Haberler

Lefkoşa: Türkiye'nin AB'ye Limanlarla İlgili Yeni Teklifi

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (Gkry) Başkanı Tasos Papadopulos, Türkiye'nin Limanlarını Kıbrıslı Rumlar'a Açma Teklifiyle İlgili Olarak, "Limanlarımızı Açmıyoruz' Şeklindeki Kesin Reddetmeden 'Limanlarımızı Açıyoruz' Demesi Bir İlerlemedir" Dedi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Başkanı Tasos Papadopulos, Türkiye'nin limanlarını Kıbrıslı Rumlar'a açma teklifiyle ilgili olarak, "Limanlarımızı açmıyoruz' şeklindeki kesin reddetmeden 'Limanlarımızı açıyoruz' demesi bir ilerlemedir" dedi.

Rum radyosunun haberine göre, Papadopulos bu açıklamayı ziyaret amacıyla bulunduğu Çin'de düzenlediği bir basın toplantısında yaptı.

"15 Aralık'ta değerlendirilecek olan Kıbrıs değil" diyen Papadopulos, "Türkiye'nin yükümlülüklerine yönelik davranışı denetlenecek, Kıbrıs sorunundaki gelişmeler değil" ifadelerini kullandı.

Rum Yönetimi Başkanı Papadopulos, önerinin "yeni bir şey olmadığını" savunarak şunları söyledi: "Doğru tutum, ne olduğunu görmek için öneriyi okumaktır. Herhangi bir şey söylemem için erken. Öneriyi gördüm ve içinde bağlantı unsurları var. Peşinen retçi olduğumuz görünmesin diye önerilenin ne olduğuna bakmamız gerekir. Biz, 'AB'ye yönelik yükümlülükler özerktir ve Kıbrıs'ta ne olacağından bağımsızdır' diyoruz. Türkiye'nin Avrupa'ya yönelik yükümlülüklerini yerine getirmesi için Kıbrıs'ın Türkiye'ye ödün vermesi gerektiğini de düşünmüyoruz. Önerinin yapıldığı zamanı ve ne istendiğini hepimiz anlıyoruz. Temelde; AB'ye yönelik yükümlülüklerini, Kıbrıs'ın vermek zorunda olduğu karşılıklara bağlıyor. Nereden nereye?"

Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn'in Türk önerisini "olumlu" diye nitelediğinin hatırlatılması üzerine Papadopulos, "Limanlarımızı açmıyoruz' şeklindeki kesin reddetmeden 'Limanlarımızı açıyoruz' demesi bir ilerlemedir. Ama bunun altında, bunun için başka bir şey istemesi olumsuzdur" diye karşılık verdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title