Haberler

Lübnan'da Suriyeliler Zor Şartlarda Yaşıyor

Güncelleme:

Lübnan hükümetinin mülteci kampları kurmayı reddetmesi üzere Suriyeli sığınmacılara insani yardım kuruluşları sahip çıkmaya çalışıyor.

Lübnan hükümetinin kamp kurmayı reddetmesi sebebiyle Suriyeli sığınmacılar çok zor şartlar altına yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor.

İsrail'in 1948'de kurulmasının ardından yaşanan Nekbe'den (büyük felaket) kaçan yüz binlerce Filistinlinin Lübnan'a sığınması üzere inşa edilen mülteci kamplarının acı tecrübesini tekrar yaşamak istemeyen Lübnan hükümeti, Suriyeli sığınmacılar için kamp kurmayı reddediyor. İzlenen bu politika dolayısıyla Lübnan'a sığınan Suriyelilerin büyük çoğunluğu küçük odalar, okullar, terk edilmiş bina ve kendi imkanlarıyla kurdukları çadırlarda yaşıyor.

Hükümetin karşı çıkmasına rağmen insani yardım kuruluşları Suriyeli sığınmacılar için mülteci kampları kurmaya devam ediyor.

Söz konusu kuruluşların başında, Lübnan'ın doğusunda bulunan El-Bika iline bağlı Zehle ilçesindeki Tealebaya beldesinde 88 çadırlık mülteci kampı kuran El- Cemaat'ul İslamiyye geliyor.

Tealebaya beldesinde 2 bini aşkın Suriyeli aile barınıyor.

AA muhabirine konuşan Tealebaya Mülteci Kampı'nın Müdürü Halid Şahin, kampın kurulu olduğu arazinin El-Cemaatu'l İslamiyye'ye ait olduğunu ve bu arazinin daha önce öğrencilerin izcilik etkinliklerine tahsis edildiğini belirtti.

Kampa bu yıl 7 oda ve 5 çadır ilave edildiğini hatırlatan Şahin, Suriye'deki iç savaştan kaçan sivillerin sayısındaki ciddi artış dolayısıyla yeni çadırların yanı sıra sağlık tesisi kurulduğunu, jeneratör temin edildiğini ve artezyen kuyuların kazıldığını ifade etti.

Ayrıca mescit inşa etmeye başladıklarını anlatan Şahin, bir ay geç de olsa kamptaki çocukların eğitimi için sınıf işlevini görecek 6 büyük çadır kurduklarını dile getirdi. Naylonlarla örtülü çadırlarda kalan sığınmacılara minder, yorgan, halı, gıda ve elbise dağıtılıyor.

Şiddet olaylarından kaçarak eşi ve 4 çocuğuyla Lübnan'a sığınan 40 yaşındaki Fatma Yasin, durumları Lübnan'da küçük bir odayı kiralayamayacak kadar kötü olduğunu vurgulayarak "Kendimizi yaklaşan kıştan koruyacak sığınma yeri bulduk" dedi.

Birleşmiş Milletleri Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (UNHCR) raporlarına göre, 805 bini aşkın Suriyeli mülteci UNHCR'den yardım alıyor. - Beyrut

Kaynak: AA / Güncel

İsrail Lübnan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title