Haberler

Lefkoşa: KKTC Cumhurbaşkanı Talat Adaya Döndü

Hollanda Dışişleri Bakanı Bernard Bot'un Daveti Üzerine Lahey'e, Ardından da Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Komiseri Olli Rehn ile Görüşmek Üzere Brüksel'e Resmi Ziyaret Yapan KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Temaslarını Tamamlayarak Adaya Döndü.

Hollanda Dışişleri Bakanı Bernard Bot'un daveti üzerine Lahey'e, ardından da Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Komiseri Olli Rehn ile görüşmek üzere Brüksel'e resmi ziyaret yapan KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, temaslarını tamamlayarak adaya döndü.

Talat, Kıbrıs Türk Hava Yolları'nın (KTHY) tarifeli "Lefke" uçağıyla saat 11.00'de geldiği Ercan Devlet Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında iki günlük ziyaretini değerlendirdi. Talat, Kıbrıs sorununa bütünlüklü bir çözüm bulunmadığı sürece ne Avrupa Birliği'nin (AB), ne de başkalarının rahat edemeyeceğinin AB genelinde daha iyi anlaşıldığını gözlemlediğini anlattı. Talat, Hollanda Parlamentosu'nun, Kıbrıslı Rumları Kıbrıs sorununun çözümü için çaba harcamaya çağıran kararının bu bağlamda önemli olduğuna işaret etti.

Talat, ziyaretin Hollanda Dışişleri Bakanı Bernard Bot'un davetiyle gerçekleştiğini belirterek, Papadopulos'un yasağı nedeniyle Bot'un Kıbrıs ziyaretinde kendisini makamında ziyaret edemediğini hatırlattı. KKTC Cumhurbaşkanı Talat, davetin bir anlamda buna karşı yapıldığını söyledi.

Talat, iki günlük ziyaret süresince Bot dışında Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Komiseri Olli Rehn ile de görüştüğünü anlatarak, görüşmelerin, Türkiye'nin AB sürecindeki muhtemel tıkanıklığına çözüm bulma çabaları altında yapıldığın kaydetti. Olli Rehn'in, Birleşmiş Milletler (BM) ve Gambari süreciyle ilgili olarak Kıbrıs'ta neler yapıldığını merak ettiğini ve görüşmede bu konuda kendisini bilgilendirdiğini anlatan KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Rum tarafının oyalama yolunu tercih ettiğini, AB'nin bunu görmesi gerektiğini söyledi.

Talat, resmi görüşmeler dışında yabancı basınla görüşme olanağı bulduğunu anlatarak, Türkiye'nin AB sürecindeki tıkanıklık ve bu tıkanıklığı aşmaya yönelik öneriler nedeniyle ziyaretinin yabancı basın tarafından ilgiyle karşılandığını belirtti.

AB'nin her geçen gün Kıbrıs Türklerinin izolasyonu ile yaşadığı olumsuzluğu daha iyi gördüğüne işaret eden Talat, Kıbrıs Türk İnsan Hakları Vakfı'nın kendi ziyaretinden bağımsız olarak Brüksel'de temaslarda bulunduğunu söyledi. KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Doğu Akdeniz Üniversitesi'nin (DAÜ) üniversiteler ve üniversitelerin izolasyonuyla, Bolonya sürecine dahil edilmedeki ısrarlarını AB'de anlattıklarına da işaret etti.

Rum Eğitim Bakanlığı tarafından finanse edilen ancak içinde bazı bölümleri beğenilmediği için sansür edilmek istenen Yönetmen Pahikos Hrisantu'nun "Akamas" isimli filminin AB Parlamentosu'ndaki Yeşiller Grubu tarafından gösteriminin yapıldığını da anlatan Talat, iyi bir tesadüfle bu etkinliği katılma olanağı bulduğunu söyledi.

Talat, bir soru üzerine, Türkiye tüm limanlarını açsa da Rum tarafının Ercan ve Gazimağusa Limanı'nın engelsiz açılmasına karşı çıkacağını söyleyerek, "Rum tarafının hedefi, Kıbrıs sorununu AB sürecine dahil etmek ve AB normları içinde çözmektir" dedi.

Cumhurbaşkanı Talat, Rum tarafının bu niyetine karşın önemli olanın AB'nin tutumu olduğuna işaret etti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title