Haberler

"Magnezyum ve Teknolojileri Uygulaması"... -Tübitak Mam Uzman Araştırmacı Doç.dr. Kaya: -"güneş Enerjisi, Elektrik veya Hidrojen Gibi Alternatif Enerji Kaynakları ile Çalışacağı Öngörülen Otomobillerde Hafiflik Bugüne Kıyasla Gelecekte Çok Daha Önemli

Tübitak Marmara Araştırma Merkezi (Mam) Uzman Araştırmacı Doç.dr. Ali Arslan Kaya, "Güneş Enerjisi, Elektrik veya Hidrojen Gibi Alternatif Enerji Kaynakları ile Çalışacağı Öngörülen Otomobillerde Hafiflik Bugüne Kıyasla Gelecekte Çok Daha Önemli Bir Gereksinim Olacak" Dedi.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Uzman Araştırmacı Doç.Dr. Ali Arslan Kaya, ''Güneş enerjisi, elektrik veya hidrojen gibi alternatif enerji kaynakları ile çalışacağı öngörülen otomobillerde hafiflik bugüne kıyasla gelecekte çok daha önemli bir gereksinim olacak'' dedi.

Kaya, TÜBİTAK MAM'da Teknoloji Tanıtımı Konferansı tanıtımı çerçevesinde düzenlenen ''Magnezyum Teknolojileri ve Uygulamaları'' konulu toplantıda, günümüzde magnezyum alaşımlarına olan en büyük ilginin otomotiv sektöründen geldiğini söyledi.

Kaya, otomotiv ve uzay-uçak sanayilerindeki ağırlık tasarrufuna yönelik arayışlarda magnezyum metalinin, 1.74 g/cm3 olan düşük yoğunluğu ile mühendislik uygulamaları açısından en hafif yapısal metal olarak ön plana çıktığını belirtti.

Magnezyumun, alüminyumdan yüzde 36, çelikten ise yüzde 78 oranında hafif olduğunu ifade eden Kaya, magnezyum alaşımlarının kullanımının her yıl yüzde 15 oranında arttığını, otomobil endüstrisinde bunun yıllık 30 bin tondan 130 bin tona ulaştığını vurguladı.

Kaya, şunları kaydetti:

''Bu artış, ağırlık tasarrufunun çok daha önemli olduğu uzay, uçak uygulamalarındaki potansiyeli de işaret eder. Çünkü, aynı miktardaki ağırlık tasarrufunun otomobilde sağladığı parasal tasarruf 1 ise ticari bir uçakta 100, savaş uçağında 1000, uzay uygulamalarında ise 10 bindir.

Özellikle otomotivde hafif metalik malzemelere yöneliş sadece günümüzün otomobilleri ile ilgili değildir. Güneş enerjisi, elektrik veya hidrojen gibi alternatif enerji kaynakları ile çalışacağı öngörülen geleceğin otomobillerinde hafiflik bugüne kıyasla gelecekte çok daha önemli bir gereksinim olacak.

Önümüzdeki yıllarda binek otomobillerde ulaşılması planlanan yakıt tüketimi 3 litre/100 kilometre gibi zorlu bir hedeftir ve bunun için otomobil ağırlığında yaklaşık yüzde 30'luk bir azalma gerekmektedir.''

Kaya, magnezyumun, plastikler karşısında geri dönüşebilirliği ile avantaj kazandığını, daha yüksek döküm hızlarında üretim isteyen otomotiv sektörüne yönelik basınçlı döküm uygulamalarında ise alüminyuma rakip olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title