Haberler

Laodekia Kazılarında 2. Yüzyıla Ait Hades Heykelinin Başı Bulundu

Denizli'de Antik Laodekia Kenti'nde Süren Kazı Çalışmalarında, 2. Yüzyılda Yapılmış Yeraltı Tanrısı Hades Serapis Heykelinin Başı Bulundu.

Denizli'de Antik Laodekia Kenti'nde süren kazı çalışmalarında, 2. yüzyılda yapılmış yeraltı tanrısı Hades Serapis heykelinin başı bulundu.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Celal Şimşek başkanlığında sürdürülen kazı çalışmaları, 6. ayını doldurdu. Suriye Caddesi'ndeki bir yapı kompleksinde sürdürülen kazı çalışmalarında mermer, pişmiş toprak ve diğer metal eserler ortaya çıkarılırken, yeraltı tanrısı olarak bilinen Hades Serapis heykeline ait baş da bulundu. Laodekia Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Celal Şimşek, bulunan heykel başının bugün dünyada ender sayılabilecek bir kalitede yapılmış olduğunu

belirterek, "Milattan Önce 4. yüzyılda Biraksis tarafından yapılan heykelin Milattan Sonra 2. yüzyılda yapılmış çok güzel bir örneği" dedi.

Serapis olarak adlandırılan yeraltı tanrısının ölümden sonraki sonsuz yaşamla ilgili tanrı olarak bilindiğini ifade eden Şimşek, "Bulduğumuz heykel başı, özellikle buradaki inanışlarla ilgili çok önemli bir baş. Antoniler dönemine tarihleyebileceğimiz çok kaliteli bir işçilik göze çarpıyor. Laodekia'da daha önce bir heykel okulunun varlığını, özellikle kentin zenginliğine ve çevre yerleşimlerine hizmet verdiğini açıklamıştık. İnsanlar burada öldükten sonra sonsuz yaşama inanıyorlardı. Serapis inancı doğu

inancıdır. Buranın Helenistik kurucuları Selankoslar'dır. Dolayısıyla doğu inancı ile Selankoslar arasındaki bağlantı ortaya çıkıyor" diye konuştu.

Antik Laodekia Kenti'nde kazı çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyen Şimşek, "Kazılarda ünlü Kridos Afroditesi'nin tıpatıp benzerini bulduk. Bu bizi çok sevindirdi" dedi.

Kazılar ilerledikçe Denizli'deki sanayici ve girişimci ruhun kesinlikle Laodekia ile bağlantısının olduğunun ortaya çıktığını dile getiren Şimşek, "Çünkü Laodekialılar'ın antik dönemde refah olarak üst düzeydeydi. Antik kentteki yaşayışta, bu bölgede Colossae, Laodekia ve Hierapolis kentleri burada bir birlik kurmuşlar. Bugünkü Avrupa Topluluğu gibi bir birlik bu. Esası tamamen ticarete dayalı ve kaliteli ürünler üretmek ve antik dünya pazarına ihraç etmek. Avrupa Topluluğu'nun kaynağı ve ilk temelleri

bu bölgede, Lycus Vadisi'nde atılmıştır" şeklinde konuştu.

(AV-CC-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title