Haberler

Lefkoşa: Paşia'nın Ailesinden Rum Yönetimi'ne Dava

Yunanistan'ın 1974 yılında Kıbrıs'ta gerçekleştirdiği darbe sırasında öldürülen ve Rum tarafının, gömülü olduğu yeri açıklamaması nedeniyle adı ailesi tarafından kayıplar listesine yazılan Hristofis Paşia'nın ailesi, Rum Yönetimi'ni dava etti.

Yunanistan'ın 1974 yılında Kıbrıs'ta gerçekleştirdiği darbe sırasında öldürülen ve Rum tarafının, gömülü olduğu yeri açıklamaması nedeniyle adı ailesi tarafından kayıplar listesine yazılan Hristofis Paşia'nın ailesi, Rum Yönetimi'ni dava etti.

Paşia'nın cesedinin 1974 yılında Lefkoşa'daki Lakadamya Mezarlığı'na gömüldüğü, ancak 25 yıl aradan sonra 1999 yılında yapılan kazılar sonrasında ortaya çıkmıştı. Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde yayınlanan Simerini Gazetesi, Hristofis Paşia'nın akıbeti konusunda kendilerine 25 yıl gecikmeli olarak bilgi vermesi nedeniyle, ailenin Rum Yönetimi aleyhine dava açtığını ve söz konusu davanın geçen gün başladığını belirtti. Paşia'nın isminin 1974 darbesi sırasında ölenler arasında bulunurken, aynı zamanda kayıplar listesinde de olduğuna dikkat çeken gazete, ailenin davayı, Rum Yönetimi'nin birçok kayıp olayında yetersiz kaldığını kanıtlamak için açtığını yazdı. Habere göre, gazeteye açıklama yapan Paşia'nın oğlu Vasilis, yetkililerin babasının ölü olduğunu bildiğini, ancak kendilerine bunun söylenmediğini belirtti. Paşia'nın gömülmeden önce kimliğinin tespit edildiğini belirten gazete, söz konusu bilginin gömme işlemleri sırasında orada bulunan ve şu anda ölü olan polis yetkilisi Dimirtiakis Papadopulos'un el yazısıyla yazılmış olan raporda yer aldığına da dikkati çekti. Bu arada Cyprus Mail Gazetesi, "Bir kayıp ailesi, hükümeti dava etme girişimi başlattı" başlığıyla verdiği haberinde, 1974 olayları sırasında ölen ve 1999'da Lakadamya Mezarlığı'nda yapılan kazı çalışmalarında kemik kalıntıları bulunarak kimlik tespiti yapılan Hristofis Paşia'nın ailesinin, hükümeti Paşia'yı 25 yıl süreyle kayıp olarak göstermesi nedeniyle dava ettiğini yazdı. Gazete haberinde, Otonom Kayıp Şahıslar Komitesi'ndeki Rum Temsilcinin Danışmanı Xenofon Kallis'in, Salı günü Lefkoşa Rum Kaza Mahkemesi'nde yer alan davanın ilk duruşmasında, çarpışmalar sırasında öldürülenlerin bir kısmının kimliğinin tespit edilmiş olmasına ve işaretlenmiş mezarlara gömülmesine rağmen, kayıp olarak kaydedildiklerini açıkladığını yazdı.

"DAVA, 1974'TE OLANLARIN SU YÜZÜNE ÇIKARTILMASI İÇİN BİR BAŞLANGIÇ"

Kallis, Rum Yönetimi'nin, bir kısım kayıpların akıbetini ortaya çıkarmak için tüm imkanlara sahip olmasına karşın, deve kuşu misali başını kuma gömmeyi tercih ettiğini kaydetti. Gazete, açıklamaların dikkatleri Otonom Kayıp Şahıslar Komitesi ve insani konular üzerinden siyasi çıkar sağlamaya çalışan geçmiş Rum hükümetlerine çevrilmesine neden olduğunu da yazdı. Paşia ailesinin avukatı Achilleas Demetriades de yaptığı açıklamada, görüşülmekte olan davanın, 1974'te olanların su yüzüne çıkartılması için bir başlangıç olabileceğini söyledi. Achilleas Demetriades, açıklamasında bir de öneride bulunarak, kaybolanların akıbeti hakkında ifade vermeleri için çatışmalarda öldürülenlerin "sorumlularına" dokunulmazlık uygulanabileceğini, böylece adanın iki kesimindeki kayıp ailelerinin ıstıraplarına son verilebileceğini söyledi. Gazeteye göre Rum radyosuna yaptığı açıklamada, bunun Kıbrıs sorununun en trajik yönü olduğunu söyleyen Demetriades, "Toplumumuzda bir diyalogun başlaması gerektiğini düşünüyorum. Bu insanlara gerçekten de ne olduğunu öğrenmek isteyip istemediğimizi tartışmamız gerekiyor. Bu da doğru dürüst araştırmaların yapılmasına yol açacak. Kayıplardan sorumlu olanların mahkemeye çıkmalarının mümkün olup olmadığını merak ediyorum. (İki toplum arasında) belki de karşılıklı dokunulmazlık ve bilgi alışverişi yapılabilir. Öldürülmelere karışan biri mahkemeye gelip de, 'bunlar bunlar oldu, üzgünüm, ancak olağandışı durumlardı' diyebilir" şeklinde konuştu. Bu gibi sivil davların ağır ceza davalarına dönüşebileceği uyarısında da bulunan Demetriades, "Örneğin, kayıp olan bir akrabanız var ve bir gün öldürüldüğünü duydunuz. Onları kimin öldürdüğünü bilmek ve suçlunun mahkum edilmesini istemeyecek misiniz?" diye sordu.

15 Temmuz 1974'te faşist Yunan Cuntası'nın Kıbrıs'ta gerçekleştirdiği darbe sırasında binlerce Kıbrıslı Rum öldürülmüş, fakat Rum Yönetimi bunların çoğunun Barış Harekatı'nda kaybolduğunu iddia ederek, kayıplar listesine dahil etmişti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title