Haberler

Loğoğlu'ndan Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland'a Mektup Açıklaması

"Avrupa Konseyi'nin çalışmalarının temelinde bulunan Türkiye'ye ilişkin önemli hususlara dair açıklamalarınızın gerçeklerden bu kadar uzak olması beni şaşırtmaktadır"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland'ın, Türkiye'ye ilişkin önemli konulardaki açıklamalarının gerçeklerden uzak olduğunu savundu.

CHP Basın Biriminden yapılan açıklamaya göre, Loğoğlu, 2 Ekim'de Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisine bulunduğu bilgilendirme üzerine Jagland'a bir mektup yazdı.

Jagland'ın, konuşmasında Türkiye'ye de değindiğini anımsatan Loğoğlu, "Tutuklu bulunan çok sayıda gazetecinin ve aynı zamanda siyasetçinin aslında hapiste olmadıklarına -bu çok açık- ve Türkiye'nin, hukuki gerekçeleri kalmadığından dolayı daha fazla gazeteci ve siyasetçiyi tutuklamadığına dair iddianız ne yazık ki temelsiz ve gerçeklerle bağdaşmamaktadır" ifadesini kullandı.

Loğoğlu, mektubunda, "Uzun yıllar hapiste kaldıktan sonra serbest bırakılan milletvekili Mehmet Haberal hariç, yıllardır hapiste bulunan gazeteciler ve siyasetçiler var. Bu tür tutuklamalara ilişkin hukuki zemin değişmedi ve hatta 'devletin zor kullanarak ortadan kaldırma' kavramının yeniden tanımıyla daha da genişletilmiştir" görüşüne yer verdi.

Jagland'ın Türkiye'deki gözaltı sürelerinin Avrupa standardında olduğuna yönelik savının da doğru olmadığını öne süren Loğoğlu, gözaltı süresinin halen 10 yıla kadar uzatılabildiğini savundu.

Loğoğlu, mektubunda şunları kaydetti:

"Adalet ve Kalkınma Partisinin (AKP) son 'reform paketine' ilişkin sözlerinizde, Hükümetin seçim barajını yüzde 10'dan, yüzde 5'e indirmeyi önerdiğini ileri sürmektesiniz. Aslında Hükümet, bu tür kesin bir öneride bulunmadı, buna karşın seçim barajına ilişkin herhangi bir kesin tutum sergilemeyerek, seçim kanunu üç farklı alternatifle değiştirmeyi önermiştir. Tüm bu çelişkiler, Prof. Haluk Koç tarafından, Meclise hitabınız ve müteakip soru ve cevap bölümünden sonra dikkatinize getirilmiştir.

Sonuç olarak, Sayın Genel Sekreter, Avrupa Konseyi'nin çalışmalarının temelinde bulunan Türkiye'ye ilişkin bu tür önemli hususlara dair açıklamalarınızın gerçeklerden bu kadar uzak olması beni şaşırtmaktadır. Bu çerçevede, Türkiye'ye ilişkin konular için edindiğiniz bilgilerin kaynaklarını tekrar gözden geçirmenizi takdirlerinize sunmak isterim. Buna karşın, CHP size doğru bilgiler aktarmaya devam edecektir. Avrupa Konseyi saygı değer bir kurum olup, Parlamenterler Meclisi de onun anahtar organıdır. Meclis, Genel Sekreterce en yüksek kalitede bilgiler almayı hak etmektedir." - Ankara

Kaynak: AA / Politika

Osman Faruk Loğoğlu Thorbjorn Jagland Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title