Haberler

Laodikya'da Şaraplı Eğlenceler Düzenleniyormuş

Denizli'nin Laodikya Antik Kenti'nde Şarap Tanrısı Dionysos'u eğlendirmeye çalıştığına inanılan mitolojik yaratıkların heykelleri bulundu.

Denizli'nin Laodikya Antik Kenti'nde Şarap Tanrısı Dionysos'u eğlendirmeye çalıştığına inanılan mitolojik yaratıkların heykelleri bulundu.

Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, M. S. 2. Yüzyıl sonlarında, Laodikya'da alım gücü yüksek kişilerin yaşadığını belirtti. Prof. Dr. Celal Şimşek, o döneme ait oldukça iyi işlenmiş heykeller bulduklarını ifade etti. Prof. Dr. Şimşek, "Şarap Tanrısı Dionysus'un yanında yer alan panlar, mitolojik yaratıklar, bunun yanında Nymphe, menadlar, satyrler gibi diğer mitolojik yaratıkların hem heykellerini hem de kabartmalarını buluyoruz. Örneğin çok kaliteli olarak bulduğumuz dans eder vaziyette bir pan çıktı. Mitolojiye göre keçi ayaklı, insan gövdeli mitolojik bir yaratık olarak karşımıza çıkıyor pan. Sakallı ve eşek kulaklı olan Pan, mitolojik dönemde kırların ve çobanların koruyucu tanrısı olarak görülmüş" dedi.

Heykellerin kaliteli ve önemli bir buluntu olduğunu belirten Prof. Dr. Şimşek, heykellerin duvar taşı olarak kullanıldığını ifade etti. Prof. Dr. Şimşek, "Bir Nymphe su perisine ait normal boyutların altında heykelin alt bölümü ortaya çıktı. Elbisedeki kıvrımların verilmesi ışık gölge kontrastının düşünüldüğünü gösteriyor. Bu Laodikyalı ustaların stil özelliklerini de gösteriyor. Zafer Tanrıçası Nike'ye ait heykel, A evi diye adlandırdığımız bölümde ele geçirildi. Genç Helenistik tarzda işlenmiş özellikle de elbisenin hemen göğüs altından kemerlenmesi ve gövdenin üst kısmının kısa ve dar, alt kısmının uzun olması düşüncesine göre yapılmış bir tipolojiyi görüyoruz" dedi.

Kazı çalışmaları aralıksız sürdürdüklerini da anlatan Prof. Dr. Şimşek, şu anda antik kilisedeki restorasyon ve çalışmalara ağırlık verdiklerini söyledi. İmparator Septimus Severius Çeşmesi'nin kuzey kesimindeki çalışmaların da devam ettiğini kaydeden Prof. Dr. Şimşek, "Gelecekte burasını da tamamen ayağa kaldıracağız" dedi. - Denizli

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kültür Sanat Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title