Haberler

Lefkoşa: Helsinki'deki 3'lü Görüşmenin İptal Edilmesi

Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Genel Sekreteri İzzet İzcan yaptığı yazılı açıklamada, Finlandiya'nın girişimlerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının taraflar arasındaki statü tartışmasının sonucu olduğunu ifade etti.

Her iki tarafın da statü tartışmalarını gündeme getirerek sürecin bloke olmasına neden olduğunu savunan İzcan, Kıbrıs Türk tarafının Kuzey Kıbrıs'ta oluşturulan yapının statüsünü yükseltmeyi hedefleyen politikalar sergilediğini belirterek, Kıbrıs Rum tarafının da 1964'ten bu yana yasal olarak Kıbrıs'ın tek temsilcisi olma kozunu masaya getirdiğini söyledi. BKP Genel Sekreteri İzcan, "Taraflar sorunun çözümü yönünde yapıcı ve olumlu davranmak yerine egemenlik tartışmaları ile atılacak olumlu adımları berhava etmektedirler. Bu tartışmalar sorunun çözümüne katkı sağlamayacaktır" dedi.

Yapılması gerekenin her iki tarafın da olumlu ve yapıcı tavırlarla sorunun çözümüne yardımcı olması olduğuna ifade eden İzcan, "Kıbrıs'taki sorunun çözümünde Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlar iki ana aktördür. Ancak Kıbrıslılar olarak birbirimize yardımcı olursak, birbirimizin ihtiyaçlarını ve hassasiyetlerini gözetirsek adil, kalıcı ve yaşayabilir bir çözüme ulaşabiliriz. Taraflar, kapsamlı çözümün zeminini hazırlayacak olan yapıcı adımlar atmalı" şeklinde konuştu.

Avrupa Birliği (AB) tarafından, 8 Kasım'da açıklanacak olan ilerleme raporunun içeriğinde nelere vurgu yapılacağı konusunun ciddiyetini koruduğuna işaret eden İzcan, önemli olan diğer bir hususun ise Türkiye'nin AB sürecinde olası bir "tren kazasının" yaşanıp yaşanmayacağı olduğunu ifade etti. Türkiye-AB ilişkilerinde yaşanacak bir kriz, bir tren kazasının tüm tarafları olumsuz etkileyeceğini, Kıbrıs sorununun çözümü yönündeki çabaları baltalayacağını belirten İzcan, "Fin önerileri tarafların yapıcı tutumları ve var olan krizi aşmaya yönelik istekleri çerçevesinde ele alınmalı ve değerlendirilmelidir. Esas olan tüm Kıbrıslıların ortak çıkarları ve uluslararası hukuka uygun, tüm Kıbrıslıların insan hak ve özgürlüklerini güvence altına alan, federal, adil ve kalıcı bir çözümdür" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title