Haberler

Macaristan Ulusal Meclis Başkanı Szılı Tekirdağ'da

Macaristan Ulusal Meclis Başkanı Katalin Szili, Macar halk kahramanı Prens Rakoczi adına açılan müzenin olduğu Tekirdağ'da temaslarda bulundu.

TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın resmi konuğu olarak önce Ankara'ya, daha sonra İstanbul'a, ardından da Tekirdağ'a gelen Macaristan Ulusal Meclis Başkanı Katalin Szili ve beraberindeki heyet, Tekirdağ Valisi Aydın Nezih Doğan ve Hatice Doğan tarafından karşılandı. Tekirdağ Valisi Doğan'ı makamında ziyaret eden bayan Macaristan Meclis Başkanı Katalin Szili, Ankara'daki temasların çok olumlu geçtiğini ifade edtti. Szili, Macar meclisinin AB yolundaki Türkiye'ye destek olacağını ifade ederek şöyle konuştu:

"Ankara'da çok büyük bir adım attık. TBMM Meclisi Başkanı Toptan ve bakanlar ile görüştük. Aramızda bir protokol imzaladık. Macaristan meclisi, Avrupa Birliği yolunda ilerleyen Türkiye meclisine destek ve yardım edecek, çeşitli bilgiler verecek. 1 sene içerisinde Türkiye'ye yardımcı olacağız. Bunun protokolünü imzaladık. Bu protokol çerçevesinde 130 meclis çalışanı için 20 ayrı seminer düzenleyeceğiz."

İstanbul'un 2010 yılı Avrupa Kültür Başkenti seçilmesi konusunda da değerlendirme yapan Szili, "Ayrıca çok önemli bir konu buradaki ana temaslarımızın nedeni olan İstanbul 2010 ve Pecs 2010 heyetlerinin buluşması ve işbirliği yapılmasıdır. Biz bu konuda mutlaka önemli bir rol oynamak istiyoruz. Avrupa yolunda ilerleyen modern Türkiye'yi Pecs üzerinden göstermek istiyoruz. Türk vatandaşlarının Macar kültürünü korumaları beni çok duygulandırdı. Bizim için önemli kültürel varlıkları koruma altında tutan

valilik, belediye ve diğer tüm yöneticilere ve Tekirdağlılar'a teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Tekirdağ Valisi Aydın Nezih Doğan ise, Macarlar ile Türkler arasında özel bir dostluk bulunduğunu ifade ederek, "1700'lü yıllarda Osmanlı'ya sığınan ve Macar Bağımsızlık Savaşı'nı sürdüren Prens Rakoczi'yi konuk etmelerinden dolayı Tekirdağ'ın Macarlar'ın gönlünde ayrı bir yeri vardır'' dedi. Türkler'in misafirperver olduğunu belirten Vali Doğan, zor dönemlerde misafirperverliğin önemli olduğunu ve misafirperverliğin Türkler için bir şeref olduğunu söyledi.

Szili ve beraberindeki heyet, valiliğin ardından Tekirdağ Belediye Başkanı Ahmet Aygün'ü de makamında ziyaret etti. Daha sonra Türk-Macar Dostluk Derneği yöneticileri ile bir süre görüşen Macaristan Ulusal Meclis Başkanı Katalin Szili, Macaristan Halk Kahramanı olan Prens Rakoczi anısına açılan müzeyi ve Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'ni gezdi. Müze hakkında bilgi alan Szili, daha sonra Tekirdağ Belediye Başkanı Ahmet Aygün adına verdiği yemeğe katıldı.

(EÖ-RA-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title