Haberler

Kuzu ve Günay'dan Anayasa Paketine İlişkin Değerlendirme

Anayasa Değişikliğine İlişkin 21 Ekimde Yapılacak Referandum Konusunda, Eski TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, 'Süreci Durdurabilecek Tek Güç, 23. Dönem Meclisidir' Derken, AK Parti İstanbul Milletvekili Ertuğrul Günay, Referanduma Gidilen Konuların Anayasa Paketinde Ele Alınabileceğini Söyledi.

Anayasa değişikliğine ilişkin 21 Ekimde yapılacak referandum konusunda, eski TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, ''süreci durdurabilecek tek güç, 23. Dönem Meclisidir'' derken, AK Parti İstanbul Milletvekili Ertuğrul Günay, referanduma gidilen konuların anayasa paketinde ele alınabileceğini söyledi.

Günay, konuyla ilgili olarak AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, cumhurbaşkanı seçiminin, parlamento tarafından bu ay içinde yapılması halinde, referandumun, gündemde olan Anayasa değişikliği paketiyle ele alınabileceğini ifade etti.

''Cumhurbaşkanını seçtiğimiz takdirde, 'öteki değişiklikler yeni anayasa paketine ertelenebilir' gibi bir düşüncem var'' diyen Günay, şöyle konuştu:

''Bu makuldur, böyle olabilir. Cumhurbaşkanı seçimi yapılmışsa, birkaç ay sonra yeni bir referandum, 'cumhurbaşkanı halk tarafından seçilsin, seçilmesin' tartışması yerine, referandum konusu, gündemde olan büyük bir anayasa değişikliği paketine alınabilir.

Yeniden referandum, tekrar sandık başına gitmek, yeni bir seçime benzer bir gerginlik yaşamak demektir. Halbuki, Cumhurbaşkanını bu parlamento esenlikle ve güzellikle seçmişse, önümüzde de nasıl olsa anayasa değişikliği paketi olduğuna göre, referandum ve cumhurbaşkanının yetkileri de dahil olmak üzere, öteki meseleler anayasa değişikliğine taşınabilir.''

Burhan Kuzu ise 11. cumhurbaşkanını halka seçtirmek için, sözkonusu anayasa değişikliği paketine, 11. cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur oylamasının, kanunun Resmi Gazete'de yayımını takip eden 40. günden itibaren yapılmasını öngören geçici 19. madde konulduğunu ifade ederek, bunu sağlamak için 120 günlük süreyi 45 güne indirmek istediklerini, ancak ilgili yasanın Meclise iade edilmesiyle, referandumun 22 Temmuzdaki seçimle birlikte yapılamadığını kaydetti. Kuzu, şunları kaydetti:

''11. cumhurbaşkanını Meclis seçecek. Seçince de geçici 19. maddenin hükmü kalmayacak. Çünkü, geçici maddeler çözüm maddeleridir, bir kez uygulanır ve biterler. 12. Cumhurbaşkanını halk seçer, 11. Cumhurbaşkanı 7 yıl görevde kalır. Burada bir sorun yok. Bu sorunu çıkartmak isteyenler, yeni bir kaos yaratabilir miyiz düşüncesindeler. Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) bu konuda yapabileceği hiç bir şey yok. Bu süreci kimse durduramaz. Meclisten geçmiştir, bu şekilde aynen gider. Bunu durdurabilecek tek güç, 23. Dönem Meclisidir. Meclis, referanduma giden maddelerde bir değişiklik yaparak, yeni bir durum ortaya çıkarır ve cumhurbaşkanı da bunu onaylar ve referandum öncesinde yürürlüğe girerse, süreç kesilmiş olur. Sadece bu var ellerinde. Ancak ben buna itibar etmiyorum. Hiç bir mahkeme, Cumhurbaşkanı makamı ve YSK dahil hiç kimse ve kurumun bu yolu kesemeyeceğini söylemek için bunu söylüyorum.''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title