Haberler

Libya'daki Olaylar

Tunus'ta Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde "Libya'da Ulusal Mutabakat" başlıklı bir toplantı yapıldı.

Tunus'ta Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde " Libya'da Ulusal Mutabakat" başlıklı bir toplantı yapıldı.

Toplantı, BM Libya Özel Temsilcisi Martin Kobler'in gözetiminde düzenlendi.

Toplantıya ilişkin AA muhabirine açıklama yapan Libya El-Vatan Partisi yöneticilerinden Cemal Aşur, Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'ne işaret ederek "Libya'nın doğusunu kontrol altında tutan taraflar, geçen yıl sonunda Fas'ta imzalanan siyasi anlaşmayı yırttı." dedi.

Meşru yollardan seçilmiş isimlere saldırılarak yerlerine askeri yöneticilerin atandığını kaydeden Aşur, "Temsilciler Meclisi'nin yapacak çok işi var. Altı ay süren oyalamadan sonra Temsilciler Meclisi'nde Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (UMH) güven oylamasının yapılması ve nihayetinde parlamentonun güven oyu vermeyerek yeni hükümet talep etmesi makul mü?" ifadesini kullandı.

Temsilciler Meclisi'nin emrivaki dayatmalarına karşı çıktığını belirten Aşur, "Libya halkının, ödün vererek elde ettiği siyasi anlaşma karşısında engel oluşturan bir taraf var. Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne destek veren uluslararası taraflar, Temsilciler Meclisi'nin anayasa değişikliği konusunda adım atmaması ve parlamento oturumlarındaki ciddiyetsizlikleri karşısında ciddi adımlar atmadı." diye konuştu.

Aşur, Tunus'ta düzenlenen diyalog toplantısında Libya halkının ekonomik ve temel hizmetler konusundaki sıkıntılarına son verecek asgari düzeyde acil çözüm ve uzlaşıya ulaşılması temennisinde bulundu.

Temsilciler Meclisi'nden söz konusu eleştirilere yönelik henüz bir açıklama yapılmadı.

Temsilciler Meclisi'nde 22 Ağustos'ta yapılan oylamada da Fayiz Sirac başkanlığındaki Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin güvenoyu alamadığı bildirilmişti.

Ülkedeki çatışmaları sona erdirmek için BM öncülüğünde başlatılan barış görüşmeleri sonucu Trablus ve Tobruk merkezli iki hükümet, 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde Libya Siyasi Anlaşması'nı imzalamıştı. Anlaşma gereğince Sirac önderliğinde kurulan Ulusal Mutabakat Hükümeti, Tobruk Meclisi tarafından veto edilmiş ve güvenoyu alamamıştı. 9 kez yapılan güvenoyu görüşmelerinin ardından Sirac, 15 Nisan'da, hükümetin başkent Trablus'ta çalışmalarına başladığını bildirmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Libya Tunus Fas Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title