Haberler

Lise Öğrencileri, Fiziksel Engellilerin Bilgisayar Kullanımını Kolaylaştıracak "Engelsiz Mouse" Geliştirdi

Güncelleme:

Hatay'da lise öğrencileri fiziksel engellilerin bilgisayar kullanımını kolaylaştırmak için gözlüğe monteli sadece baş hareketleriyle kullanılabilen "engelsiz mouse" geliştirdi.

Hatay'ın Hassa ilçesindeki Aktepe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, fiziksel yetersizliklerinden dolayı bilgisayar kullanmakta zorlanan, bilişimin kullanıldığı alanlarda iş bulma sorunu yaşayan engellilere kolaylık sağlayabilecek bir proje arayışına girdi. Kolu olmayan ya da felçli olup da kolunu kullanamayan engellilerin işlerini kolaylaştırmak için çalışan lise öğrencileri 100 lira harcayarak yeni mouse yaptılar. Genç mucitler, elektronik tasarım ve kodlama aşamalarından başarılı bir şekilde geçirerek kullanıma hazır hale getirdikleri mouse aparatını, bir gözlüğe monte ederek cihazın baş hareketleriyle çalışmasını sağladılar.

Lise Öğrencileri, Fiziksel Engellilerin Bilgisayar Kullanımı Kolaylaştıracak 'Engelsiz Mause' Geliştirdi

'ENGELSİZ MAUSE' ADI VERİLDİ

Okulun Bilişim Teknolojileri öğretmeni ve aynı zamanda projenin koordinatörlüğünü yürüten Mehmet Ragıp Özdemir, kullanıma hazır olan cihaza engelleri ortadan kaldırdığı için "engelsiz mouse" adını verdiklerini söyledi.

Öğrencilerinin uzun zamandır engelliler ve gazilere yönelik bir proje geliştirmeyi istediklerini ve bunun üzerine harekete geçtiklerini ifade eden Özdemir, "Öğrencilerimiz aldıkları uygulamalı eğitimler sonucunda, sensör kartları ve geliştirme kartlarından böyle bir projeyi yapabileceklerini düşündüler ve yapmaya karar verdiler. Projenin yazılım, tasarım ve elektronik tasarım aşamaları yaklaşık bir yıl sürdü. Bir yılın sonunda bu projeyi hayata geçirdik. Öğrencilerimiz gayet istekli ve hevesliler. Bu projeyi geliştirmek için de geceli gündüzlü uzun bir zaman harcadılar. Projemiz, bir gözlük üzerine monte edilmiş çip ve mikroçiplerden oluşmakta. Bu mikroçipler kafa hareketlerine göre bilgisayarın mouse'nu yönlendirmekte ve yaptığımız bir buton aracılığıyla da tıklama işlemini gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.

Lise Öğrencileri, Fiziksel Engellilerin Bilgisayar Kullanımı Kolaylaştıracak 'Engelsiz Mause' Geliştirdi

"BAŞINI HAREKET ETTİREBİLEN HERKES KULLANABİLECEK"

Projeyi gerçekleştirirken geniş bir kullanım kitlesini hedeflediklerini belirten Özdemir, başını hareket ettirebilen herkesin bu cihazı kullanabileceğini belirtti. Özdemir, kabloların insanın hareketini sınırlandırması nedeniyle cihazı özellikle kablosuz tasarladıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"İster ayakta dururken, ister otururken isterse de yatarken istediğiniz pozisyonda, iş yaparken bile mouse'un hareketlerini kontrol edebilirsiniz. Yaptığımız araştırmalar sonucunda bu tarz projeleri yapan, piyasada aktif bir şekilde bulunan herhangi bir ürün yok. Bu projenin benzerleri yurt dışında yapılmakta ama maliyeti oldukça yüksek. Yaklaşık 10 binlerce lira civarında. Yapılan benzer çalışmalarda bizim yaptığımız gibi kablosuz ve butonlu çalışma göremedik."

Lise Öğrencileri, Fiziksel Engellilerin Bilgisayar Kullanımı Kolaylaştıracak 'Engelsiz Mause' Geliştirdi

"GAZİLERİMİZ İÇİN TASARLADIK"

Özdemir, yaptıkları projeyi yıl sonunda TUBİTAK'ın da desteklediği bilim şenliğinde sergileyeceklerini sözlerine ekledi.

11. sınıf öğrencilerinden Abdurrahman Antep de yaptıkları cihazı özellikle engelliler ve terörle mücadelede yaralanan gaziler için tasarladıklarını kaydetti. Yaklaşık bir yıl önce gerçekleştirilen Zeytin Dalı Harekatına çok yakından tanıklık ettiklerini anımsatan Antep, "Bizim burada kendi gözümüzle bir savaş yaşandı, Zeytin Dalı Harekatı. Burada gazilerimiz oldu, şehitlerimiz oldu. Bizler yaşımızdan dolayı onların yanında mücadele edemiyoruz. Ama bu onlar için bir şey yapamayacağımız anlamına gelmez. Zaten gerek öğretmenlerimiz olsun gerekse okul idaremiz olsun bizlere her konuda gerekli destekleri veriyorlar. Bizler de gazilerimize, onların yanında olduğumuzu ifade etmek için onların daha rahat bilgisayar kullanabilmeleri için böyle bir proje gerçekleştirdik." dedi.

Lise Öğrencileri, Fiziksel Engellilerin Bilgisayar Kullanımı Kolaylaştıracak 'Engelsiz Mause' Geliştirdi

"İMKANLAR SAĞLANIRSA DAHA İYİ PROJELER YAPABİLİRİZ"

Projede görev alan öğrencilerden Ömer Faruk Can ise projeyi geliştirme safhasında öğretmen ve idarecilerinin kendilerine güvendiklerini, kendilerinin de bu güveni boşa çıkarmadıkları için mutlu olduklarını söyledi. Yaptıkları proje ile kendilerini imkan verilince neler yapabildiklerini gösterdiklerini ifade eden Can, kendilerinin daha iyi projeler yapmak istediklerini fakat maddi imkanlarının kısıtlı olduğunu, yeterli imkanlar sağlandığı takdirde daha güzel projeler üretebileceklerini vurguladı.

Lise Öğrencileri, Fiziksel Engellilerin Bilgisayar Kullanımı Kolaylaştıracak 'Engelsiz Mause' Geliştirdi

Kaynak: AA / Güncel

Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
title