Haberler

Lefkoşa: Güney'in Annan'a Tepkisi Rum Basınında

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan'ın, Güney Kıbrıs'ın Kıbrıs sorunu çözülmeden AB'ye üye olmasının Kıbrıs sorununun çözümünü olumsuz etkilediği açıklamasına Rum tarafından tepki gelmeye devam ediyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan'ın, Güney Kıbrıs'ın Kıbrıs sorunu çözülmeden AB'ye üye olmasının Kıbrıs sorununun çözümünü olumsuz etkilediği açıklamasına Rum tarafından tepki gelmeye devam ediyor.

Rum Mahi gazetesi, "Lillikas: Kaçınsa Daha İyi Olurdu" başlıklı haberinde, Rum Dışişleri Bakanı Yorgos Lillikas'ın, "Bu açıklamadan kaçınılsaydı daha iyi olurdu. Bu, Kofi Annan'ın yetkileriyle bağdaşmaz, Kıbrıs'ı ve AB'yi ilgilendiren bir konudur" dediğini bildirdi.

Simerini gazetesi ise, "Kofi Annan'a Eleştiriler" "AKEL ve EDEK BM Genel Sekreteri'ni Eleştiriyor" başlık ve alt başlığıyla yansıttığı haberinde, AKEL Basın Sözcüsü Andros Kiprianu'nun BM Genel Sekreteri'nin açıklamasını "talihsiz" diye niteleyerek, bu tür açıklamalardan kaçınılması gerektiğini savunduğunu yazdı. Gazeteye göre Kiprianu, "BM Genel Sekreteri Kıbrıs'taki her iki tarafa; hedefinin ve isteğinin, her iki toplumun da çoğunluğunun desteğini alacak bir çözüm bulunması olduğu mesajını vermesi gerekir. Bu tür açıklamalar, bize göre, doğru istikamete yardımcı olmaz" dedi.

Genel Sekreteri'nin, çözüm planının Kıbrıslı Rumlar tarafından reddedilmesi nedeniyle bir acı hissetmeye devam edip etmediğinin sorulmasına karşılık Andros Kiprianu, "BM'nin gelmiş geçmiş genel sekreterleri, anlaşmazlıkların veya sorunların çözümü için sundukları önerilerin hiçbir zaman kabul edilmediğini çok iyi bilirler. Biz, Kıbrıs sorununu çözebilmemiz için yardımına ihtiyaç duyduğumuz BM genel sekreteriyle çatışmaya girmek istemiyoruz" şeklinde konuştu.

Gazete, KS EDEK Başkanı Yannakis Omiru'nun dünkü açıklamasında Annan'ın açıklamasını reddettiğini bildirdi. Gazeteye göre Omiru, "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin AB üyeliği, Genel Sekreter'in söylediğinin aksine, Kıbrıs sorununa demokratik, uluslar arası hukuka ve Avrupa hukukuna dayalı bir çözümün ön şartlarını oluşturur. Biz Genel Sekreter'in yansız olmasını; yani zalim ile mazlumu eşitlemesini değil objektif ve tarafsız olmasını istiyoruz. Dengesiz olacak şekilde işlemesini hiç istemiyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title