Haberler

Levy: Büyükanıt Kadar Gururlu Olmak İsterdim

İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gabby Levy, Hamas'la Savaşta Filistinli Çocukların Çektiği Acıyı Paylaştıklarını Belirtti, "Orgeneral Büyükanıt Kadar Gururlu Olmak İsterdim" Dedi.

İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gabby Levy, Hamas'la savaşta Filistinli çocukların çektiği acıyı paylaştıklarını belirterek, "Terörle savaşta sivil kayıp olmamasından gurur duyduğunu söyleyen Orgeneral Büyükanıt kadar gururlu olmak isterdim" dedi.

Levy, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti'nde basın mensuplarıyla yaptığı sohbet toplantısında, Türk toplumunun, her zaman Yahudilere adil davrandığını ifade etti. Kendisinin Türkiye'de doğduğunu, 4 yaşındayken ailesiyle birlikte İsrail'e göç ettiklerini belirten Levy, "İsrail'de, Türkiye'den gelen çocuklar ile başka ülkelerden gelen çocuklar arasında, tarihi gerçekleri bilmediğim için hep bir farklılık hissettim. Biz Türkiye'den İsrail'e göç eden ailelerin çocukları olarak geldiğimiz ülke hakkında çok iyi şeyler duyduk. Hep buraya özlem duyduk. Çünkü Türk toplumu, her zaman Yahudilere adil davrandı. İsrail, dünyada Türkiye'yi seven bir numaralı ülkedir. Bu Cumhurbaşkanı Şimon Peres'ten normal bir vatandaşa kadar böyledir" diye konuştu.

Gazetecilerin soruları üzerine, Hamas'la savaşta Filistinli çocukların çektikleri acıyı Türk toplumuyla birlikte paylaştıklarını ifade eden Levy, şunları söyledi:

"Kesinlikle söylemek istiyorum ki bu çocuk ölümleri o an yapılan hatayla oluyor. Çocukları kasten öldürmenin imkanı yok. İsrail'in terörle savaşı sırasında istemeden hatayla oluyor. Biz kendimizi korumak zorundayız. Biz Hamas'la savaşacağız, nasıl ki siz PKK'yla savaşıyorsanız. İyi ya da kötü terör yoktur. Siz PKK'ya, biz Hamas'a tolerans gösteremeyiz. Teröre tolerans göstermek mümkün değil. Bu savaşta çocuk ölümlerinden dolayı pişmanız. Ancak bu savaşa devam etmek zorundayız." Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile görüşmelerinde, Büyükanıt'ın kendisine, terörle savaşta sivil kayıp olmamasından gurur duyduğunu söylediğini hatırlatan Levy, "Ben de Hamas'la savaşımızda Büyükanıt kadar gururlu olmak isterdim. İkisi farklı şartlarda oluşan savaşlar. Size bir camiden, içinde çocuk olan okuldan roket fırlatıldığında sizler bekler miydiniz ya da onlarla savaşır mıydınız? Çoğu zaman onlara müdahale etmemeye çalışıyoruz. Bazen de müdahale oluyor. Bunun biteceğini umuyoruz" dedi. Filistin'deki terörizmin doğasını iyi bildiği için ateşkesin çok uzun sürmeyeceğinden korktuğunun altını çizen Levy, "İllaki Hamas olması gerekmiyor. Gazze'den herhangi bir kişi bir roket fırlattığında biz de kendimizi savunmak durumunda kalıyoruz" diye konuştu.

İsrail Büyükelçisi Gabby Levy, AK Parti hakkındaki kapatma davasıyla ilgili soruya, "Bizim diplomat olarak görevimiz, politik gelişmeleri yakından takip etmek. Çok iyi biliyorum ki Türkiye krizleri aşmak için çok önemli imkanlara sahip. Bu, Türkiye'nin iç işleri. Nasıl ki biz kendi iç işlerimize karışılmasını istemezsek, siz de kendi iç işlerinize başkasının karışmasını istemezsiniz" cevabını verdi. Levy, İsrail'de de bir kez parti kapatıldığını, ancak bunun radikal ırkçı görüşü savunan çok küçük bir parti olduğunu kaydetti.

Levy, İsrail ile Türkiye'nin 4 alanda işbirliği yapabileceğini, bunların; tarım, turizm, enerji ve kültürel alanlar olduğunu ifade etti. Büyükelçi Levy, İsraillilerin Türkiye'ye gelerek, buradan arazi satın alıp tarım yapmak gibi bir planları bulunmadığını da sözlerine ekledi.

(MT-NÇ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title