Haberler

Mahmut Bıyıklı: "Edebiyatın Ustaları Bize Örnek Oldu"

5. İstanbul Edebiyat Festivali başladı. Altı gün sürecek festivalde, 'Ustaların İzinde' teması işleniyor. Festivalin ilk günü Türk şiirinin öncü isimlerinden Necip Fazıl Kısakürek tüm yönleriyle ele alındı.

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi ve İBB Kültür Müdürlüğü işbirliğiyle hazırlanan festival, Kızlarağası Medresesi'nde başladı. Festivalin ilk günü "Necip Fazıl'ın İzinde" başlığı altında iki oturum yapıldı. Necip Fazıl'ı anlatan bir belgesel izletildi. Programın sonunda 'Necip Fazıl Kısakürek Şiir Akşamı' düzenlendi. 12 şair, Necip Fazıl'ın şiirlerini okudu. Saat 13.00'de başlayan festival akşam 20.00'ye kadar devam etti. Festival, edebiyatseverlerden ilgi gördü. Festivalin sunuculuğunu Selahaddin Kocaaslan yaptı.

ÖNCÜ İSİMLER

Festivalin açılışında konuşan TYB İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı, TYB İstanbul Şubesi olarak düzenledikleri 5. Edebiyat Festivali'ni Türkiye'nin son yüzyılında önemli izler bırakmış Ustaların İzinde edebiyat yürüyüşüyle başlattıklarını söyledi. Yürüyüşe, Necip Fazıl Kısakürek, Nurettin Topçu, Cemil Meriç, Sezai Karakoç ve Nuri Pakdil ile başlamak istediklerini anlatan Bıyıklı, şunları söyledi: "Yönümüzü yeniden kıbleye döndürmek için onların mücadele azmine, ideal aşkına, kaynaştırıcı irfanına, derin sezgili diriliş önergelerine ve hayatı bir bütün olarak algılayan klas duruşlarına ihtiyacımız var. Onlar bize düştüğümüz yerden ancak sanatla ayağa kalkabileceğimizi yaşayarak öğretti. Edebiyat Mevsimi'ndeki hedefimiz öncü isimlerle yeni nesilleri buluşturmak. Kendimizi ustaların hikayesine kattığımızda daha bir iyileşiyoruz."

KÜLTÜR ŞEHRİ

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da açılışta yaptığı konuşmada, İstanbul'un kültür şehri olduğunu söyledi. Edebiyat festivali ile 5 değerli fikir insanının edebiyat, ruh ve inanç dünyamıza değerler katacağını ifade eden Vali Mutlu, şöyle konuştu: "Bu değerli fikir adamlarının eserlerinden toplum en iyi şekilde istifade ederek kendini daha güçlü hale getirecektir."

EDEBİ DÜNYAMIZI İMAR ETTİLER

TYB Onursal Başkanı Mehmet Doğan da, bu sene Edebiyat Festivali'nin 5'ncisini icra ettiklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu memnun olduğumuz bir faaliyet. O beş üstat iyi ki var. Onlar dünyamızı doldurup imar ettiler. Ufkumuzu açtılar. Türk Edebiyatına yön veren bu üstatlar edebiyatımızla milli değerlerimizi aynı paralellikte ileriye taşıdılar."

BÜYÜK DOĞU ONUN SİLAHIYDI

Festivalin birinci oturumunu Dursun Gürlek yönetirken, Mustafa Yazgan 'Kültür ve Sanat Dünyamızda Necip Fazıl', Prof.Dr. Bedri Gencer 'Ulemadan Üdebaya Necip Fazıl Kısakürek', Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş 'Necip Fazıl'ın Büyük Doğu Mücadelesi', Ali Ural 'Poetikasının Mihenk Taşında Necip Fazıl Şiiri' başlıklı konuşma yaptılar.

SÜREKLİ MÜCADELE ETTİ

Nevzat Yalçıntaş, üstad Necip Fazıl'ın bir savaşçı olduğunu anlatarak sözlerine şöyle devam etti: "Neyle savaşıyordu; İslamofobi'nin o günkü temsilcileriyle. Büyük Doğu onun silahıydı. Sürekli zorluklarla mücadele ediyordu. Dergisi ve kendisi hakkında sürekli dava açılırdı. Eskiden şairler her hafta toplanır topluluğa karşı şiir okurdu. Bu okumalardan sonra üstad Necip Fazıl için şiir makinesi tabirini kullanırlardı."

SON İSLAMCI

Prof.Dr. Bedri Gencer de, "Sosyal teorisyen Namık Kemal'dir ve Necip Fazıl, onun çizgisini devam ettirmiştir. Mehmet Akif Ersoy ön İslamcıdır. Necip Fazıl da son İslamcıdır. ve birbirlerini tamamlayıcı roller üstlenmişlerdir. Necip Fazıl, şiirselliğiyle ön plana çıkmıştır. Mehmet Akif de nesre yakınlığıyla ön plana çıkmıştır" şeklinde konuştu.

NECİP FAZIL ŞİİRLERİ OKUNDU

Oturumların bitiminde 'Necip Fazıl Kısakürek Şiir Akşamı'na geçildi. 12 şair, Necip Fazıl'ın şiirlerini okudu. O şairler şöyle; Vahap Akbaş, Bestami Yazgan, Özcan Ünlü, Nurettin Durman, Yusuf Özkan Özburun, Cihat Şimşek, Hüseyin Emin Öztürk, Ahmet Yenilmez, Ebubekir Kurban, Aykut Kuşkaya, Davut Göksu, Şeref Akbaba.

PROGRAM DEVAM EDİYOR

Bu yıl 5'ncisi düzenlenen İstanbul Edebiyat Festivali 'Ustaların İzinde' teması işleniyor. Türk Edebiyatı'nda derin etkileri olan 5 büyük edebiyatçı tüm yönleriyle ele alınıyor. Festivalin ilk günü Necip Fazıl Kısakürek anlatıldı.İkinci gününde (19 Kasım) Nurettin Topçu, üçüncü gününde (20 Kasım) Cemil Meriç, dördüncü gününde (21 Kasım) Sezai Karakoç, beşinci gününde de (22 Kasım) Nuri Pakdil anlatılacak.

YARIN NURETTİN TOPÇU GÜNÜ

Edebiyat Festivali'nde yarın (19 Kasım) Türk edebiyatına büyük katkıları olan Nurettin Topçu'nun eserleri, edebiyatı, şahsiyeti gibi özellikleri anlatılacak. Program saat 13.00'de başlayıp 20.00'ye kadar sürecek. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Necip Fazıl Kısakürek Nurettin Topçu Cemil Meriç İstanbul Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli? Sultanbeyli Belediyesi hangi parti? Sultanbeyli Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Sultanbeyli yerel seçim sonuçları! Selahattin Baygın kimdir? Memleket Partisi Kastamonu Cide Belediye Başkan Adayı Selahattin Baygın Kaç yaşında, nereli? Gökhan Erinkarlı kimdir? Zafer Partisi Isparta- Senirkent Belediye Başkan adayı Gökhan Erinkarlı kaç yaşında, nereli? Salim Özmen kimdir? Zafer Partisi Isparta- Keçiborlu Belediye Başkan adayı Salim Özmen kaç yaşında, nereli? Fatih Erbakan İstanbul'dan adaylarını çekiyor mu? Fatih Erbakan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 3 şartı ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title