Haberler

Liderler, Söğüt'ten "Birlik" Mesajı Verdi

727. Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Söğüt Şenlikleri'ne Katılan Siyasi Parti Liderlerinin, Konuşmalarından Ortak Mesaj Çıktı. Liderler, "Birlik, Beraberlik ve Varlık" Mesajı İçeren İfadeler Kullandı.

727. Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Söğüt Şenlikleri'ne katılan siyasi parti liderlerinin, konuşmalarından ortak mesaj çıktı. Liderler, "Birlik, beraberlik ve varlık" mesajı içeren ifadeler kullandı.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "Osmanlı İmparatorluğu'nun kazandırdıkları ve yüklediği manevi sorumlulukları değişen dünya şartları içinde ayakta tutmaya, varlığımızı sürdürmeye çalışıyoruz" diyerek şöyle devam etti:

"Anadoludaki Türk varlığının, hakimiyetinin, Anadolu'yu Türkler için bir vatan haline dönüştürülmesinin büyük bir başarıyla sonuçlanmasından sonra ne yazık ki daha 20. yüzyılda bir kez daha bu topraklardaki varlığımızı savunmak ve korumak için bir büyük ölüm ve kalım mücadelesi vermek zorunda bırakılmışızdır. Bu ölüm kalım mücadelesini de bir büyük başarıyla tamamlamış olmanın sonucunda bugün bu topraklarda, bu ay yıldızlı bayrağı dalgalandırmak imkanını buluyoruz. 700 yıl sonra bir sınav daha vermiş olan bir milletin, önümüzdeki dönemde ortaya çıkabilecek olan yeni sınavlar ve sorunlar karşısında da bu dayanışmasını, milli birliğini, kimliğini, bütünlüğünü ayakta tutma sorumluluğu hiçbir zaman unutmamalıdır.

Dünya değişiyor, teknoloji değişiyor ama bizim maruz kaldığımız endişeler ve tehditler hemen kolayca ortadan kalkmıyor. Bunu bilmek ve onun sorumluluğu bilinci içinde davranmak zorundayız."

Baykal, günümüzde herkesin üç temel sorumluluğu bulunduğunu belirterek, bunların birincisinin, "bütün siyasi yaşamın temeline insanı almak" olduğuna işaret etti ve temel sorumlulukları özetle şöyle sıraladı:

"Herşeyin temeli insan ama bir başka temel dokunulmazlığımız daha olmasına ihtiyaç var. Nedir o? Ekmek. Başını dik tutacak sağlam bir ekonomik altyapıya sahip olmak. Önce 'insan, ekmek, iş, ekonomi' diyeceğiz ve bunların sonucunda bir başka öncelik daha söyleyeceğiz. Önce ahlak, dürüstlük, doğruluk, yetim hakkı yememek, harama göz dikmemek, hak, adalet ve hukuk bilmek. Hepsi bir arada, insan, ekonomi ve ahlak. Tümünü bir arada tutmak zorunluluğu içindeyiz. Bu bizim, bu topraklardaki varlığımızın güvencesi olur. Bu topraklarda başımız dik ancak böyle yaşarız."

Edebali'nin Osman Gazi'ye yaptığı nasihatleri de anımsatan Baykal, konuşmasını, yıllar sonra, ülkeyi geleceğe taşımanın büyük sorumluluğunun herkesin omuzlarında bulunduğunu vurgulayarak tamamladı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de yaptığı konuşmada, bundan 727 yıl önce Söğüt'ten başlayarak asırlar içinde üç kıtaya yayılmış büyük bir imparatorluğun tarihte üstlendiği rollere işaret ederek şöyle dedi:

"Bunda en büyük etken, şüphesiz ki kardeş kavgalarına son verilmesi, Anadolu Türk birliğinin ve milli kimliğinin tesis edilmesidir. Başarının arkasındaki temel güç budur. Türk milleti kutlu Ertuğrul ocağının bu kılavuzluğuyla birlikte kültürleri, inançları, ticareti ve kıtaların kavşak noktasında bulunan bir dünya devletini yönetme imkanı bulmuştur. Ertuğrul neslinin Anadolu'yu vatanlaştırması, beraberinde bu coğrafyada gözü ve niyeti olanları da harekete geçirmiştir. Anadolu'nun Türkleşmesi yüzlerce yıl süren bir mücadelenin de başlangıcını oluşturmuştur."

