Haberler

Liman ve Lojistik Sektörü Aliağa'da Buluştu

İzmir’in Aliağa ilçesinde, bu yıl üçüncüsü düzenlenen Aliağa Uluslararası Liman Yönetimi ve Lojistik Zirvesi, sektörün önde gelen temsilcilerini bir araya getirdi.

İzmir'in Aliağa ilçesinde, bu yıl üçüncüsü düzenlenen Aliağa Uluslararası Liman Yönetimi ve Lojistik Zirvesi, sektörün önde gelen temsilcilerini bir araya getirdi.

Aliağa ilçesinde, Aliağa Uluslararası Liman Yönetimi ve Lojistik Zirvesi başladı. Sektörün önde gelen temsilcilerinin bir araya geldiği toplantıya, Aliağa Ticaret Odası (ALTO), üç gün boyunca ev sahipliği yapacak. Toplantının ilk gününde, sektöre ilişkin önemli değerlendirmeler yapılırken, Aliağa'nın yakın gelecekte dünyanın en önemli liman bölgelerinden biri olacağına vurgu yapıldı. Konuşmacılar, bölgenin ihtiyaç duyduğu demir yolu ve kara yolu yatırımlarının bir an önce başlaması gerektiğine dikkat çekti.

ALİAĞA LİMANLARINA YILDA 5 BİN GEMİ GELİYOR

Zirvenin açış konuşmasını gerçekleştirilen Aliağa Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, bölge limanları, sorunları ve çözüm önerileri hakkında bilgi aktardı. Aliağa limanlarına yılda 5 bin gemi geldiğini, 40 milyon ton üzerinde elleçleme yapıldığını ve bölgedeki limanlardan gerçekleşen dış ticaret hacminin 21 milyar dolar olduğunu vurgulayan Saka, ileride bu büyük rakamların bölgeyi kilitlememesi için Aliağa'daki yük hareketlerinin planlı bir şekilde gerçekleşmesi gerektiğini ve bölgedeki potansiyelin iyi yönetilmesi için lojistik üssün şart olduğunu ifade etti.

Aliağa ve Nemrut limanlarını gelecekte bekleyen en önemli sorunun yol olacağını belirten Saka, "İlçemizde faaliyet gösteren araç sayısı 20 bin civarında. Yine ilçemizin İzmir'i Çanakkale'ye bağlayan kara yolunun üzerinde olması nedeniyle Aliağa'dan günde ortalama 40 bin araç gelip geçiyor. Bugün dahi Aliağa İzmir arasındaki trafik sıkışıklığından dolayı 30 ila 45 dakika arasında gecikme yaşanıyor. Petkim limanının faaliyete geçmesiyle birlikte günde ortalama 2 bin 750 TIR'ın daha trafiğe ekleneceği düşünülürse önümüzdeki süreçte Aliağa ve İzmir arasında yolculuk yapmak içinden çıkılmaz bir hal alacak. Bu nedenle yetkililerden bir an evvel Koyundere'ye kadar gelmiş olan İzmir-Çanakkale çevre yolunun en azından Aliağa'ya kadar tamamlanmasını ve liman yollarının bu yola bağlantısının sağlanmasını talep ediyoruz."

"35 MİLYON TON YÜK HAREKETİ GERÇEKLEŞTİ"

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk de, Aliağa'nın Türkiye'de en büyük yük hareketinin yaşandığı liman bölgesi olduğunu belirtti. Öztürk, Aliağa bölgesindeki limanlarda bu yılın Ocak Eylül döneminde 35 milyon 733 bin ton yük hareketi gerçekleştiğini anlatan Öztürk, şunları söyledi: "2015 sonunda bu rakamın 45 milyon ton seviyesine ulaşması bekleniyor. Yine ilk 9 ayda Aliağa'daki limanlarda elleçlenen konteyner miktarı 429 bin TEU'ya ulaştı. Bu muazzam bir gelişmedir. Yakın bir sürede Aliağa'da elleçlenen konteyner miktarının, Alsancak limanı ile eşit seviyelere ulaşacağını tahmin ediyoruz."

Aliağa'daki potansiyeli harekete geçirmek için devlete düşen büyük görev olduğunu ifade eden Öztürk, sözlerine şöyle devam etti:

"Limanların demir yolu ve kara yolu bağlantısının kurulması çok önemli. Nemrut körfezine giden yeni Foça yolunun yapılmaya başlandığını memnuniyetle öğrendik. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kaptan Özkan Poyraz, bizim yıllardır dile getirdiğimiz Aliağa'yı lojistik üs yapma talebini gündemlerine aldıklarını açıkladı. Nihayet Hamburg, Rotterdam gibi Avrupa'da örnek limanların altyapı modeline kavuşabileceğiz."

Toplantıda, Aliağa Ticaret Odası (ATO) Başkanı Adnan Saka, Petkim Limanı Genel Müdürü Doğan Çırakoğlu'na plaket verdi. Çırakoğlu, Petkim Limanının bir Türkiye projesi olduğunu söyledi. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Yusuf Öztürk Petkim Aliağa İzmir Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title