Haberler

Lahey: Hollanda'da Genel Seçimler

Hollanda'da Gerçekleştirilen Seçimlerde, Hollanda Yüksek Seçim Kurulu Tarafından Yapılan Resmi Olmayan Kesin Sonuçlara Göre, Başbakan Jan Peter Balkenende Liderliğindeki Hıristiyan Demokrat Parti (Cda) Oyların Yüzde 26'sını Alarak 41 Üye (2003 Seçimlerinde 44 Sandalye) ile Birinci Parti Oldu. Koalisyonun İkinci Ortağı Liberal Parti (Vvd) İse Yüzde 14'lük Oy Oranıyla 22 (2003 Seçimlerinde 28) Üye Çıkardı. Anamuhalefet Sosyal Demokrat İşçi Partisi (Pvda) İse Yüzde 6 Oy Kaybına Uğradı ve Toplam 32 (2003 Seçimlerinde 42) Milletvekili Çıkarabildi. İşçi Partisi'nin Oy Oranı İse Yüzde 21 Olarak Gerçekleşti.

Hollanda'da gerçekleştirilen seçimlerde, Hollanda Yüksek Seçim Kurulu tarafından yapılan resmi olmayan kesin sonuçlara göre, Başbakan Jan Peter Balkenende liderliğindeki Hıristiyan Demokrat Parti (CDA) oyların yüzde 26'sını alarak 41 üye (2003 seçimlerinde 44 sandalye) ile birinci parti oldu. Koalisyonun ikinci ortağı Liberal Parti (VVD) ise yüzde 14'lük oy oranıyla 22 (2003 seçimlerinde 28) üye çıkardı. Anamuhalefet Sosyal Demokrat İşçi Partisi (PvdA) ise yüzde 6 oy kaybına uğradı ve toplam 32 (2003 seçimlerinde 42) milletvekili çıkarabildi. İşçi Partisi'nin oy oranı ise yüzde 21 olarak gerçekleşti.

Seçimlerden en karlı çıkan parti Sosyalist Parti oldu ve üye sayısını 9'dan 26'ya çıkararak ülkenin üçüncü büyük partisi konumuna yükseldi. Oyların yüzde 16'dan fazlasını alan Sosyalist Parti (SP) ile birlikte sağda da Türkiye ve İslam karşıtı söylemleriyle ve yabancı düşmanı olarak tanınan Geert Wilders liderliğindeki Özgürlük Partisi (Groep Wilders - PvdV) kazançlı çıkan ikinci parti oldu. Bu parti ilk kez katıldığı seçimlerde yüzde 6 oy aldı ve toplam 9 üye çıkardı.

Hristiyan Birlik de (CU) 3 olan üye sayısını 6'ya yükselterek kazançlı çıkan diğer bir parti oldu. Hayvanlar Partisi (Partij van de Dieren) bu seçimlerde meclise 2 üye göndermeyi başardı. Yeşil Sol (GL) 7 (2003 seçimlerinde 8), Demokratlar 66 Partisi 3 (2003 seçimlerinde 6) ve Devletçi Reformist Parti (SGP) 2 milletvekilliği kazandı.

Seçimlerden sonra ortaya çıkan tabloya göre hiçbir parti tek başına iktidar olmasının mümkün olamayacağı, Başbakan Balkanende'nin partisi CDA ile, Anamuhalefet Lideri Wouter Bos'un partisi PvdA'nın, bir üçüncü partiyi de alarak, koalisyon kurabilecekleri gündemde.

Hollanda genel seçimleri sonuçlarına göre, Türk kökenli üç adayın milletvekilliği de kesinleşti. Başbakan Balkanende'nin partisi, Hıristiyan Demokrat Partisi'nden (CDA) Coşkun Çörüz, Anamuhalefet Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nden (PvdA) Nebahat Albayrak ile Sosyalist Parti'den (SP) Sadet Karabulut, Hollanda Temsilciler Meclisi'ne girmeyi başaran Türk adaylar oldu. Demokratlar 66 (D66) partisinden Fatma Koşer Kaya ve diğer adayların durumu, tercihli oyların sayımından sonra belli olacak.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title