Haberler

Londra'da Caminin Avlusuna Molotofkokteyli Atılması

Türkiye'nin Londra Başkonsolosu Emirhan Yorulmazlar, geçen hafta avlusuna molotofkokteyli atılan camiyi ziyaretinde, İslam karşıtı düşüncelerin önünün kesilmesinde siyasetçilerin ve din adamlarının vereceği mesajların önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'nin Londra Başkonsolosu Emirhan Yorulmazlar, geçen hafta avlusuna molotofkokteyli atılan camiyi ziyaretinde, İslam karşıtı düşüncelerin önünün kesilmesinde siyasetçilerin ve din adamlarının vereceği mesajların önemli olduğunu söyledi.

Yorulmazlar, Finsbury Park Camisi Vakfı Başkanı Muhammed Kozbar'a geçmiş olsun ziyaretinde bulundu. Ziyarette Yorulmazlar'a  Din Hizmetleri Müşaviri Mahmut Özdemir de eşlik etti.

Cami ve saldırıyla ilgili Kozbar'dan bilgi alan Başkonsolos Yorulmazlar, İngiltere'deki Müslüman toplumun daha fazla işbirliği ve diyalog içinde olması gerektiğinde mutabık kaldıklarını ifade etti.

Yorulmazlar, "Son dönemde İngiltere'de artan İslamofobik saldırılarla ilgili İngiliz makamlarının gerekli tepkiyi verdiğini görüyoruz.  Önümüzdeki dönemde gerek siyasilerin, gerek din adamlarının verecekleri doğru mesajlarla özellikle Paris saldırıları sonrasında artan İslam karşıtı görüş ve düşüncelerin bir noktada kesilmesini ümit ediyoruz" diye konuştu.

Yorulmazlar, ziyarette Türkiye'nin her zaman islam dünyasıyla ve saldırıya uğrayan mazlum halklarla bir arada olacağı mesajını yinelediklerini kaydetti.

"Kadınlar ağlayarak geliyorlar"

Kozbar da Türk diplomatların ziyaretinden ve verdikleri destekten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, "Birkaç hafta önce Paris'te yaşanan saldırılarda olduğu gibi başka yerlerde olup bitenlerden dolayı İngiltere'deki Müslüman toplumu suçlamak adil değil. O saldırıları ilk kınayan Müslüman toplum oldu. Her zaman söylüyoruz, bunların sorumlusu ne Müslüman toplumdur ne de dinimiz" diye konuştu.

Paris saldırılarının ardından İngiltere'de Müslüman toplumun maruz kaldığı tehditlerin ve saldırıların arttığını ifade eden Kozbar, saldırıların en büyük mağdurunun kadınlar olduğunu söyledi.

Müslüman kadınların fiziksel ve sözlü saldırılara uğradığını anlatan Kozbar, "Kadınlar buraya ağlayarak geliyorlar. Artık sokaklarda yalnız yürüyemediklerini, çocuklarını okula götüremediklerini söylüyorlar. Bazıları metroya, otobüse binmeyi bıraktı. Bu çok korkutucu" diye konuştu.

Kozbar, "Hükümet ve polis bu sorunu çözmez, bu suçluları adalet önüne çıkaramazsa insanlar kendilerini güvende hissetmeyecek" ifadelerini kullandı.

Londra'nın kuzeyindeki Finsbury Park Camisine cuma gecesi molotofkokteyli saldırı girişiminde bulunulduğu ortaya çıkmıştı.

Cami personelinin ertesi sabah farkına vararak polise haber vermesiyle çevredeki güvenlik kameraları incelenmiş, görüntülerde, yüzünü kapişonlu bir giysiyle gizleyen şahsın, cami avlusuna molotofkokteyli attığı tesit edilmişti. Molotofkokteylinin, yağmur nedeniyle sönmesi sayesinde cami zarar görmemişti.

Paris saldırıları sonrası 115 İslamofobik olay

Müslümanlara karşı nefret suçlarını izleyen hükümet destekli kuruluş "Tell Mama" geçen hafta, Paris saldırılarını takiben 115 İslamofobik olayın tespit edildiğini açıklamıştı.

Tell Mama raporunda saldırılarda özellikle 14-45 yaş grubundaki başörtülü kadınların hedef alındığı, saldırganların çoğunluğunun 15-35 yaş grubundaki erkekler olduğu bilgisine yer verilmişti.

Birleşik Krallık'taki Müslümanlara yönelik saldırıları "Tell Mama" isimli grup kayıt altına alıyor. Britanya Polis Şefleri Birliği (ACPO) ve Londra polisi ile ortak çalışma içerisinde olan Tell Mama, hükümet tarafından 2012 yılında kurulmuştu.

İngiltere ve Galler'de bir kişiyle fiziksel özrü, cinsiyeti, ırkı, dini, inancı veya cinsel tercihi nedeniyle dalga geçmek, o kişiyi aşağılamak ya da tacizde bulunmak nefret suçu kapsamına giriyor ve bu suçtan hapis cezası alınabiliyor.

Birleşik Krallık'ta yaklaşık 3 milyon Müslüman yaşıyor. Bu sayının 2030 yılına kadar 5,5 milyona ulaşması öngörülüyor.

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Londra Paris Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title