Haberler

Lefkoşa: KKTC Müftüsü ile Kıbrıs Rum Başpiskoposunun Buluşması Rum Basınında

Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu 2. Hrisostomos, KKTC Din İşleri Başkanı Ahmet Yönlüer ile Görüşme Konusunu Ele Almak Üzere Rum Yönetimi Başkanı Tasos Papadopulos ile Program Dışı Görüştü.

Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu 2. Hrisostomos, KKTC Din İşleri Başkanı Ahmet Yönlüer ile görüşme konusunu ele almak üzere Rum Yönetimi Başkanı Tasos Papadopulos ile program dışı görüştü.

Güney Kıbrıs'ta yayınlanan gazetelerden Fileleftheros, "Başpiskopos Müftü Konusunda Tasos'a Gitti" başlığıyla duyurduğu haberinde, Hrisostomos'un Tasos Papadopulos'a, Yönlüer'in kendisine yönelik daveti hakkında bilgi vererek görüşünü sorduğunu yazdı. Gazeteye göre, Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Papadopulos ile görüşmesi öncesinde Rum Dışişleri Bakanı Yorgos Lillikas'la bir araya gelerek, Kıbrıs sorunu ve Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkilerindeki gelişmeler hakkında bilgi aldı.

Kilise'nin Rum yönetiminin "milli davada" izlediği politikaya tam destek verdiğini yineleyen 2. Hrisostomos, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, "Kilise elbette hükümetin mill3 davada izlediği politikaya katılıyor ve destekliyor. Dini liderlik; Kıbrıs Cumhuriyeti'nin çizmiş olduğu dış politikayı desteklemek suretiyle Başkan Papadopulos'un ve hükümetin yanındadır" dedi.

Hrisostomos kilisenin Avrupa'daki varlığının dinamik olacağı teyidinde bulunduğu açıklamasında ayrıca şunları söyledi:

"Kilise, hükümete ve Dışişleri Bakanlığı'na elinden geldiğince yardım etmek istiyor. Kilise olarak; en güçlü şekilde hizmet edebilmek için nasıl hareket edebileceğimiz konusunda Dışişleri Bakanı'nın şahsi görüşünü de istedim. Dini görevimizi yerine getirirken; elimizden geldiğince halka ve ülkeye yardımcı olmaya çalışacağız. Kilise her zaman devletle görüş birliği içinde olmak ister".

Lillikas ise II. Hrisostomos'un Kıbrıs sorununa yoğun ilgisinin bilinciyle kendisine, Kıbrıs sorununda ve AB'de meydana gelen son gelişmeler hakkında bilgi verdiğini söyledi. Rum Dışişleri Bakanı, "Kıbrıs'ın ve mücadelesinin propagandasına ilişkin bazı faaliyet programları üzerinde düşünce ve görüş alış verişinde bulunduk. Bu konuda Kilise önemli rol oynayabilir" şeklinde konuştu.

Yorgos Lillikas; Rum Ortodoks Kilisesi'nin AB içerisinde "milli davanın" propagandası konusunda önemli rol oynayabileceğini belirterek, "AB'de ve AB üyesi ülkelerin toplumlarında, KKTC'deki kiliselerin durumu gibi din3 meselelere özel bir hassasiyet var. Kilise, işgal bölgelerindeki kültürel ve dini mirasımızın tahribinin propagandasını yaparak, Kıbrıs'ın ve Kıbrıs halkının süregelen Türk işgalinden dolayı ödediği bedele işaret edebilir. Kiliseyle işbirliğimizi artık daha somut programlar ve etkinliklerle sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

"HRİSOSTOMOS TEKKEDE AYAKKABILARINI ÇIKARACAK"

Fileleftheros "Ayakkabısız Halasultan'a; 2. Hrisostomos Kutsal Yere Saygılı" başlıklı haberinde, "Başpiskopos 2. Hrisostomos, Halasultan Tekkesi'ni ziyaretlerinde Kıbrıslı Türklere eşlik etmekle kalmayacak, kutsal yerlerine saygı göstergesi olarak Müslümanların adeti olduğu üzere ayakkabılarını da çıkaracak" ifadelerine yer verildi.

Gazete, Hrisostomos'un Fileleftheros'a "İşgal bölgelerindeki kiliselerimizin yağmalanmasını ve kutsal yerlerimize saygı gösterilmemesini protesto ediyoruz -iyi de yapıyoruz- bu nedenle bu konularda çok daha hassasız" dediğini yazdı. Gazeteye göre, ilgili bir soruya muhatap olan Hrisostomos; bunun bir camiye ilk girişi olmayacağını belirterek, "Elbette Kıbrıslı Türk müftüyle birlikte camiye gireceğim" dedi.

Alithia, "Kiliselerimizin Yağmalanması Masada" başlıklı haberinde, Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu 2. Hrisostomos'un Din İşleri Başkanı Ahmet Yönlüer'le 27 Aralık'ta görüşeceğini yazdı. Gazeteye göre, Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposluğu'nda gerçekleşecek görüşmenin ardından bir çalışma yemeği düzenlenecek ve sonrasında da Larnaka'daki Halasultan Tekkesi ziyaret edilecek. Hrisostomos, Başpiskoposluk tahtına oturmasının ardından Yönlüer'le irtibata geçtiğini ve bu görüşmeyi ayarladıklarını açıkladı. Yönlüer'in kendisini KKTC'ye davet ettiğini de söyleyen Hrisostomos, kendisinin ve beraberindekilerin kimlik veya pasaport ibraz etmeme şartıyla bu daveti reddetmediğini söyledi.

Gazete, Hrisostomos'un yaptığı açıklamada, "Müftü Ahmet'le konuşacağım konular özellikle; Kıbrıs'ın işgal altındaki kesiminde bulunan, yağmalanmış onlarca Hıristiyan kilise ve manastırlarının bakım ve onarımı olacak" dediğini yazdı.

Hrisostomos'un; başpiskoposluk tahtına oturmasının hemen ardından Gazeteci Özcan Özcanhan'a verdiği röportajda, Yönlüer'e Rum Başpiskoposluğu'nda bir çalışma yemeğinde bir araya gelerek görüş alışverişinde bulunmak istediği mesajını gönderdiğini hatırlatan gazete, ayrıca "Başpiskopos, 'Her şeyi görüşmeye hazırım. Müftünün de aynı hissettiğini biliyorum. Birinci muradım, kendisinden; işgal bölgelerindeki kilise ve manastırların bakım ve onarımı konusunda arabuluculuk talep etmektir' dedi. Kıbrıslı Türkler ve Rumların barış içerisinde bir arada yaşanmaları konusunu da gündeme getirip getirmeyeceğinin sorulmasına karşılık olarak Başpiskopos şunları söyledi: 'Elbette görüşeceğiz. Kıbrıslı Türk vatandaşlarımızla bizi ayıran hiçbir şey yoktur. Geçmişte barış içinde bir arada yaşadığımız Kıbrıslı Türkleri seviyoruz. İki toplum arasında güven tesis edilmesine ve barış içinde birlikte yaşamaya katkı koyacağız. Biz, yerleşiklerin ve Türk işgal ordusunun gitmesini istiyoruz. Kıbrıslı Türklerin de arzusu budur. Yine barış içinde bir arada yaşayacağımıza inanıyorum" ifadelerine yer verdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title