Haberler

Lefkoşa: KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'tan AB Değerlendirmesi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Aldığı Kararla, Türkiye'nin AB Sürecini Kıbrıs Rum Tarafına Verilecek Taahhütlere Bağlı Kıldığını Belirtti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun aldığı kararla, Türkiye'nin AB sürecini Kıbrıs Rum tarafına verilecek taahhütlere bağlı kıldığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Talat, AB Komisyonu'nun dün Türkiye hakkında verdiği tavsiye kararını değerlendirerek, komisyonun aldığı kararla, Kıbrıs Rum tarafının taleplerini Türkiye'nin AB sürecine ön şart olarak koyduğunu söyledi. Bunu "çok garip bir durum" olarak niteleyen Cumhurbaşkanı Talat, "Bu, AB'nin Kıbrıs Rum tarafının esiri olduğunu herkese gösterdi" dedi. Talat, bu durumun "kabul edilemez" olduğunu da vurguladı. Talat, son gelişmelerin, biri olumlu biri olumsuz, iki sonucu olduğuna dikkat çekerek, olumsuz olan sonucun Türkiye'nin AB sürecine Kıbrıs Rum tarafının isteklerinin ön koşul olarak getirilmesi, olumlu olanın ise AB'nin Kıbrıs sorununun bütünlüklü çözümünü son çare olarak görmüş olması olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ayrıca, Finlandiya Başbakanı Matti Vanhanen'in Türkiye ziyaretinin, Türkiye'nin AB sürecinin kesintisiz olarak sürdürülebilmesine yönelik bir ziyaret olduğunu söyleyerek, bu görüşmede Fin önerileri dışında bazı maddelerin görüşülüp, neler yapılabileceğinin açıklığa kavuşturulacağını kaydetti. Görüşmenin doğrudan Kıbrıs'la ilgili olmayacağına dikkat çeken Talat, ziyarette Kıbrıs'la ilgili Fin önerileri dışında başka öneriler varsa onların da görüşülebileceğini ifade etti.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Raşit Pertev'in dün yaptığı açıklamada 31 Mart'tan önce Talat ile Rum Yönetimi Başkanı Tasos Papadopulos'un görüşebileceklerini belirtmesine dair bir soruyu yanıtlayarak, Pertev'in açıklamasında, BM Genel Sekreterinin Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı İbrahim Gambari'nin mektubuna açıklık getirdiğini belirtti.

Talat, Gambari'nin mektubunda, 2007 yılının birinci çeyreğinin sonuna kadar iki liderin, BM'nin önde gelen bir temsilcisiyle toplanması, yapılan işleri gözden geçirmesi ve eğer uygun koşullar varsa tam teşekkülü görüşmeleri başlatması kararını vereceğinin yer aldığını bildirdi. Talat, kendilerinin bunu hayata geçirmek için uğraştıklarını ifade ederek, önce komitelerin oluşacağını, bu komitelerin çalışmaya başlayacağını, bu süreç içinde de liderlerin zaman zaman bir araya geleceğini kaydetti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title