Haberler

Londra'daki Terör Paniği Bush Ve Blair'e Yaradı

Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Deniz Ülke Arıboğan, İngiltere'de Dün Patlak Veren"Terör Saldırısı" Olayının İsrail'e Karşı Yükselen Sesleri Kısacağına Dikkat Çekerek,"Abd Ve İsrail Terörle Mücadele Konusunda Yeni Bir Meşruiyet Alanı Buldu" Dedi.

Londra’da dün Amerika’ya gidecek yolcu uçaklarını hedef alan saldırı planının ortaya çıkarılması, Avrupa'da "İslami terör" korkusunu yeniden gündeme getirdi.

"TERÖRLE MÜCADELENİN ŞEKLİ İNSANLARI TERÖRİZE ETMEYE YARIYOR"

Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Deniz Ülke Arıboğan, ANKA’ya yaptığı açıklamada, dün İngiltere'de yaşanan paniğin doğru tahlil edilmesi gerektiğini belirterek, "Terörle mücadele kapsamında alınan önlemler, insanları terörize ediyor. Sıradan vatandaşın gündelik hayatını kısıtlayan önlemler arttıkça, insanların korkusu da artıyor" dedi.

Yaratılan korku ortamıyla birlikte, hükümetlerin vatandaşlarını terörle mücadelenin gerekliliği konusunda ikna ettiğini ifade eden Arıboğan, “İsrail'in Lübnan'da sivillere verdiği zararı konuşmaya başladığı bir süreçte, İngiltere'de patlak veren olay düşündürücü" diye konuştu. "Son olayla İsrail'in Lübnan'daki operasyonlarına karşı Batı dünyasında yükselen sesler kısılacaktır" değerlendirmesi yapan Arıboğan, ABD ve İsrail'in Ortadoğu'da yürüttüğü politikaların kendine yeni bir “kamusal meşruiyet alanı” yarattığını vurguladı.

"BUSH VE BLAIR OYLARINI YÜKSELTEBİLİR"

Başkent Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Ercan Çitlioğlu da, gerçekleşmesi halinde 11 Eylül'den daha büyük bir faciaya yol açacağı bildirilen saldırıların önlenmesiyle, İngiltere ve İsrail'in dünya kamuoyunu yanlarına çekmek için önemli bir fırsat yakaladıklarını söyledi. İngiltere Başbakanı Tony Blair'in son dönemde kaybettiği popülaritesini bu sayede yeniden kazanabileceğine dikkat çeken Çitlioğlu, "Hem Bush hem de Blair yürüttükleri savaşın doğru bir savaş olduğunu dünya kamuoyuna bir kez daha söyleme fırsatı yakaladılar" diye konuştu.

Çitlioğlu, İsrail'e yönelik eleştiri dozunun düşeceği bir sürece girilebileceği uyarısında bulunurken, "Suçlu olarak 'Radikal İslam' gösterilse de, ABD ve Avrupa'da Müslümanlara karşı takınılan olumsuz tavır artarak sürecek" yorumunu yaptı.

"DÜN İNGİLTERE KAZANDI, AMA YARIN EL-KAİDE KAZANABİLİR"

İngiliz polisinin büyük bir saldırıyı önlemiş olmasının önemli bir başarı olduğunu ifade eden Çitlioğlu, "Ancak unutulmamalıdır ki, devletler terörle mücadele konusunda yeni önlemler aldıkça, terör örgütleri de yeni yöntemler buluyor. Dün İngiltere kazandı, ama yarın El-Kaide kazanabilir" uyarısında bulundu.

“EN BÜYÜK ENDİŞEM ERDOĞAN’IN ÇELİŞKİLİ AÇIKLAMALARI”

Ercan Çitlioğlu, Türkiye'nin bu süreçte takınması gereken tavrın Ortadoğu barışı için hayati öneme sahip olduğunu belirtti. "En büyük endişem Başbakan Erdoğan'ın çelişkili açıklamaları" diyen Çitlioğlu, Türkiye'nin Lübnan'da oluşturulacak “Barış Gücü”ne asker yollamasının, Türkiye'yi de terör örgütlerinin açık hedefi haline getireceğini söyledi.

"AVRUPA KAMUOYU TÜRKİYE'DEN UZAKLAŞABİLİR"

Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Cengiz Aktar ise, bu tip saldırılarla Avrupa'daki Müslüman düşmanlığının körüklendiğine dikkat çekerek, "Avrupalılar, yaşadıkları travmaların etkisiyle, AB'ye girmeye çalışan Türkiye ile aralarına ciddi bir mesafe koymaya çalışabilir" dedi. Bu tür saldırılara karşısında Türkiye’nin “barış sesini” yükseltmesinin önemine işaret eden Aktar, İsrail'in saldırıları ne kadar lanetlenmeliyse, El-Kaide ve benzeri örgütlerin saldırıları aynı biçimde lanetlenmesi gerektiğini ifade etti.

“BATI DÜŞMANLIĞI KÖRÜKLENİYOR”

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title