Haberler
BBC

Macarlar ile Türkler Akraba mı? Yüzlerce Yıllık Tartışmayı Yeniden Alevlendiren Keşif

Güncelleme:

Macaristan'da yapılan bir araştırma, yüzlerce yıldır gündemde olan kimlik tartışmasını yeniden alevlendirdi. Eski Macar Kralı'nın cesedine yapılan genetik testlerde, Macarların Asya kökenli oldukları ortaya çıktı.

Bu araştırma, bundan bin yıl önce, kavimler göçünün bir parçası olarak Orta Avrupa'ya gelen ve bu topraklara yerleşen ilk Macar boylarının genetik olarak kimlere daha çok benzediğini ortaya çıkarmaya yönelikti.

BİN YIL ÖNCE DURUM NEYDİ?

Bugün elbette Macar insanları genetik olarak Orta Avrupalı. Yani Macarların genomu çevre halkların, Çeklerin, Slavların, Ukraynalıların, Avusturyalıların genlerine çok benziyor.

Peki, ama acaba bin yıl önce durum neydi?

İşte bu sorunun yanıtı Macar boylarının Orta Avrupa'ya geldiği yıllarda bu kavmi yöneten ve daha sonra da ülkenin ilk kralı olan Arpad hanedanından III. Bela'nın kemik örneklerinden alınan DNA'larda arandı.

ASYA KÖKENLİ ÇIKTILAR

Bu araştırmanın sonucu, o dönem Macarların genlerinin Asya kökenli olduğunu ortaya koyuyordu. Aynı araştırma bin yıl önce bu topraklara yerleşen ilk Macar boylarından bir grup insanın yeni bulunan mezarlarındaki kalıntılar üzerinde de yapıldı. Sonuç aynıydı: İlk Macarlar Asya kökenliydi ve hatta genleri yüzde 25-30 oranında Asya Türklerinin genleriyle benzeşiyordu.

Bu araştırmalara gösterilen ilgi yüzyıllardır devam eden tartışmanın Macarlar açısından hala çok güncel olduğunu ortaya koyuyor.

BİLİMSEL KAYITLARDA MACARLAR YOK

Macar tarihçileri, Macar kavminin hangi bölgeden geldiğinin bilinmediğini söylüyor. Çünkü o dönemlerden tarihsel kayıtlarda Macarlara ait bilgi yok.

Bir halkın kökenini aramada yardım edebilecek bir diğer ipucu da o halkın lisanı. Macarca hiçbir dille çok yakın akrabalık ilişkisi içinde değil. Hatta uzun tartışmaların ardından Türkçeden çok Finceye benzediği konusunda oluşan bir mutabakat da var.

Ancak bilim insanlarının bu öngörüsü kamuoyunu tatmin etmiyor.

TÜRKLERLE AKRABALAR MI?

Macarcanın Türkçe ile bağlantısı olduğu, Macar halkının da Asya'nın Türk halklarıyla akrabalık içinde bulunduğu iddiası halk arasında inatla yaşamaya devam ediyor.

Zaten Macarların Türklere olan ilgi ve yakınlığı yeni bir olgu değil. Ortada nesnel hiçbir kanıt olmamasına rağmen Macarların atalarının Hunlar olduğu, dolayısıyla Türklerle de akraba oldukları savı yüzyıllar öncesinden bugünlere kadar gelen bir iddia.

Hun ilişkisi halk arasında öylesine güçlü ki Macaristan'ın Avrupa Birliği'ne katıldığı ilk yıllarda kendilerini Hun olarak gören on binlerce Macar imza toplamış ve Hunları Avrupa Birliği'nde bir azınlık olarak kabul ettirmeye çalışmıştı.

BBC

Avrupa Birliği Orta Avrupa Macaristan Mola Komik - İlginç Teknoloji Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (276)

mehmedim:

müslüman deyilseniz hiç bir deyeriniz yoktur Allah katında

7
33
yanıtYanıtla
Yanlıs:

Tek seninki değerin var? bence her insanın bir değeri var Allah katında her insan günahsız doğar. Bırakta buna Allah cc. karar versin.

yanıt6
yanıt1
memoşuma:

ulan hırbo. . . Allah yani tanrı sadece müslümanların yaratıcısı mı? kuş beyinli. . .

yanıt8
yanıt2
ERDİ:

müslüman ların haline bakarsan anlarsın kimin değeri var kimin yok tabiki beyin varsa

yanıt10
yanıt1
sedat:

sen mi karar veriyorsun alla hın kime değer verdiğine müslümanın müslümana yaptığını kimse yapmıyor

yanıt10
yanıt2
Neron:

Türkiye AB ye muhtaç çünkü Türkiye nin teknoloji si yok tamemen dışa bağimli bir ülke

5
22
yanıtYanıtla
TANJU:

NERON YAPARIMMM SENİİİ HERON AKILLI OL

yanıt7
yanıt1
TANJU:

SENİN GİBİ ÇOK VAR TÜRKİYE Yİ SEVMEYİPTE EKMEGİNİ YİYEN KÖPEK

yanıt4
yanıt1
Shefa:

Macarlar aslen Türk’tür ama islamdan çıktıkları için Türklükten de çıkmışlar nerede bir Türk varsa müslümandır

9
16
yanıtYanıtla
kemalist:

yav sacmalama asil senin gibiler türklükten cikti türk kültür medeniyetini yasamayan türk degildir bunu o aptal kafana yerlestir bidahada yapip türküm falan deme cünkü degilsin siyaset yapma burda dini karistirma o seni asar

yanıt6
yanıt5
Tüm 276 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title