Haberler

Liberman'ın Sözleri İsrail'in Niyetini Gösteriyor"

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman'ın "Lübnan'a ait petrol ve doğalgaz sahasına" yönelik sözlerinin Tel Aviv'in niyetini ortaya koyduğunu söyledi.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman'ın " Lübnan'a ait petrol ve doğalgaz sahasına" yönelik sözlerinin Tel Aviv'in niyetini ortaya koyduğunu söyledi.

Avn, Lübnan'a ziyarette bulunan Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos'u Baabda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul etti.

Görüşmenin ardından Lübnan Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Avn'ın İsrailli yetkililerin "Lübnan'a ait petrol ve doğalgaz alanları ile ilgili açıklamalarını" eleştirdiği kaydedildi.

İsrailli bakan Liberman'ın geçen hafta yaptığı "Lübnan'ın petrol ve doğalgaz arayacağı 9. blok, İsrail'indir" açıklamasına tepki gösteren Avn, "Lübnan, 9. Blok'ta petrol ve doğalgaz arama kararını açıklamadan önce İsrail'in bu alanı kontrol etme konusunda emelleri vardı. Bu nedenle, İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman'ın sözleri İsrail'in niyetini açıkça gösteriyor." dedi.

Öte yandan görüşmede Yunanistan ve Lübnan arasında terörizmle mücadelede iş birliği konularının ele alındığı aktarıldı ve Lübnan, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi bakanlarının gerçekleştireceği üçlü toplantıların "memnuniyetle karşılandığı" ifade edildi.

İki ülke arasındaki sahil güvenliği konusunda iş birliğinin gelişmesi gerektiği belirtilen açıklamada, Yunanistan'ın Birleşmiş Milletler Lübnan Barış Gücü'ndeki (UNIFIL) kapasitesini artırmasına vurgu yapıldı.

Konuk bakan Kammenos ise ülkesinin Lübnan ile askeri iş birliğini artırmaya ve tecrübelerini paylaşmaya hazır olduğunu ifade etti.

Yunanistan Savunma Bakanı Kammenos, Lübnan'da ayrıca Meclis Başkanı Nebih Berri, Başbakan Saad Hariri ve Lübnan Savunma Bakanı Yakup Sarraf ile bir araya gelmişti.

Liberman'ın sözleri

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman, 31 Ocak'ta yaptığı açıklamada, Lübnan'ın başlatmış olduğu petrol ve doğalgaz arama sürecini "çok kışkırtıcı" olarak nitelemişti.

Uluslararası firmalara, Lübnan'ın petrol ve doğalgaz arama sürecine katılmama çağrısı yapan Liberman, "Lübnan'ın petrol ve doğalgaz arayacağı 9. blok, İsrail'indir." ifadesini kullanmıştı.

Lübnan'ın doğalgaz ve petrol arama süreci

Lübnan Bakanlar Kurulu 4 Ocak 2017'de onayladığı iki kararla doğalgaz araması yapacak şirketler için lisanslama sürecini başlattı. Lübnan Enerji ve Su Kaynakları Bakanlığı, 26 Ocak 2017'de teklif verme sürecine katılma şartlarını, tekliflerin değerlendirilmesinde kullanılacak kriterleri, Arama ve Üretim Anlaşması (EPA) modelini ve İhale Protokolünü (TP) açıkladı.

Petrol İdaresi tarafından Lübnan deniz sahasında belirlenen 10 arama bölgesinden 5'i için teklif verme süreci 15 Eylül 2017'ye kadar devam etti ve aralık ayı içinde EPA'lar imzalandı.

Lübnan hükümeti Aralık 2017'de, Fransa'nın Total, İtalya'nın ENI ve Rusya'nın Novatek şirketlerinden oluşan bir konsorsiyuma, Lübnan'ın deniz sahasında belirlenen 10 deniz blokunun kuzeyindeki 4. blok ve güneyindeki 9. blok için petrol arama ve çıkarma izni verdi.

Yetkililer, Lübnan'ın deniz sahasında doğalgaz rezervinin 96 trilyon metreküp, petrol rezervinin ise yıllık 865 milyon varil olduğunu tahmin ediyor.

İsrail ile Lübnan arasında deniz sahası anlaşmazlığı

Lübnan ve İsrail arasında, yaklaşık 860 kilometrekarelik deniz sahası anlaşmazlığı sürüyor. İki ülke de bu bölgenin kıta sahanlığında hak iddia ediyor.

İsrail, Lübnan hükümetinin lisanslama sürecine başladığı beş bloktan üçünün, İsrail kıta sahanlığı sınır bölgesinde yer aldığını iddia ediyor.

Kaynak: AA / Güncel

Avigdor Liberman Yunanistan Lübnan İsrail Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title