Haberler

Londra: Solana'dan İran'a Ziyaret

Avrupa Birliği'nin (AB) Dış Politika Temsilcisi Javier Solana, önümüzdeki 2 gün içinde İran'a bir ziyarette bulunarak, nükleer faaliyetlerini durdurması karşılığında sunulacak önerileri iletecek.

Avrupa Birliği'nin (AB) Dış Politika Temsilcisi Javier Solana, önümüzdeki 2 gün içinde İran'a bir ziyarette bulunarak, nükleer faaliyetlerini durdurması karşılığında sunulacak önerileri iletecek.

BBC'nin Türkçe internet sitesi www.bbc.co.uk/turkish adresinde yer alan habere göre, Solana'nın ziyaretinde sunacağı önerilerin, aralarında ABD, Rusya ve Çin'in de olduğu 6 ülkenin uzlaşması sonucu hazırlanmıştı. İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki gazetecilere yaptığı açıklamada, Tahran'ın yeni önerileri değerlendirmeye istekli olduğunu, ancak müzakere için herhangi bir önkoşul kabul etmeyeceklerini söyledi. Muttaki, bir ilerlemenin sağlanmasının mümkün olduğunu, ancak İran'ın uranyum zenginleştirmeyi durdurmayacağını belirtti. Ancak Muttaki, İran'ın resmi bir yanıt vermeden önce resmi öneriyi inceleyeceğini de vurguladı. Muttaki, İran'ın Javier Solana'nın 2 gün içinde Tahran'ı ziyaret etmesine onay verdiklerini söyledi. Muttaki "Ortada iyi niyet varsa, AB ve ABD'nin bu durumdan kurtulmak için bir ilerleme kaydetmesi mümkün" diye konuştu. Ancak Muttaki, müzakerelere önkoşul konamayacağının altını çizdi.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesiyle Almanya'nın dahil olduğu altılının önerileri henüz açıklanmadı. Ancak bazı kaynaklara bakılırsa, Tahran'a nükleer reaktör ve zenginleştirilmiş uranyum garanti ediliyor olabilir. İran'dan müzakerelere başlamadan nükleer faaliyetlerini askıya alması isteniyor. Washington, İran'ın nükleer silah üretmek istediğini savunurken, Tahran, faaliyetlerinin barışçıl amaçlı olduğunda ısrarlı.

ABD Cuma günü İran'ın önerilere yanıt vermek için çok az zamanı olacağı uyarısında bulundu. Çeşitli yetkililer de, önerilerin reddedilmesinin BM yaptırımlarını getirebileceği yorumunu yaptı. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ise, Tahran'ın Batı baskısıyla nükleer teknoloji üretme hakkından vazgeçmeyeceğini söyledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title