Haberler

Lübnan Cumhurbaşkanlığı Seçimlerine 7. Erteleme

Lübnan Muhalefetinin Hıristiyan Kanadı Özgür Bağımsız Cephe Partisi Lideri Mişel Avn'ın, Ordu Komutanı Mişel Süleyman'a Cumhurbaşkanlığı Yolunu Açacak Anayasal Düzenlemenin Gerçekleştirilmesi İçin Öne Sürdüğü Şartlar Nedeniyle Uzlaşma Sağlanamaması Nedeniyle Cumhurbaşkanlığı Seçimleri 7. Kez Ertelendi.

Lübnan muhalefetinin Hıristiyan kanadı Özgür Bağımsız Cephe Partisi lideri Mişel Avn'ın, Ordu Komutanı Mişel Süleyman'a cumhurbaşkanlığı yolunu açacak anayasal düzenlemenin gerçekleştirilmesi için öne sürdüğü şartlar nedeniyle uzlaşma sağlanamaması nedeniyle cumhurbaşkanlığı seçimleri 7. kez ertelendi.

Lübnan Parlamentosu Genel Sekreterliği'nden yayımlanan bildiride, Meclis Başkanı Nebih Birri'nin çoğunluk grubu lideri Saad Hariri ile görüştükten sonra seçimleri 11 Aralık Salı gününe ertelediği kaydedildi. İktidardaki 14 Mart Güçleri Cephesi geçtiğimiz günlerde liderler seviyesinde toplanarak, Lübnan Ordusu Komutanı Mişel Süleyman'ı cumhurbaşkanı adayı olarak göstermişti. Buna karşılık muhalefetin Hıristiyan kanadının lideri Özgür Bağımsız Cephe lideri Mişel Avn, Süleyman'ın adaylığını daha önce

sunduğu ve iktidar partileri tarafından reddedilen "kurtarma inisiyatifi" çerçevesinde kabul ettiklerini, ancak bunun için gerekli anayasal düzenlemenin yapılabilmesi için önce tarafların siyasi anlaşmaya varması gerektiğini ifade etmişti.

Hizbullah, Emel Hareketi ve Özgür Bağımsız Cephe'nin yanı sıra Suriye yanlısı diğer partilerden oluşan Lübnan muhalefeti, Mişel Süleyman'ın seçilebilmesi için gereken anayasa değişikliğinin "yasa dışı" olarak niteledikleri Fuat Sinyora hükümetinin istifasından sonra gerçekleştirilebileceğini ifade ediyor. Şii bakanların geçen yılki istifasından sonra hükümetin yasallığını kaybettiğini öne süren muhalefet, dün gece Mişel Avn'ın evinde yapılan toplantıdan sonra yeni hükümet için El Müstakbel Hareketi

dışından bir ismin getirilmesini de şart koştu. Muhalefetteki Özgür Bağımsız Cephe lideri Mişel Avn ise, anayasada gereken düzenlemenin yapılmasından sonra göreve gelecek olan Ordu Komutanı Mişel Süleyman'ın yeni seçim kanunu çıkartılıp genel seçim tarihinin kesinleşmesine kadar 2 yıl cumhurbaşkanlığı yapmasını, sonrasındaysa yeni meclisin yeni cumhurbaşkanını seçmesini görüşmelerde ön şart olarak sunuyor.

Öte yandan Lübnan Sosyal İşler Bakanı Naile Muavvad, 14 Mart Cephesi'nin krizden çıkış için yeni bir çözüm önerisi getirdiğini söyledi. Meclis Başkanı Nebih Birri'ye çağrıda bulunarak anayasaya karşı devrim yapmak isteyenlere fırsat vermemesini isteyen Muavvad, "Mişel Avn, Hıristiyanların haklarını savunmak için yanlış adresidir" dedi.

(SA-CY-CY-CC-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title