Haberler

Lübnan'da Muhalefet Yanlılarının Gösterileri Sürüyor

Lübnan'da Muhalefet Partilerine Mensup Binlerce Kişi, Ülkede Son 2 Yıldır Meydana Gelen Suikastlar Hakkında Şu Ana Kadar Tatmin Edici Bulgular Elde Edilememiş Olmasını Protesto Etmek Amacıyla Başkent Beyrut'taki Adalet Bakanlığı Binası Önünde Bir Araya Geldi.

Lübnan'da muhalefet partilerine mensup binlerce kişi, ülkede son 2 yıldır meydana gelen suikastlar hakkında şu ana kadar tatmin edici bulgular elde edilememiş olmasını protesto etmek amacıyla başkent Beyrut'taki Adalet Bakanlığı binası önünde bir araya geldi.

Refik Hariri'den Pier Cemayel'e kadar, uğradıkları suikast saldırılarında hayatlarını kaybeden siyasilerin ve gazetecilerin fotoğraflarını taşıyan göstericiler, hükümeti faillerin yakalanması ve yargı önüne çıkarılması konusunda gerekli gayreti göstermemekle suçladı. "19 suikast işlendi", "Başbakanlık balo salonu olarak kullanılıyor", "Nereye kadar susacağız?" ve "Fransız halkının yüzde 80'i dün Chirac'a hayır dedi" şeklinde pankartlar açan göstericiler, hükümetten şimdiye kadar ulaşılan tüm ipuçlarını açıklamasını ve 'halkla alay etmemesini' istedi.

Göstericilere hitaben bir konuşma yapan Milli Bağımsız Cephe Partisi Milletvekili Cübran Besil, "Bugün Adalet Bakanlığı önünde bir araya gelerek, 'Ey Adalet seni geçersiz kılmak isteyenler kimler' diye sormak istiyoruz. Suikastların ardında yatan gerçek kadar öğrenmek istediğimiz diğer bir gerçek de dış borçlar konusunda. Hepimiz biliyoruz ki birisi ekonomimize karşı suikast gerçekleştirdi. Ancak 'bunu kim yaptı' diye sormamız yasak. Yolsuzluklar konusunda tahkikat yapılmasını istedik, ortalık birbirine girdi" sözleriyle hükümeti eleştirdi.

Adalet Bakanlığı önünde bugün gerçekleştirilen gösterinin, muhalefet partilerinin hükümet karşıtı protestoları kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Ebu Toni isimli Lübnanlı, suikastların aydınlatılmasının yanı sıra 42 milyar dolarlık dış borcun nasıl yapıldığının da hükümet tarafından açıklanmasını istedi. Linda Franjiye ise suikastlar zincirinde hayatlarını kaybedenlerin fotoğraflarını taşıyarak 'özgürlük şehitlerini' bir kez daha hükümete hatırlatmak istediklerini ve böylelikle suikasta adı karışanların kanun önüne çıkarılmalarını amaçladıklarını ifade etti.

Hasan Ebu Halil ise Refik Hariri suikastının aydınlatılmasını isteyen iktidardaki El Mustakbel grubunu kastederek, "Onlar gibi sadece bir gerçeğin değil, tüm suikastların ardındaki gerçeğin gün yüzüne çıkmasını istiyoruz. Hükümet her suikastta bazı tutuklamalar yaptığını söylüyor. Kimlerin tutuklandığını bilmek istiyoruz. Şimdiye kadar somut bir gelişme göremedik. Elde edilen bütün ipuçlarını açıklasınlar. Halkla dalga geçmesinler" diye konuştu.

Gösteriye katılan Hizbullah Milletvekili Emin Şirri ise, "Adalet Bakanlığı önündeki bu gösteri, 2005 - 2006 yıllarında işlenen suikastlar için hükümetin hiçbir şey yapmamasını protesto etmek içindir. Lübnan güvenlik birimleri suikastları aydınlatmak için çalışmak yerine muhalefet partilerinin gösterilerine katılanları tespit etmek ve fotoğraflarını çekmekle meşgul" şeklinde konuştu.

(SA-İK-CY-FS-FS-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

title