Haberler

Londra: Rwanda Devlet Başkanı Fransa'yı Soykırım Kuvvetlerini Silahlandırmakla Suçladı

Rwanda Devlet Başkanı Paul Kagame, 1994'teki Soykırımla İlgili Fransa'yı Suçlayan Açıklamalarda Bulundu.

Rwanda Devlet Başkanı Paul Kagame, 1994'teki soykırımla ilgili Fransa'yı suçlayan açıklamalarda bulundu.

Kagame, BBC radyoya verdiği mülakatında Fransa'yı soykırıma karışan silahlı kuvvetleri eğitmek ve silahlandırmakla suçladı.

Bir Fransız yargıcın kendisi hakkında o günkü Devlet Başkanı Juvenal Habyarimana'ya taşıyan uçağın düşürülmesine karışmakla ilgili iddiasını reddeden Kagame, "Bu bizim planımızın bir parçası olamaz. Soykırım kuvvetlerini destekleyen, onları eğiten ve onları silahlandıran Fransa'dır" dedi.

Habyarimana'nın uçak kazasında ölmesi üzerine bir soykırım başlatılmış, çoğu Tutsi kabilesi mensubu olmak üzere ülke nüfusunun onda biri yaklaşık 800 bin kişi 6 hafta içinde katledilmişti.

Fransa'nın soykırımı durdurmak için hiçbir girişimde bulunmadığını belirten Kagame, şöyle konuştu: "Tam tersine soykırıma yol açan sürece katıldı. Soykırımı gerçekleştiren Rwanda hükümetine destek verdi."

Kendisini "soykırımcılara karşı savaşan bir bağımsızlık savaşçısı" olarak tanımlayan Kagame, geldiği Londra'da dün İngiltere Başbakanı Tony Blair ile görüşmüş, soykırım sonrası uzlaşmayı ele almıştı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title