Haberler

Lojistik Sektörü Hızla Gelişiyor

Lojistik Yönetim Danışmanı Atilla Yıldıztekin, lojistik sektörünün bütün dünya üzerinde geçtiğimiz 10 yılda her yıl yüzde 20 oranında büyüdüğünü belirterek, "Dünya ekonomisinin her yıl yüzde 5-6 büyüdüğünü düşünürsek, lojistiğin yüzde 20 oranında büyümesi gerçekten hızla gelişen bir sektör olduğunun bir göstergesidir" dedi.

'RIS-Mersin Projesi' kapsamında oluşturulan Lojistik Platformu'na bir günlük özel eğitim vermek için Mersin'e gelen Lojistik Yönetim Danışmanı Atilla Yıldıztekin, AB sürecinde lojistiğin geleceği konusunda bilgiler verdi. Lojistiğin bütün dünya üzerinde geçtiğimiz 10 yılda her yıl yüzde 20 oranında büyüdüğünü belirten Yıldıztekin, "Dünya ekonomisinin her yıl yüzde 5-6 büyüdüğünü düşünürsek, lojistiğin yüzde 20 oranında büyümesi gerçekten hızla gelişen bir sektör olduğunun göstergesidir. Artık üreticiler bir malı ürettikten sonra kendileri taşımıyor, kendileri depolamıyor. Lojistik şirketini çağırıyorlar ve 'Ben bunu ürettim, tüketiciye kadar sen götür' diyorlar. Bu amaçla dağıtım şirketleri oluşuyor, depolama ve kargo şirketleri oluşuyor. Bu büyüme bir yerde ülkenin ekonomik büyümesi ile de ilgilidir. Eğer ülkelerin milli gelirleri artarsa, dış ticaretleri artarsa hem kapasitemiz artıyor hem lojistik potansiyelimiz artıyor hem de lojistik şirketlerinin yaptığı başarılı çalışmalarla lojistik sektörü gelişiyor" diye konuştu. Yıldıztekin, İstanbul'da başlayan bu işin İzmir ve Bursa'ya sıçradığını, şimdi de Mersin'e uzandığını söyledi.

AB geçiş sürecinde lojistiğin çok önemli olduğunu vurgulayan Yıldıztekin, "Biz zaten Gümrük Birliği olarak AB'nin içindeyiz. Malların hareketi açısından birliğin bir üyesi gibi çalışıyoruz. Avrupa'da lojistik nasıl uygulanıyorsa Türkiye'de de o kadar yerde uygulanması lazım. Bu ilerde bizi küresel lojistiğe götürecek. AB'nin kendi içinde lojistikle ilgili uyguladığı kurallar var. Belirli beklentiler, hedefler var. Bu hedeflerin içinde öncelikle karayolundaki trafiğin mümkün olduğu kadar demiryolu ve deniz yoluna taşınması gerekiyor. Oysa Türkiye'de trafiğin çoğu karayoluyla yapılıyor. Bu yüzden bizim AB sürecinde yapacağımız ilk iş karayolları üzerindeki lojistiğin payının yavaş yavaş demiryolları ve deniz yolları taşımacılığına aktarılması olacaktır" şeklinde konuştu.

Bir diğer önemli konunun da lojistiğin kayıt altına alınması olduğuna işaret eden Yıldıztekin, şöyle devam etti:

