Haberler

Londra'da Akdamar Kutsal Haç Kilisesi Fotoğraf Sergisi açıldı

İletişim Başkanlığı tarafından "Anadolunun saklı anıtları gün yüzüne çıkıyor" projesi kapsamında düzenlenen "Akdamar Kutsal Haç Kilisesi Fotoğraf Sergisi" Londra'da açıldı.

İletişim Başkanlığı tarafından "Anadolunun saklı anıtları gün yüzüne çıkıyor" projesi kapsamında düzenlenen "Akdamar Kutsal Haç Kilisesi Fotoğraf Sergisi" Londra'da açıldı.

Fitzrovia'daki Noho Showrooms sergi salonunda düzenlenen resepsiyonla açılışı gerçekleştirilen sergiye, Türkiye Ermenileri Patriklik Kaymakamı Şahak Maşaliyan, Ermeni Vakıflar Cematı Başkanı Bedros Şirinoğlu'nun da aralarında olduğu dini cemaat temsilcileri ile Türk ve Ermeni toplumundan temsilciler katıldı.

Serginin açılışında "Anadolu'nun Saklı Anıtları Gün Yüzüne Çıkıyor: Ahtamar" başlıklı film de İngilizce ve Türkçe olarak gösterildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür

Törende konuşan Maşaliyan, Ermeni medeniyetinin bir parçası olan ve binlerce yıllık aşınmaya dayanan Akdamar Kilisesi'nin fotoğraflarının daha önce İstanbul'da ve New York'ta sergilenmesi sırasında da hazır bulunduğunu belirterek, "O zaman bu serginin çok daha fazla sayıda insana ulaşması gerektiğini düşünmüştüm. Dileğimiz gerçek oldu ve bugün Londra'da da sergi açıldı." diye konuştu.

Maşaliyan, Akdamar Kilisesi ve diğer anıtsal tarihi yapılara Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gösterdiği ilgi ve hassasiyetten memnuniyet duyduklarını dile getirerek, "Cumhurbaşkanımızın vizyonunun önderliğinde Ahtamar Kilisemize özel ilgi ve alaka gösterildi." ifadesini kullandı.

Kiliseye Türk devletinin ayırdığı kaynaklara dikkati çeken Maşaliyan, eserin bu sayede Türkiye'nin kültürel ve inanç turizmi için en gözde ziyaret yerlerinden biri haline geldiğini vurguladı.

Maşaliyan, İletişim Başkanı Fahrettin Altun'a ve Akdamar Kilisesi'nin fotoğraflarını çeken sanatçı İzzet Keribar'a da teşekkür etti.

Serginin 3. ayağı

Londra'daki Akdamar Kutsal Hac Kilisesi fotoğraf sergisi Türkiye'nin tarihi mirasını coğrafi güzellikleriyle harmanlayarak tüm dünyaya duyurmak ve kutsal mekanlara hak ettiği değeri yeniden kazandırmak adına başlatılan kültürel farkındalık çalışmalarının üçüncü adımı oldu.

Kilise hakkında bilgilerin, mimari c¸izim ve fotoğrafların yer aldığı kitap çalışmasının yanı sıra eserle ilgili detaylı dijital verilerin toplandığı "www.akdamarkilisesi.gov.tr" adlı internet sitesi de bulunuyor.

Bu sitede, yu¨ksek c¸o¨zu¨nu¨rlu¨klü sanal gerçeklik videolarına, 14 farklı noktadan çekilen 360 derecelik fotoğraflara ve İzzet Keribar'ın objektifinden çalışmalara ulaşılabiliyor.

Ermeni Vaspurakan Krallığı sırasında Hükümdar Gagik tarafından yapımına 915'te başlanan ve 921'de tamamlanan Akdamar Adası'ndaki Akdamar Kutsal Hac Kilisesi, hikayelerini İncil ile Tevrat'tan alan ve eşine dünyada az rastlanan zengin taş kabartmalarıyla öne çıkıyor.

Doğu-Batı Hıristiyan sanatında özel bir yere sahip olduğu belirtilen kilise, Ermeni mimari tarihinin en önemli süslemelerini, çağının en kapsamlı duvar rölyeflerini sergiliyor.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Akdamar Kilisesi Türkiye Londra Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti? Fenerbahçe Olympiakos maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) FB Olympiakos maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe Olympiakos maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! FB Olympiakos maçı kaç kaç, canlı maç skoru! UEFA ülke puanı sıralaması! (GÜNCEL) 19 Nisan Türkiye güncel ülke puanı sıralamasında kaçıncı sırada? Lille elendi mi? Aston Villa-Lille UEFA Avrupa Konferans Ligi maçı sona erdi 18-19 Nisan GÜNCEL Akaryakıt Fiyatları! Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 18-19 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? OLY hangi takım? OLY açılımı ne? Fenerbahçe Olympiakos maçını şifresiz veren kanallar! Fenerbahçe Olympiakos maçını hangi kanal veriyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title