Haberler

Lefkoşa: KKTC Hükümet Kurma Çalışmaları

Yeni Hükümeti Kurma Görevini Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'tan Dün Alan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP)/birleşik Güçler (Bg) Genel Başkanı, Başbakan Ferdi Sabit Soyer, İlk Ziyaretini Demokrat Parti'ye (Dp) Yaptı.

Yeni hükümeti kurma görevini Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'tan dün alan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP)/Birleşik Güçler (BG) Genel Başkanı, Başbakan Ferdi Sabit Soyer, ilk ziyaretini Demokrat Parti'ye (DP) yaptı.

Yerel seçimlerin ardından baş gösteren hükümet krizi sürerken, üçü Ulusal Birlik Partisi'nden (UBP), biri de DP'den olmak üzere toplam 4 milletvekilinin 7 Eylül'de partilerinden, hükümetin de 11 Eylül'de görevinden istifa etmesiyle iyice hareketlenen siyasi ortamda gözler yeni kurulacak hükümete çevrildi. CTP/BG Genel Başkanı ve Başbakan Soyer, bugün saat 10.55'te beraberindeki bir heyetle DP Genel Merkezi'nde Genel Başkan, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş ve DP'li milletvekilleriyle görüştü. Basının büyük ilgi gösterdiği ve esprilerle başlayan görüşme 1 saat sürdü. İki lider, görüşmenin ardından basına açıklamalar yaptı.

CTP/BG Genel Başkanı ve Başbakan Ferdi Sabit Soyer, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, gelişmeleri birlikte değerlendirdiklerini kaydederek, "Elbette bakış açımız farklıdır ve değişik açılardan değişik değerlendirmeler taşıyoruz" dedi. İki partinin 1 Ocak 2004'te koalisyon oluşturduğunu, çok ciddi bir dönem geçirildiğini kaydeden Soyer, iki partinin farklı duruşları olsa da demokratik olgunluk içinde Kıbrıs Türk toplumunun çözümsüzlük koşullarında en büyük dayanak noktası olan bir gelişmeye toplumu barış içinde götürdüğünü söyledi. Soyer, "İki partinin erken genel seçim ve cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında oluşturduğu başbakanlımızdaki hükümet de, Kıbrıs Türk halkının demokratik gelişmesinde önemli imzalar attı. Elbette CTP/BG'nin bunda katkısı vardır, ama DP'nin katkısı da bizim kadardır. Bunu her zaman söylüyorum ve teslim ediyorum. CTP/BG-DP birlikteliğini farklılıklar yanında güzelliklerle de anmak gerekir" dedi.

"DENKTAŞ'LA KÜS DEĞİLİZ"

Başbakan Soyer, saat 13.00'te UBP'yle görüşeceklerini belirterek, Barış ve Demokrasi Hareketi'nin (BDH) ise DP heyetini kabul ederken CTP heyetini kabul etmediğine işaret etti. Başbakan Ferdi Sabit Soyer, "Bu da yeni müttefiklikler oluşturuyor. Bundan sonraki süreçte siyasi yaşamda elbette dünkü ilişkilerin yerine siyasetin getirdiği yeni düzenlemeler nedeniyle yeni dostluklar, yeni karşıtlıklar oluşacaktır. Çünkü siyasette nihai dostluk ve nihai düşmanlık yoktur. Önemli olan bir tek şey vardır siyasette: Yurda, ülkeye, insana ve halka, demokratik birlik içinde hizmet etmek, devleti kurumlaştırıp geliştirmek. Tek amaç budur. Bütün siyasi partilerin de amacı budur. Farklılıklarımızı tartışırken Kıbrıs Türk halkının kurumsallaşmasını, devletin gelişmesini, çözümün gerçekleşip Kıbrıs Türk halkının hak ettiği yeri alması gibi ortak ideallerle de farklılıklarımıza rağmen temaslarımız olacaktır" şeklinde konuştu. Serdar Denktaş'la küs olmadıklarını belirten Ferdi Sabit Soyer, "Dostluğumuz ve esprilerimiz devam edecek ve Şiddetli muhalefetlerinden de yararlanacağız" ifadelerini kullandı.

DP Genel Başkanı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş da basına açıklamasına, "Cenaze namazındaki hocanın 'rahmetliği nasıl bilirdiniz' sorusuna benzedi bu iş. Hiç kimse kötüydü demez" şeklinde başladı. Denktaş, hükümet döneminde iyi işlerin altına imza attıklarını kaydetti. CTP'nin bugün kendilerine gerçekleştirdiği ziyarette Soyer'in başkanlığında bir hükümet kurma konusunu konuşmadıklarını söyleyen Denktaş, daha çok son gelişmeler ve hükümet dönemindeki konular üzerinde durduklarını, bir nevi iki ortağın veda ziyareti olduğunu kaydetti. Serdar Denktaş, "Son gelişmeler ve yeni oluşum konusunda ne düşündüğümüzü, bu işin ne kadar yanlış olduğunu, siyasetin dingilinin nasıl koparıldığı konusundaki düşüncelerimizi de açıkça ortaya koyduk. Önümüzdeki birkaç günde herhalde oluşacak hükümet modelini de görerek, eylem planımız veya muhalefet yöntemimiz daha bir belirgin hale gelecek. 'Hayırlı olsun' diyoruz usul gereği olduğu için. Böylesi bir oluşumun çok hayır getireceğine inanmıyoruz. Ama siyasettir, böyle bir karar almıştır CTP, deneyecektir. Bugün gördüğümüz yanlışların bizi yanıltmasını temenni ederim" açıklamasında bulundu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title