Haberler

Lübnan'da "Tarihin Saklandığı" Mağara

Osmanlı Devleti döneminde gizli devlet toplantılarının yapıldığı, 1975-1990 yıllarındaki Lübnan iç savaşı döneminde ise bombardımandan korunmak isteyen halkın sığınak olarak kullandığı Cebel-i Lübnan ilindeki mağara, Lübnan'ın kültürel ve tarihi mirası arasında önemli bir tutuyor.

Osmanlı Devleti döneminde gizli devlet toplantılarının yapıldığı, 1975-1990 yıllarındaki Lübnan iç savaşı döneminde ise bombardımandan korunmak isteyen halkın sığınak olarak kullandığı Cebel-i Lübnan ilindeki mağara, Lübnan'ın kültürel ve tarihi mirası arasında önemli bir tutuyor.

Cebel-i Lübnan'ın El-Cahiliyye köyünde 400 yıldır farklı ihtiyaçlarla kullanılan ve günümüzde Lübnanlı sanatçı Gandi Ebu Diyab'ın elinde bir sanat müzesine dönüşen mağara, Lübnan'ın kültürel mirasının sergilendiği sıra dışı mekan olarak yerli ve yabancı turistler tarafından merak ve ilgiyle ziyaret ediliyor.

Yaklaşık 25 yıldır Lübnan'ı ve özellikle Dürzilerin gündelik hayatını ve kültürel dokusunu yansıtan eşyaları toplayan Ebu Diyab, mağarada müze kurma fikrinin geçmişi geleceğe bağlamak düşüncesinden doğduğunu söyledi. Ebu Diyab, "Burada sergilediğimiz ev eşyaları, gündelik hayata ait araç gereçler, dedelerimiz hatta onların da dedeleri tarafından kullanılan eşyalardı. Ben bugün yok olmaya yüz tutmuş bu eserlere hak ettikleri değeri vermeye ve yeni nesile geçmişini sürekli hatırlatmaya çalışıyorum" dedi.

Ebu Diyab, mağarada, kahve değirmeni, eski dikiş makinesi, gaz ocağı, tencere, toprak kaplar, geçmişten esintiler taşıyan ve kendisinin çizdiği yağlı boya tablolar ve eski geleneksel ev döşeme ürünlerinin sergilendiği üç ayrı bölüm bulunduğunu kaydetti.

Kubbeli yapısıyla dikkat çeken "mağara müzenin", Lübnan'ın farklı kesimlerinden halkın ve turistlerin uğrak noktası olduğunu belirten Ebu Diyab, kültür ve turizm bakanlıkları ile yerel ve uluslararası kuruluşlara, geçmişi yaşatmayı hedefleyen bu türden mekanların ayakta kalması için yardımda bulunmaları çağrısı yaptı.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Lübnan Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title