Haberler

Lefkoşa: Lokmacı Kapısındaki Üst Geçidin Kaldırılması

Lokmacı Barikatı'ndaki Üst Geçidin Kaldırılmasına Yönelik Çalışmalar Sürüyor.

Lokmacı Barikatı'ndaki üst geçidin kaldırılmasına yönelik çalışmalar sürüyor.

Elde edilen bilgilere göre, dün gerekli keşiflerin yapılmasıyla başlayan çalışmalara bayram tatili dolayısıyla ara verilecek ve perşembe günü çalışmalara yeniden başlanacak. Köprü yıkılma değil sökülmek suretiyle kaldırılacak ve başka bir yere monte edilecek.

Bir çok sivil toplum örgütü gibi köprünün kaldırılması kararını olumlu karşılayan KKTC Esnaf ve Zanaatkarlar Odası, bu sabah Lokmacı Barikatı önünde etkinlik düzenledi. Lokma dağıtılan etkinlikte masalara, "Lefkoşa Bir Tanedir", "Çözümde ısrarlıyız", "Mazeret kabul etmiyoruz", "Şimdi sıra duvarda" yazılı pankartlar konuldu.

Etkinlikte konuşan Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Başkanı Hürrem Tulga, köprünün kaldırılması kararının doğru olduğunu vurguladı ve Rum tarafının barikatla ilgili en önemli mazeretlerinden birinin ortadan kalktığını söyledi. Tulga, "Yeni mazeretler ileri sürülebilir ancak kabul etmeyeceğiz" dedi. Hürrem Tulga, Lokmacı Barikatı'nın açılmasıyla Lefkoşa'nın birleşeceğini ve bunun adanın birleşmesine katkı koyacağını söyledi.

Bu arada, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın köprünün kaldırılmasına ilişkin kararına Güney Kıbrıs'tan da tepkiler sürüyor. Rum basını, Rum Yönetimi'nin Birleşmiş Milletler (BM) aracılığıyla Kıbrıs Türk tarafına siyasi diyalog önerisinde bulunduğunu iddia etti.

Konuyla ilgili haberlere göre, Rum Yönetimi Başkanı Tasos Papadopulos, köprünün yıkılmasına paralel olarak Ledra Yolu'nda bulunan Rum Milli Muhafiz Ordusu'nun (RMMO) denetimindeki duvarı 24 saat içerisinde yıkmaya hazır olduklarını söyledi. Papadopulos, "Eğer köprü yıkılırsa, vatandaşların dolaşımını etkilememesi için askerler giderse ve gümrük noktası sembolleri kaldırılırsa biz 24 saat içerisinde duvarı yıkarız" dedi.

Papadopulos, Türkiye uyruklu kişilerin Ledra yolunda dolaşıp dolaşamayacağı yönündeki soruya karşılık ise, "Ledra Yolu'ndaki geçiş noktasında da tıpkı diğer notalarda olduğu gibi kontroller yapılacaktır" yanıtını verdi.

Rum Meclis Başkanı ve AKEL Genel Sekreteri Dimitris Hristofyas da, köprünün kaldırılması kararının, "semboller ve binalar olmaksızın güvenli geçişleri sağlayacak şekilde" tam olarak uygulanması dileğinde bulundu. Hristofyas, Lokmacı Kapısı'nın açılmasının Yeşilırmak Kapısı'nın açılmasına yönelik koşulları oluşturabileceğini de dile getirdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title