"Avrupa, 'ülkenin lojistik altyapısını bu kayıtlara göre planlayalım' diyor. Türkiye'de böyle bir kayıt yoktu. Yeni çıkan kanunla beraber bu kayıt altına alınma gündeme geldi. Artık kayıt altına alıyoruz. Raporlar hazırlıyoruz. Bunun dışında lojistik sektörüne girmenin zorlaştırılması gündemde. Örneğin köyden gelen biri, traktörü satıyor ve kamyon alıyor. Kamyonun arkasına 'lojistikçi' diye yazıyor. Lojistik bu kadar basit bir iş değil. Lojistik hizmetlerin verim ve faydalı olabilmesi için mümkün olduğu kadar ölçeklerin büyük olması lazım. Yine AB sürecinde hangi işi yapıyorsan onu yapma zorunluluğu getirildi. Mesela bir traktör sürücüsü, kamyon sürücüsü olmamalı. Kamyon sürücüsü olması için sadece gereken ehliyeti değil, bunun dışında gerekli eğitimleri de alması gerekiyor. Bununla ilgili yeni bir kanunla da lojistik şirketlerinde çalışan üst düzey ve orta düzey yöneticilerin eğitimden geçirilmesine, hatta belge almasına karar verilmiştir. AB sürecinde aramızdaki taşımanın serbest bırakılması söz konusu olacak. Yani Türkiye'deki araçlar Avrupa'da istedikleri gibi mal taşıyabilecekler." Lojistik sektörünün geleceğine yönelik yapılan çalışmalarla ilgili de bilgi veren Yıldıztekin, "Özellikle üniversitelerde çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Bundan 6-7 sene önce hiçbir üniversitede lojistik dersi okutulmazken, şimdi birçok üniversitede öğretim görevlileri öğrencilerini yetiştiriyorlar. Lojistikle ilgili ödevler vermeye başladılar. Lojistik, üniversitelerde sevilen ve beğenilen bir meslek haline geldi. Yeni bir iş kolu olması açısından da ilgi çekiyor. Bizler de lojistiği üniversitelerde sevilmesi için kulüpler kuruyoruz. En son öğrenci kulüplerini birlik altında topladık. 2 hafta önce İzmir'de Yaşar Üniversitesi'nde bir araya getirdik ve seminerler verdik. Güzel bir sektör. Yabancı dil bilmeleri gerekiyor. Süreç analizi öğrenmeleri gerekiyor. Stajlarını muhakkak lojistik şirketlerde yapmaları gerekiyor" diye konuştu.

Ülkemizde son 10 yılda lojistik konusunda çok büyük gelişmeler olduğunu kaydeden Yıldıztekin, şu bilgileri verdi:

"Bundan 5 yıl önce cirosu yüz milyon doları aşan 3 tane lojistik şirketimiz vardı. Şu anda 11 tane şirketimizin cirosu yüz milyon doları aştı. Lojistik gelişiyor. Bu lojistiğin paralelinde taşımacılık yaptığımız filolar büyüyor. Depolarımız büyüyor. Lojistiğin yapıldığı demiryolu taşımacılığında devlet çok büyük destek veriyor. Deniz taşımacılığında ciddi gelişmeler oluyor. Ülkemizde konteynır taşımacılığı arttı. Karayollarındaki taşımacılığın hızlanması amacıyla da duble yol çalışması var. Duble yol çalışması bittiğinde kara taşımacılığı daha ekonomik ve verimli hale gelecektir. Yeni gelişmeler var. Kombine taşımacılık. Yani demiryolu, denizyolu ve karayolunun birleştirildiği noktalar oluşturup, gemi ile gelen malın demiryoluna oradan da karayoluna aktarılması bakımından taşımacılın sağlam ve ekonomik hale gelmesi sağlanıyor. Bu paralelde de lojistik köyler çalışması gündeme geldi. Lojistik köyler, lojistiğin kent içinden kent dışına aktarılması ve üretimi arttıracağını düşünüyoruz. Burada sağlanan kent taşımasının planlanması, çevrenin korunması, bölgesel üreticilere de lojistik hizmetlerin daha hızlı verilmesi sağlanarak, bir ekonomik avantaj yakalanacaktır." (HK-AB-NÇ-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli? Sultanbeyli Belediyesi hangi parti? Sultanbeyli Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Sultanbeyli yerel seçim sonuçları! Selahattin Baygın kimdir? Memleket Partisi Kastamonu Cide Belediye Başkan Adayı Selahattin Baygın Kaç yaşında, nereli? Gökhan Erinkarlı kimdir? Zafer Partisi Isparta- Senirkent Belediye Başkan adayı Gökhan Erinkarlı kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title