Haberler

Lefkoşa: Araştırmacı Öztoprak'tan "Kıbrıs'ta Hasıraltı Belgeler" Kitabı

Kıbrıslı Türk Araştırmacı Salih Öztoprak'ın Kıbrıs'ın Yakın Tarihiyle (1925-1975) İlgili Belgeleri Derlediği "Kıbrıs'ta Hasıraltı Belgeler" İsimli Kitabı Yayımlandı.

Kıbrıslı Türk Araştırmacı Salih Öztoprak'ın Kıbrıs'ın yakın tarihiyle (1925-1975) ilgili belgeleri derlediği "Kıbrıs'ta Hasıraltı Belgeler" isimli kitabı yayımlandı.

Kıbrıs'ta Hasıraltı Belgeler isimli kitap, iki bölümden oluşuyor. Kitabın birinci bölümünde Kıbrıs sorununa ışık tutabilecek nitelikteki belgeler tarih sırasına göre yer alırken, ikinci bölümde ise 1960-1962 döneminde (Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ilk 2 yılı) yayınlanan ve yazar sahiplerinin öldürülmesi üzerine yayını sona eren Cumhuriyet Gazetesi hakkında ilişkin çalışmalar bulunuyor.

"Kıbrıs'ta Hasıraltı Belgeler" adlı kitabın yazarı Salih Öztoprak, kitabını sunarken, "Kitaptaki ilk belgenin ait olduğu yıl olan 1925 yılında, Amerikan-İngiliz maden şirketlerinde günde 12 saat çok zor koşullarda düşük yevmiyelerle çalışan işçilerin, ne sosyal sigortaları vardı, ne de emeklilikleri. Madenin bastırıp öldürdüğü işçinin ailesi tek kuruş tazminat almazdı, sakat kalan ise kapı dışarı edilirdi. Sendika kurmak yasaktı. Ne sömürge döneminde ne de bağımsızlıktan sonra gelen teşkilat yönetiminde eleştiri hakkı yoktu. İşte böyle zor koşullarda kendilerine ve ailelerine büyük acılar yaşatmak pahasına, gerektiğinde canlarını vererek bugün sahip olduğumuz pek çok hakkın kazanılması için; Birleşik Kıbrıs'ta barış içinde yaşayabilmek arzusuyla Rum-Türk birlikte savaş verenlerin anısına sunuyorum bu kitabı" ifadelerini kullanıyor.

Lefke'de 1953 yılında doğan Salih Öztoprak, 1974'te ODTÜ Fizik Bölümü'nden mezun oldu. Öztoprak; anahtarcılık, ticaret ve dans öğretmenliği yapıyor. Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Canan Öztoprak'ın eşi olan ve 3 çocuğu bulunan Salih Öztoprak, CTP Yüksek Onur Kurulu Başkanlığı'nı da yürütüyor. Yaklaşık 20 yıldan beridir Yenidüzen Gazetesi'nde makaleleri yayımlanan Öztoprak, "Kıbrıs'ta Hasıraltı Belgeler"in büyük bölümünü, makalelerinden oluşturdu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title