Haberler

Mahmur Kampıyla İlgili Üçlü Toplantı Cenevre'de Başladı

BM, Türkiye ve Irak Arasında, Kuzey Irak'taki Mahmur Kampının Kaderini Belirleyecek Üçlü Toplantının İlki Bugün Cenevre'de Başladı.

BM, Türkiye ve Irak arasında, kuzey Irak'taki Mahmur kampının kaderini belirleyecek üçlü toplantının ilki bugün Cenevre'de başladı.

Tarafların 2004 yılında üzerinde mutabakat sağladıkları ancak bugüne kadar yürürlüğe girmemiş olan "Ankara anlaşmasını" yeniden müzakere ederek, "uygulanabilir duruma getirmeleri" bekleniyor.

Üçlü toplantıya ev sahipliği yapan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinden (BMMYK) bir yetkili, Mahmur kampında son sayıma göre 11 bin 930 kişi bulunduğunu belirterek, büyük çoğunluğu Türkiye'den giden bu mültecilerin Türkiye'deki yerleşim birimlerine güvenli şekilde geri dönmelerini sağlamak istediklerini söyledi.

BMMYK yetkilisi, Mahmur kampında yaşayan mülteciler arasında, Türkiye'ye dönmeleri veya Irak'ta kalmalarını belirlemek için "niyet anketi" yapmayı planladıklarını bildirdi.

1990'lı yılların başında Mahmur kampına yerleşen çok sayıdaki Türk mültecinin Türkiye'deki, "olağanüstü hal uygulaması, idam cezasının kaldırılmış olması" gibi olumlu gelişmelerden de habersiz olduklarını belirten BMMYK yetkilileri, mülteciler arasında geri dönüşe yönelik yapacakları anket sırasında Türkiye'deki gelişmelere ilişkin objektif bilgilendirme yapacaklarını kaydetti.

Mahmur kampında bu yıl Amerikalı askerlerin "silah araması yapmasını" kendilerinin talep ettiğini ifade eden yetkililer, "bölgedeki bazı aşırı uçların kampta faaliyet gösterdikleri yolundaki ihbarlar üzerine silah araması yaptırdıklarını ve nüfus sayımı için güvenli bir ortam yaratıldığını" bildirdiler.

Üçlü görüşmenin bu akşam sona ermesi bekleniyor.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title