Haberler

Madencilerin İş Bırakma Eylemi

Zonguldak'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Haberleşme ve Halkla İlişkiler Şube Müdürü Nida Şentürk, "İşçilerin sözleşmede belirlenen ücretlerinin (Mayıs 2011 dahil) ödendiğine dair yükleniciden talep edilen belgeler yapı denetiminde mevcuttur" dedi.

Şentürk, yazılı açıklamasında, TTK Kozlu Müessese Müdürlüğünde çalışan işçilerinin ücretlerinin ödenmemesi ile ilgili son günlerde yaptıkları eylemlerinin, kamuoyu gündemini meşgul ettiğini belirtti.

Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi açısından, bu açıklamayı yapma ihtiyacı duyulduğunu ifade eden Şentürk, şunları kaydetti:

"Kurumumuz ile Star İnşaat ve Ticaret AŞ arasında iş sahibi-müteahhit ilişkisi mevcuttur. Yüklenici işçilerinin Star firmasından alacakları ücret, firma ile yaptıkları iş sözleşmesine göre belirlenmiştir. İdare tarafından her ayın ilk haftasında yapılan hak ediş düzenlemesinden önce yükleniciden, işçilerin bir ay önceki ücretlerine ait imzalı bordroları ile işçilerin ücretlerini aldıklarına dair temsilcinin yazılı beyanı istenmektedir.

Bu belgeler gelmeden hak ediş düzenlemesi yapılmamaktadır. Yüklenici işçilerinin sözleşmede belirlenen ücretlerinin (mayıs 2011 dahil) ödendiğine dair yükleniciden talep edilen belgeler yapı denetiminde mevcuttur. İşin başlangıcından itibaren yüklenici işçilerinden, ücretleri ya da diğer alacakları hususunda Yapım İşleri Genel Şartnamesinin 'Çalışanların Hakları ve Çalışma Şartlarını' düzenleyen ilgili madde uyarınca idareye herhangi başvuru yapılmamıştır.

İşçilerin resmi olarak belgelenemeyen ya da sözleşmede belirtilmeyen alacakları için zaman zaman yapılan eylemler nedeniyle yüklenici firma yazılı uyarılarak gerekli önlemleri alması sağlanmaktadır. Bu husustaki yazılar da idarenin kayıtlarında mevcuttur. "

TTK Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında galeri açma işini yürüten taşeron firmanın işçileri, maaşlarının düzenli ödenmemesi ve iş koşullarının iyi olmadığı gerekçesiyle geçen hafta iş bırakma eylemi başlatmıştı.

- ZONGULDAK

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title