Haberler

Liseli Mucitlerden Engelliler İçin "Eldiven Güdümlü Robot"

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Liseli ekibin icat ettiği eldiven ile kontrol edilen 6 tekerlekli robot Robotun eldiven ile kontrol edilmesi Liseli mucitler ile röportaj Robot el Robotların yarışları Yarışmacılarla röportaj Liseli mucitlerden engelliler için "eldiven güdümlü robot" "13. Uluslararası ODTÜ Robot Günleri" etkinliğinde, liseli öğrencilerin geliştirdiği "Gyro Eldiven Güdümlü Engelli Robotu" en fazla ilgi gören çalışmalar arasında yer alıyor Üniversiteli rakipleri ile finalde mücadele eden liseli ekibin icat ettiği robot, engelli bireylerin bir başkasının yardımına ihtiyaç duymadan hareket edebilmesini sağlıyor Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Robot Topluluğu tarafından düzenlenen "13. Uluslararası ODTÜ Robot Günleri" etkinliğinde, 7 ayrı kategoride geliştirilen ilginç robotlar yer alıyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Liseli ekibin icat ettiği eldiven ile kontrol edilen 6 tekerlekli robot

Robotun eldiven ile kontrol edilmesi

Liseli mucitler ile röportaj

Robot el

Robotların yarışları

Yarışmacılarla röportaj Liseli mucitlerden engelliler için "eldiven güdümlü robot"

"13. Uluslararası ODTÜ Robot Günleri" etkinliğinde, liseli öğrencilerin geliştirdiği "Gyro Eldiven Güdümlü Engelli Robotu" en fazla ilgi gören çalışmalar arasında yer alıyor

Üniversiteli rakipleri ile finalde mücadele eden liseli ekibin icat ettiği robot, engelli bireylerin bir başkasının yardımına ihtiyaç duymadan hareket edebilmesini sağlıyor

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Robot Topluluğu tarafından düzenlenen "13. Uluslararası ODTÜ Robot Günleri" etkinliğinde, 7 ayrı kategoride geliştirilen ilginç robotlar yer alıyor.

ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen etkinliğe, çoğunluğu üniversite öğrencisi olan mucitler, "sumo, çizgi izleyen, çöp toplayan, çoklu mini sumo, arama-kurtarma, labirent ve serbest" kategorilerinde geliştirdiği robotlarla katıldı.

Etkinlikte "serbest" kategorisinde yarışarak, açtıkları stantlarda robotlarını sergileyen üniversitelilerin arasında bir de liseli ekip bulunuyor.

Gaziantep'ten gelen 4 lise öğrencisinin geliştirdiği "Gyro Eldiven Güdümlü Engelli Robotu", 20 proje arasında finale kalmayı başardı.

Üniversiteli rakipleri ile finalde mücadele eden liseli ekibin icat ettiği 6 tekerlekli robot, ivme sensörlü eldiven ile kontrol ediliyor. Robot, engelli bireylerin bir başkasının yardımına ihtiyaç duymadan hareket edebilmesine yardımcı oluyor.

Robotu tasarlayan öğrencilerden Esra Hilaloğlu, engellilerin hayatlarını kolaylaştırmak istediklerini ve bu yüzden böyle bir robot icat ettiklerini belirtti.

Hilaloğlu, ortopedik sorunu olan engelli kişiler için tasarladıkları robotun sensörlü eldivenle kontrol edilmesini sağladıklarını belirterek, "Robotumuzun üzerine tekerlekli sandalye yerleştiriyoruz. Engelli kişilerin arabası eğer kendisinden uzaktaysa, eldiveni sağa sola gibi basit hareketlerle aracı kendisine çağırabiliyor. Robot, entegre edilen elektronik eldivenin ivme sensörünün yardımıyla el hareketlerini algılayarak hareket edebiliyor" diye konuştu.

ODTÜ Robot Topluluğu Basın-Tanıtım Koordinatörü Ali Birkan Dönmez de Türkiye'de robotiğin geliştirilmesi amacıyla düzenledikleri etkinliğe yurt içi ve yurt dışından çok sayıda kişinin katıldığını söyledi.

Yarışma için toplam 700 robotun kaydının yapıldığını anlatan Dönmez, yarışmanın bugün tamamlanacağını, 7 kategoride yapılan yarışma sonuçlarına göre başarılı robot çalışmalarının belirleneceğini anlattı.

Kaynak: AA / Güncel

Ortadoğu Teknik Üniversitesi Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title