Haberler

Kyb ve Kdp'li Parlamenterler Petrol Yasası Nedeniyle Tartışma Yaşadı

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Parlamentosu İlk Defa Petrol Yasası Konusunda İkiye Bölündü. Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin Kurucusu Olduğu Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne (Kyb) Bağlı Parlamenterler ile Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin Liderliğini Yaptığı Kürdistan Demokrat Partisi (Kdp) Üyeleri Arasında Yasa Nedeniyle Anlaşmazlık Yaşanınca Kyb Üyeleri Oturumu Terk Etti...

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Parlamentosu ilk defa petrol yasası konusunda ikiye bölündü. Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin kurucusu olduğu Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne (KYB) bağlı parlamenterler ile Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin liderliğini yaptığı Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) üyeleri arasında yasa nedeniyle anlaşmazlık yaşanınca KYB üyeleri oturumu terk etti. Yaşanan olay nedeniyle parlamento oturumu ertelendi.

Edinilen bilgiye göre, bugünkü oturumda KYB ve KDP arasında petrol yasası üzerinde anlaşmaya varılamaması sonucu Parlamento Başkanı Adnan Müfti bu konunun önemli olduğunu belirterek, daha geniş bir zamanda tartışılmasının daha uygun olacağını bildirdi ve oturumun ertelenmesini talep etti. Barzani'nin grubunda bulunan Parlamento Başkan Yardımcısı Dr. Kemal Kerküki'nin bu öneriye karşı çıkması üzerine KYB parlamenterleri oturumu terk etti.

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Parlamentosu yeni petrol yasasına bir maddenin eklenmesini istiyor. Bu maddeye göre, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi, Kuzey Irak'ta bulunan petrolün ihracat ve dağıtım hakkını Irak hükümetinin onayını almadan elinde bulunduracak ve yabancı şirketlerle petrol zenginlikleri ile ilgili anlaşmalara imza atacak. Öte yandan, mevcut yasa petrol gelirlerinin merkezi hükümete gitmesi ve oradan bütün bölgelere dağıtılmasını öngörüyor.

Petrol yasası, Süleymaniye ve Erbil'deki idarelerin 7 Ocak 2006'da birleşmesinin ardından KDP ve KYB arasında arasında ilk defa sorun yaşanmasına sebep oldu.

(İHA-SŞ-SŞ-ÖK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title