Haberler

Leyla Zana HDP'ye Üye Oldu, Milletvekilliğine Adaylığını Koyuyor

Güncelleme:

Siyasi yasağı biten Leyla Zana, HDP'ye üye oldu. Zana'nın üyelik adımı, İmralı ziyareti sonrası geldi. Zana, 7 haziran seçimlerinde HDP'den milletvekili seçilmek için de aday olacak.

Diyarbakır'dan bağımsız milletvekili olarak Meclis'e giren Leyla Zana'nın siyasi yasağı 2014 yılının aralık ayının sonunda sona erdi. Yani bir partiye üye olmasının önünde engel kalmadı. Zana bu konudaki adımını, İmralı Cezaevindeki PKK lideri Abdullah Öcalan'a yaptığı ziyaretten sonra attı ve HDP'ye üye oldu. Zana 7 haziran seçimlerinde HDP'den milletvekili seçilmek için de aday olacak.

5 YILLIK YASAK BİTTİ

11 Aralık 2009'da Demokratik Toplum Partisi'ni kapatma kararı alan Anayasa Mahkemesi aralarında Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk ve Leyla Zana'nın da bulunduğu 37 kişiye siyasi yasak getirmişti. Söz konusu kişiler, 5 yıl boyunca bir siyasi partiye üye olamıyordu.

İLK 1991 YILINDA SEÇİLMİŞTİ

2011'deki seçimde Zana diğer HDP adayları gibi seçime bağımsız girmiş ancak seçim sonrası Meclis'te oluşturulan parti grubuna siyasi yasağı nedeniyle katılamamıştı. Zana seçilir ve HDP barajı geçerse yıllar sonra bir parti çatısı altında TBMM'ye girecek. Kürt siyasi hareketinin önemli isimlerinden Leyla Zana, 1991 yılında Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) listesinden seçime giren Halkın Emek Partisi (HEP) üyelerinden biri olarak milletvekili seçilmişti. 22 vekil daha sonra SHP'den istifa edip kendi grubunu kurmuştu.

10 YIL CEZAEVİNDE KALDI

Ancak Türk Silahlı Kuvvetleri ile PKK arasındaki en kanlı çatışmaların yaşandığı yıllarda Zana'nın da aralarında olduğu Kürt siyasetçiler hakkında çok sayıda davalar açıldı. Zana, Orhan Doğan, Hatip Dicle ve Salim Sadak'la birlikte 3 Mart 1994'te dokunulmazlığı kaldırılarak gözaltına alındı ve tutuklandı. 1994'te örgüt üyeliğinden 15 yıl ceza alan Zana, 10 yıl cezaevinde kaldı.

'BU İŞİ ERDOĞAN ÇÖZER' DEMİŞTİ

Kürt siyasi hareketinin simge isimlerinden biri olan Leyla Zana, Çözüm Süreci'ne başından beri destek verdi. Erdoğan'a verdiği destek de dikkat çekiciydi. Haziran 2012'de Hürriyet Gazetesi'ne verdiği röportajda "Bu işi Erdoğan çözer" demişti. Zana bu açıklamalarının ardından o dönem Başbakan Erdoğan ile baş başa da görüştü. Görüşmede kendisine, "müzakerelere dönülmesi, Öcalan'a ev hapsi sağlanması, Kürtçe anadilde eğitim ve devletin Kürtlerden özür dilemesi" gibi öneriler sundu. (Kaynak: Al Jazeera Türk)

Kaynak: Haberler.Com / Politika

Abdullah Öcalan Diyarbakır Leyla Zana İmralı Politika Haberler

Bakmadan Geçme

Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma kim geçti (Survivor)? Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500

Yorumlar (222)

Jiyana azadMobil-IOS:

Her biji leyla zana emegine saygimiz sonsuzdur! Yasakli Zamanlarin siyasetcilerden birisin!! Kurt tarihinde yerini Alan bir Kurt kadini!!

35
13
yanıtYanıtla
tc:

Kahrolsun hdp

15
26
yanıtYanıtla
kartalm@m.m:

Sen kahrol pislik

yanıt8
yanıt11
türkmenm@m.m:

kartal rumuzlu enbesi pislik varsa oda sensin senin gibi vatan hainleri

yanıt8
yanıt5
burom@m.m:

Yasasin hdp

yanıt5
yanıt5
Seyfi durmazm@m.m:

Kartal hiyari yuru git Len iside

yanıt3
yanıt2
türkmenm@m.m:

geliyor mhp sizi beter edecek allahin izniyle

yanıt4
yanıt3
Muş>VartoMobil-IOS:

Varlığım Kürt varlığına armağan olsun, ne mutlu Kürdüm diyene. Yaşasın Kardeşlik, yok olsun mhp sihniyeti.

14
23
yanıtYanıtla
Ülkücü çay Ocaklarım@m.m:

Niye öle diyon senin varlığın bizim ahırdaki eşeğe kurban olsun hadi gel bir çay iç

yanıt2
yanıt4
UFUKmobilWeb@haberler.com:

alayını gaz odasında yakıcan surata bak meymenetsiz

8
25
yanıtYanıtla
Tüm 222 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title