Haberler

Libya Parlamentosu Anayasa Referandumu İçin Olağanüstü Toplanacak

Libya Temsilciler Meclisi (TM), bugün daimi anayasa için referandum yasa tasarısının oylamasının görüşüleceği olağanüstü oturum düzenlenmesi kararı aldı.

Libya Temsilciler Meclisi (TM), bugün daimi anayasa için referandum yasa tasarısının oylamasının görüşüleceği olağanüstü oturum düzenlenmesi kararı aldı.

Tobruk merkezli TM'ye bağlı Başkanlık Heyetinden yapılan yazılı açıklamada, tüm milletvekillerine düzenlenecek olağanüstü oturuma katılma çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, oturumun içeriğine ilişkin bilgi verilmezken, TM Sözcüsü Abdullah Belhik, yaptığı basın açıklamasında oturumda daimi anayasa için referandum yasa tasarısının oylamasının tartışılacağını belirtti.

Belhik, kararın gün içinde mecliste yapılan istişare toplantıları akabinde alındığını ifade etti.

TM, 3 Eylül'de yapılması planlanan oturumu, Trablus'taki çatışmalar nedeniyle ertelemişti.

Libya'daki anayasa çalışmaları

TM Başkanı Akile Salih'in daha önce, ülkede bir yılı aşkın süredir oylanamayan referandum yasa tasarısı için Mecliste karar yeter sayısına ulaşılamaması ve yasanın geçirilememesi durumunda, TM'nin, "2014 yılında çıkarılan 5 sayılı kararı uygulamaya koyacağı ve geçici devlet başkanlığı seçimlerine gidileceğine" ilişkin açıklamada bulunmuştu. Söz konusu açıklama, tartışmalara neden olmuştu.

Libya'da yeni bir anayasa taslağı oluşturulması için tesis edilen 60 üyeli Anayasa Hazırlama Komisyonu, üyelerinin seçildiği Şubat 2014'ten yaklaşık üç yıl sonra, Temmuz 2017'de ülkenin kalıcı anayasası olacak taslak çalışmalarını bitirdiğini duyurmuştu.

Uluslararası toplum TM'ye "meclis ve başkanlık seçimlerine hazırlık kapsamında anayasa çalışmalarının bir an önce tamamlanması" çağrıları yapıyor.

Libya'da 2011'den bu yana devam eden krize çözüm bulmak amacıyla düzenlenen ve 20'ye yakın ülke ile uluslararası kuruluşun temsilcilerinin katıldığı Paris Konferansı'nda ülkede parlamento ve cumhurbaşkanı seçimlerinin 10 Aralık'ta yapılmasına karar verilmişti.

Konferansta ayrıca ilgili seçim yasalarının hayata geçirilmesi için 16 Eylül Pazar gününe işaret edilmişti ancak yeni anayasa taslağı için yapılacak referanduma ilişkin tarih belirtilmemişti.

BMGK'nın Cedran'ı uluslararası yaptırımlar listesine alması

Öte yandan Libya Ulusal Petrol Kurumu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin eski Petrol Tesisleri Muhafızları Komutanı İbrahim el-Cedran'ı uluslararası yaptırımlar listesine almasını memnuniyetle karşıladı.

Libya Ulusal Petrol Kurumu'ndan yapılan yazılı açıklamada, söz konusu kararın Kurumun Cedran'ın cezalandırılması yönündeki çağrıları ile başsavcı ofisi ve diğer ilgili birimlerle birlikte gösterdiği ortak çabalar sonucu alındığını belirtti.

Cedran'ın 2013'ten 2016'ya kadar Sirte körfezindeki petrol limanlarını kapatarak Libya devletini çok sayıda can kaybına ve 60 milyar doları aşan maddi zarara uğrattığı hatırlatılan açıklamada, Cedran'ın 2011'den bu yana Libya kurumlarının istikrarını sarsma girişimlerinin, halkın sıkıntılarını artırdığı kaydedildi.

BM Güvenlik Konseyi kararının önemli bir örneklik teşkil ettiği aktarılan açıklamada, Libya'da petrol sektörünü hedef alan tüm grupların aynı şekilde yargılanması gerektiği vurgulandı.

BMGK Libya Yaptırımlar Komitesince önceki gün BMGK'nın 2011 tarihli 1970 ve 1973 sayılı kararları çerçevesinde uluslararası yaptırımlara tabi birey ve kurumlar listesine Cedran'ın ismi de eklenmişti.

Eski petrol tesisleri muhafız birliklerinin komutanı İbrahim el-Cedran liderliğindeki silahlı grupların, haziranda Tobruk merkezli Temsilciler Meclisinin (TM) destek verdiği General Halife Hafter güçlerinin kontrolündeki Petrol Hilali Bölgesi'ne saldırı düzenlemesinin ardından taraflar arasında çatışmalar yaşanmış, Cedran'a bağlı güçler bazı bölgeleri ele geçirmişti.

Savaş uçaklarının da katıldığı karşı operasyonlar sonucunda Hafter'e bağlı güçler 21 Haziran'da Petrol Hilali Bölgesi'nde kontrolü ele geçirdiğini duyurmuştu. Hafter'e bağlı güçlerin sözcüsü Ahmed el-Mismari, 26 Haziran'da, Hafter'in son dönemde ele geçirilen petrol ihraç edilen limanların Trablus'taki UMH'ye değil, Tobruk yönetimine bağlı petrol kurumuna devredilmesine karar verdiğini duyurmuştu.

Libya'daki UMH bağlı Ulusal Petrol Kurumu, Temmuz'da ülkenin doğusunda bulunan petrol limanlarındaki mücbir sebep halinin kaldırıldığını ve petrol ihracatının yeniden başlayacağını duyurmuştu. Kurumdan yapılan yazılı açıklamada, Hafter'e bağlı güçlerin Ra's Lanuf, Sidra, Ez-Zuveytine ve El-Harika petrol limanlarını kendilerine teslim etmesinin ardından söz konusu limanlardaki mücbir sebep halinin kaldırılması kararı alındığı belirtilmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Libya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Dilan Polat ve Banu Parlak davası ne oldu? Dilan Polat ile Banu Parlak duruşmasında karar belli oldu mu? Öğrencisine taciz iddiasıyla tutuklanan öğretmen kim? Olay ne, nerede oldu? Dilan Polat çıkıyor mu? Dilan Polat, Banu Parlak duruşmasında ağladı mı? Nilda Polat'a dokunmak istedi, eşinin elini tuttu... 22 Nisan hangi burç? 22 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 22 Nisan tarihi hangi burç olur? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Ahmet Can kimdir? Ahmet Can Altıntaş kaç yaşında, nereli? Ahmet Can puan aldı? Çorlu tren kazasında kaç kişi öldü? Çorlu tren kazası ne zaman, kaç yılında oldu? Ehliyet alımında yeni bir karar! Kimler ehliyet alamayacak? Ehliyet alabilmenin şartları neler? 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba günü tam gün mü, yarım gün mü tatil olacak 2024? ADET GECİKMESİ NEDEN OLUR? Adet gecikmesinin en yaygın sebebi ne? Çorlu tren kazası duruşması ne zaman? Çorlu tren kazası davası ne oldu? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Bilge Can kimdir? Bilge Can kaç yaşında, nereli? Bilge kaç puan aldı? Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title