Haberler

Londra Türkiye'yi Okuyor

Türkiye'nin konuk ülke olduğu Uluslararası Londra Kitap Fuarı bugün başladı.

Türkiye'nin konuk ülke olduğu Uluslararası Londra Kitap Fuarı bugün başladı. Fuarda Türkiye Ulusal Standının açılışını Kültür Bakanı Ömer Çelik yaptı.

Açılışta Kültür ve Turizm Bakan Çelik'in yanısıra İngiltere Kültür, İletişim ve Yaratıcı Endüstriler Bakanı Ed Vaizey, Londra Kitap Fuarı Direktörü Jacks Thomas ve Türkiye'den gelen yazarlar da hazır bulundu.

'Bütün Renkleri ile Türkiye' sloganıyla açılışı yapılan Ulusal Türkiye Standı'nda bir konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Türkiye'nin çoğulcu kültürel kökleri bakımından yeryüzünün simge ülkelerinden biri olduğunu vurguladı.

'BU BİR DÜNYA BULUŞMASIDIR'

"En büyük ihtiyacımız kültürlerarası diyalog kurulabilmesidir" diye konuşan Çelik, bu fuarın sadece kitap fuarı değil medeniyetler buluşması olduğunu belirterek "Türk edebiyatını ve divan şiirini dünyayla buluşturmaya geldik. Bu bir dünya buluşmasıdır" dedi.

Çoğulculuk kavramının önemine dikkat çeken Bakan Çelik, çoğulculuğun medeniyet için elzem bir kavram olduğunu işaret ederek şöyle konuştu:

"İngiliz edebiyatseverler ve fuarı ziyaret edenler, fuar süresince kültürümüzün ve edebiyatımızın tüm renklerini, derinliğini ve boyutunu, kısaca çoğulcu yapısını daha iyi algılama fırsatını bulacaktır. Öyle sanıyorum ki burada bulunmamız, ticari beklentilerin de ötesinde, başka olanı, öteki olanı, bizden farklı olanı daha iyi, daha ayrıntılı, daha yakından tanıma merakı ve heyecanı ile dolduracaktır burayı."

Bakan Çelik'in ardından bir konuşma yapan İngiltere Kültür, İletişim ve Yaratıcı Endüstriler Bakanı Ed Vaizey de, Türkiye'nin küresel sahnede önemli bir ülke olduğunu vurguladığı konuşmasında, iki ülkenin ilişkilerini derinleştirmek için bu fuarın önemli olduğunu belirtti.

'BENİM ÜLKEMDE ROMAN OKUYANLARIN ÇOĞU KADIN'

Yazar Elif Şafak da Türkiye'nin çok sesli bir sivil topluma sahip olduğunu ancak Türkiye'deki edebiyatın yurtdışına yansımasının bu kadar sesli olmadığını belirterek fuardaki çok sesli katılımı sevindirici bulduğunu söyledi.

Türkiye'de roman okuyanların çoğunun kadın olduğunu söyleyen Şafak, "Kadınların sesleri edebiyata, kültür hayatına, politikaya ne kadar yansıyor ve yansımıyor bunları da konuşmamız lazım. Velhasıl sesleriyle ve sessizlikleriyle bir toplumu, bir kültürü anlamaya çalışmak, hissetmeye çalışmak, bu bizim işimiz, sevdamız diye düşünüyorum" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Bakan Ömer Çelik ve İngiliz Bakan Ed Vaizey'e Piri Reis'in haritasının bir replikasını hediye etti. Çelik Vaizey'e hediye sunarken 'Şu anda Sayın Bakan avuçlarının arasında 500 yıllık bir tarihi eserin replikasını tutuyor' dedi.

Çelik daha sonra İngiliz Bakan Ed Vaizey ile birlikte Türkiye standlarını gezdi.

Earls Court Fuar alanında 17 Nisan'a kadar sürecek Uluslararası Londra Kitap Fuarı'na Türkiye'den 30 yayın evi ve 20'ye yakın yazar katılıyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Faruk Çelik Ömer Çelik Türkiye Londra Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title