada bulunduğuna, yaklaşık 300 milyon kişinin ana dili olarak kullandığı büyük bir dil olduğuna işaret eden Güzeloğlu, şöyle devam etti:

"Türkçe bilim ve teknolojinin bilgisayar dahil en kolay kabul ettiği, uyarlanabildiği ve kullanım açısından kolaylıklar sağlayabilen bir dildir. Ses tonu, vurgulamaları ve şüphesiz kendi kurallarıyla dünyanın en güzel dillerinden biri Türkçe'dir. Dünyanın en büyük kültürlerinden biri olan Türk kültürünün bugüne kadar yaygınlaştırıcı ve yaşatıcısı bir dildir. Türkçe'ye sahip çıkmak Türklüğe sahip çıkmaktır. Türkçe'ye katkı ve destek bu anlamda Türk kimliğinin yaşatılmasına da katkıdır. Büyük Türk fikir

adamı Gaspıralı İsmail Bey'in dediği gibi 'Dilde, fikirde ve işte birlik' içinde olmalıyız. Dilde birlik bizim değerlerimizi birleştiren, aramızdaki mesafeleri yok eden, bizi geleceğe taşıyan temel hedeftir. Bu hedefe hizmet eden sizler de değerli katkılar üretiyorsunuz. Teşekkür ediyorum. Emeklerinize sağlık. Samsun'daki buluşma hem sizleri güçlendirmekte hem de bizleri mutlu etmektedir."

Kosova Türk Öğretmenler Derneği Başkanı Müferra Şirin ile Makedonya Türk Öğretmenler Derneği Başkanı Sevim Abaz, sorunları Vali Hasan Basri Güzeloğlu'na aktarırken, "Arkamızda cihan devleti Türkiye'nin bulunması bize güç veriyor ve daha çok çalışıyoruz. Türkiye'yi, anavatanımızı çok seviyoruz" şeklinde konuştu.

Şirin ve Abaz, Vali Güzeloğlu'na beraberlerinde getirdikleri hediyeleri verdi. Öğretmenlere Ondokuz Mayıs Üniversitesi öğretim üyelerince verilen 15 günlük eğitim semineri cuma günü sona erecek ve grup cumartesi günü Samsun'dan ayrılacak.

Makedonya ve Kosova'dan bu yıl gelen öğretmenlerle birlikte toplam 60 öğretmene Türk dili ve edebiyatındaki yeni gelişmeler hakkında bilgi verilmiş olunacak. Kosova'da 160, Makedonya'da ise 500 Türk öğretmen 180 euroluk maaşla öğrencilere dilini ve kültürünü öğretiyor. Kosova ve Makedonya'da yaşayan Türkler'in en büyük sıkıntısı ise, AB'ye girdikten sonra Bulgaristan'ın vize uygulaması başlatması ve Türkler'e büyük güçlükler çıkarması. Ayrıca, 1999'dan sonra Türkçe'nin resmi dil olarak kabul edilebilmesi

için Makedonya'da yüzde 20, Kosova'da yüzde 6'lık Türk nüfusunun aranması da Türk öğretmenleri çileden çıkarıyor. Prizren'de Türkçe'nin resmi dil olmasını kabul ettiren Kosovalılar, BM'ye başlattığı bu yüzdelik uygulamadan dolayı tepki gösteriyor.

(AG-SA-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title