Haberler

Macaristan'da Kimyasal Çamur

Balaton Gölü Yakınlarındaki Veszprém Bölgesi Ajka Kentindeki Alüminyum Üretim Tesisinin, Atık Maddelerinin Toplanıp Etkisiz Hale Getirildiği Dev Biriktirme Göletinin İki Setinin Yıkılması Sonucu Yüzlerce Metreküp Kimyasal Kızıl Çamur Çevreye Yayıldı.

Macaristan?ın iç kesimlerindeki Balaton gölü yakınlarındaki Veszprém bölgesi Ajka kentindeki alüminyum üretim tesisinin, atık maddelerinin toplanıp etkisiz hale getirildiği dev biriktirme göletinin iki setinin yıkılması sonucu yüzlerce metreküp kimyasal kızıl çamur çevreye yayıldı. Olayda 4 kişi öldü, 6 kişi kayboldu, 120 kişi yaralandı.

Atık maddelerinin toplanıp etkisizleştirildiği dev biriktirme göletindeki bentler yıkılırken çok tehlikeli ağır metaller de içeren yaklaşık 1 milyon ton balçıklı su 4 köyü bastı. Yer yer 2.5 metreye yaklaşan zehirli atıklı suların oluşturduğu sel, ölümlere ve yüzlerce insanın da yaralanmasına neden oldu. Açıklamaya göre, kimyasal çamur 4 bölgeyi etkisi altına aldı. Ajka kentinde 20 cadde, yaya ve araç trafiğine kapatıldı. Risk altında olan 400 ev ise boşaltıldı.Kasabayı basan zehirli kızıl çamurun boyu bazı yerlerde 2 metreyi geçti.

Macaristan Savunma Bakanlığı?na bağlı askerlerin, yayılan kimyasal çamuru kontrol altına alma ve temizleme çalışmaları sürüyor. Macaristan hükümeti, bir alüminyum fabrikasından yayılan zehirli atığın temizlenmesinin bir yılı aşkın bir zaman süreceğini ve milyonlarca dolara mal olacağını bildirdi. Zehirli atığın, Tuna ve diğer nehirlere de ulaşabileceği açıklandı.

Greenpeace çevre örgütünün Macaristan sorumlusu Zsolt Szekfalvi , kısa vadede binalar ve evlerin zarar göreceğini, ancak atığın, deri ile temasının çok tehlikeli olduğunu söyledi. Szekfalvi, zehirliği atığın hayvanlar ve bitkiler üzerinde de ciddi zararları gözlenebileceğini, uzun vadede çevre üzerindeki etkileri yıkıcı olabileceğini açıkladı.

Uzmanlara göre asıl büyük felaket, zehirli atıkların Avrupa nehirler sistemine katılmasıyla ortaya çıkabilecek. Uzmanların hesaplamalarına göre, önlem alınabilmesi için en fazla Cuma gününe kadar zaman var.

Çünkü bölge nehirlerinin yataklarından akan sular, 2-3 gün içinde Tuna nehrine ulaşacak. Bu nedenle de felaket bölgesinde nehir yataklarına, zehirli atıkları etkisizleştirebilecek maddeler karıştırılmaya başlandı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Bein Sports 1-2-3 CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Trabzonspor Karagümrük maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! TS Karagümrük maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Survivor Damla elendi mi? Survivor Damla gitti mi 24 Nisan 2024? Trabzonspor Karagümrük maçı CANLI izle! 24 Nisan TS Karagümrük ZTK maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Sandık Kokusu 20. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Sandık Kokusu yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Taş Kağıt Makas 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Taş Kağıt Makas yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kuruluş Osman 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Kuruluş Osman yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Bir Sevdadır 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Bir Sevdadır yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title