Anadolu'nun Türkleşmesiyle Avrupa merkezli Türk ve İslam düşmanlığının yükseldiğini, asırlardan bu yana sinsi bir mücadelenin sürüp gittiğini beliren Bahçeli, bugün Avrupalıların Anadolu üzerinde niyetlerinin olmadığını söylemenin ve tek taraflı olarak tedbirleri gevşetmenin soylu tarihten ders alınmadığının göstergesi olduğunu ifade etti.

Bahçeli, 727 yıl öncesine bakarak bugünün öz eleştirisinin yapılması gerektiğini vurgulayarak, "Bugün çeyrek yüzyıl sonra küresel güç olacak Türkiye'nin ilk adımları neden buradan bir kez daha atılmasın. O gün başarılan bugün neden yeniden başarılmasın? Ahlak, inanç ve merhamet, adalet, akıl ve ülkü, kardeşlik dayanışma ve cesaret, bize yine muhteşem günleri mutlaka getirecektir. Geçmişte başardık, şimdi de başarırız, mutlaka başaracağız" dedi.

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, konuşmasına Ertuğrul Gazi'nin Anadolu topraklarındaki Türk egemenliğinin hoşgörü ve barış anlayışıyla sürdürülmesine inandığına işaret ederek başladı ve "Böylece bu topraklarda yüzlerce yıldır her inanç grubundan, her kökenden insanımız, huzur ve barış içerisinde yaşayacak bir kültürel iklimi yakalayabilmişti" diye devam etti.

Günümüze dikkat çekerek, "Çok önemli bir süreçten geçmekteyiz" diyen Sezer, kısa bir "Dünya ve Türkiye portresi" çizdi. Sezer, sorunları aşmak ve yapılması gereken birçok işi birlikte yapabilmek için "bir ve bütün kalmak zorunda olunduğu" uyarısıyla şöyle devam etti:

"Kutuplaşmak ve gerilmek değil, bir ve bütün kalmak zorundayız. Dünyanın en zengin, en derin kültürüne sahip bir milletiz. Bu zenginliğimiz, kültürel zenginliğimiz bazı kişilerce, kesimlerce ayrışmanın aracı gibi gösterilmeye çalışılıyor olabilir. Ama o zenginliğimiz aslında bizim önemli bir gücümüzdür. Hangi kökenden, hangi inanç gurubundan olursa olsun, bu topraklarda bu millet yüzlerce yıldır, Ertuğrul Gazi'den bu yana huzur içerisinde, barış içerisinde yaşadı. Bizi kutuplara ayırmaya çalışanlara karşı biriz ve bütünüz."

BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, Osmanlı İmparatorluğu'nun Selçuklu İmparatorluğu'nun devamı olduğunu anlatarak söze başladı.

Osmanlı Devleti'nin dağılması sonucu kurtarılan Anadolu ve Trakya topraklarında kurulan genç Türkiye'nin de Osmanlı'nın devamı olduğunu savunan Yazıcıoğlu, şunları söyledi:

"Bizi büyük yapan, büyük devletler ve medeniyetler kurmamızı sağlayan değerlerimize sahip çıktığımız sürece ırk, din ayrımı yapmadan mezhep, aşiret farklılığına düşmeden birliğimizi koruduğumuz sürece, o kutlu günlere yakışır yeni gelecekleri,nesillerimize aktaracağımızı düşünüyorum. Bugün yapmamız gereken şey tarihle günümüzü barıştırmak, devleti milletle kaynaştırmak ve ay yıldızlı bayrağımızın altında birliğimizi sağlayarak teröre karşı omuz omuza vermektir."

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title